Spaghetti bolognese to klasyczne danie wywodzące się z miasta Bolonia. Przygotowywane na bazie świeżych pomidorów lub passaty ciekawie komponuje się ze starta marchewką i selerem. Urozmaicone o mięso wołowe zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Poprzez dodatek wina lub starty parmezan uatrakcyjnimy danie. Sprawdź nasze przepisy na spaghetti bolognese!
Ile kalorii ma spaghetti bolognese?
W porcji 100 g domowego spaghetti bolognese znajduje się około 320 kalorii. Kaloryczność potrawy możemy zmniejszyć poprzez ominięcie ostatniego etapu – dodatku sera parmezan. Zwiększając ilość warzyw na poczet makaronu dodatkowo uzupełnimy danie w błonnik i witaminy.
Spaghetti bolognese: przepis
Oto składniki na spaghetti bolognese:
- oliwa z oliwek
- 400 g mięsa mielonego
- marchewka
- seler naciowy
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- opakowanie passaty
- 3 pomidory
- garść parmezanu
- pół opakowania spaghetti
Jak zrobić spaghetti bolognese?
Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek. Następnie doprawiamy mięso pieprzem i solą. Dusimy na patelni przez 10 minut do całkowitego zbrązowienia. Podsmażamy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ścieramy marchew na dużych oczkach tarki i dodajemy do mięsa. Zalewamy passatą i dodajemy pokrojone pomidory. W międzyczasie gotujemy osoloną wodę w garnku. Wsypujemy makaron i wyciągamy po 7 minutach. Serwujemy z sosem i posypanym z wierzchu parmezanem.
Sos do spaghetti bolognese
Oto składniki do sosu bolognese:
- średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- średnia marchewka
- seler naciowy
- 300 g mięsa mielonego
- opakowanie passaty
- pieczarki
- szklanka bulionu wołowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej
Jak zrobić sos bolognese?
Rozgrzewamy olej na patelni. Podsmażamy mięso i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez 10 minut do zbrązowienia całości. Obieramy marchewkę i ścieramy na tarce o dużych oczkach do mięsa. Seler kroimy w cienkie plasterki i dorzucamy do marchewki. Zalewamy passatą i bulionem wołowym. Kroimy pieczarki i dajemy na koniec. Cały sos dusimy przez 15 minut do miękkości. Możemy zostawić go w tej wersji lub zblendować. Doskonale nadaje się do spaghetti, lasagne oraz klusek. Tak przygotowane danie możemy serwować z posiekaną pietruszką.
Sprawdź inne przepisy na obiad