Składniki:
- 60-70 dag wołowiny na gulasz pokrojonej w dużą kostkę.
- 30 dag malutkich pieczarek
- 3 średnie marchewki pokrojone w grube plastry
- 25 dag szalotek obranych
- szklanka bulionu warzywnego
- kieliszek wytrawnego czerwonego wina
- sok z połowy pomarańczy
- 2 goździki
- 2 jagody jałowca
- 4 gałązki tymianku
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
- pieprz czarny mielony
Pierzynka:
- 50 dag obranych i startych na tarce o dużych oczkach ziemniaków
- duża obrana i starta na tarce o dużych oczkach marchewka
- czubata łyżka chrzanu
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 3 łyżki stopionego masła
- 1/2 pęczka posiekanej natki
- szczypta soli, pieprzu, mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Szukasz wyjątkowego, wyjątkowo smakowitego dania z jednego garnka? Oto ono!
- Pokrojone mięso zalać winem, sokiem pomarańczowym, dodać goździki, tymianek, jałowiec.
- Odstawić na 3 godziny do lodówki. Następnie osączyć z zalewy.
- Zachować ½ szklanki zalewy.
- Mięso oprószyć mąką, obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Oddzielnie przesmażyć pieczarki, szalotkę, marchew. Przełożyć do mięsa.
- Składniki zalać bulionem, zalewą, oprószyć sporą ilością pieprzu oraz solą.
- Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
- Ziemniaki przelać na sicie wrzątkiem. Dokładnie osączyć.
- Marchew przesmażyć ma łyżce oleju, wymieszać z ziemniakami, natką, masłem, chrzanem, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
- Ziemniaki wyłożyć na mięsie, piec 45 minut. Jeśli będzie taka potrzeba, danie przykryć folią aluminiową.