Kotlety mielone to jedno z najbardziej ulubionych dań obiadowych w Polsce. Nic w tym dziwnego, w końcu są smaczne, proste w przygotowaniu i pasują do wszystkiego. Możesz podać je z ryżem, gotowanymi ziemniakami lub kopytkami i zawsze będą smakować równie dobrze.
Pasują również do każdej surówki do obiadu. Nasze kotlety mielone do tego są o wiele zdrowsze. Zamiast smażyć je na głębokim oleju, upiecz je w piekarniku. Będą równie soczyste i chrupiące z wierzchu, a unikniesz nadmiaru tłuszczu. Jak przygotować mielone w wersji fit?
Składniki:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 czerstwa bułka namoczona w wodzie lub mleku,
- 1 duże jajko,
- 250 g pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 500 g kalafiora,
- kawałek sera żółtego,
- natka pietruszki,
- 500 g mielonego mięsa z indyka,
- pieprz i sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Bułkę namocz w wodzie lub mleku.
- Mięso umieść w misce, dodaj starty na grubych oczkach kalafior.
- Dodaj 1/2 szklanki startego sera żółtego.
- Cebulę i pietruszkę drobniutko posiekaj, podobnie jak pieczarki. Dodaj je do masy mięsnej.
- Wbij jajko i dołóż namoczoną oraz odciśniętą bułkę.
- Masę na kotlety mielone dopraw podanymi powyżej przyprawami. Wszystko wyrób dłońmi.
- Formuj kotlety i układaj je na blaszce.
- Kotlety mielone piecz w 200 stopniach przez 45 minut. Smacznego!
Więcej przepisów na kotlety:
Kotlety z kaszy jaglanej
Kotlety mielone z pieczarkami
Kotlety z kalafiora
Kotlety jajeczne
Kotlety mielone z indyka