Kotlety mielone w wersji fit. Sprawdzony przepis na pyszny obiad

Kotlety mielone królują na polskich stołach. W naszej nieco zdrowszej wersji przygotowuje się je z indyka i warzyw.
Weronika Kwaśniak / 05.02.2020 07:53

Kotlety mielone to jedno z najbardziej ulubionych dań obiadowych w Polsce. Nic w tym dziwnego, w końcu są smaczne, proste w przygotowaniu i pasują do wszystkiego. Możesz podać je z ryżem, gotowanymi ziemniakami lub kopytkami i zawsze będą smakować równie dobrze.

Pasują również do każdej surówki do obiadu. Nasze kotlety mielone do tego są o wiele zdrowsze. Zamiast smażyć je na głębokim oleju, upiecz je w piekarniku. Będą równie soczyste i chrupiące z wierzchu, a unikniesz nadmiaru tłuszczu. Jak przygotować mielone w wersji fit?

Składniki:

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 czerstwa bułka namoczona w wodzie lub mleku,
  • 1 duże jajko,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 500 g kalafiora,
  • kawałek sera żółtego,
  • natka pietruszki,
  • 500 g mielonego mięsa z indyka,
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namocz w wodzie lub mleku.
  2. Mięso umieść w misce, dodaj starty na grubych oczkach kalafior.
  3. Dodaj 1/2 szklanki startego sera żółtego.
  4. Cebulę i pietruszkę drobniutko posiekaj, podobnie jak pieczarki. Dodaj je do masy mięsnej.
  5. Wbij jajko i dołóż namoczoną oraz odciśniętą bułkę.
  6. Masę na kotlety mielone dopraw podanymi powyżej przyprawami. Wszystko wyrób dłońmi.
  7. Formuj kotlety i układaj je na blaszce.
  8. Kotlety mielone piecz w 200 stopniach przez 45 minut. Smacznego!

Więcej przepisów na kotlety:
Kotlety z kaszy jaglanej
Kotlety mielone z pieczarkami
Kotlety z kalafiora
Kotlety jajeczne
Kotlety mielone z indyka

Redakcja poleca

REKLAMA