Składniki:
- 1 kg wołowiny na gulasz
- olej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka mąki
- 3/4 l bulionu
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- listek laurowy
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 15 dag szalotek
- 2 łyżki masła
- łyżeczka cukru
- 20 dag małych pieczarek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na gulasz wołowy!
- Mięso pokrój w dużą kostkę.
- Oprósz pieprzem, zrumień na oleju.
- Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, chwilę przesmaż, oprósz mąką.
- Przełóż do rondla, podlej gorącym bulionem i winem.
- Dodaj listek laurowy i ziele, duś ok. 2,5 godz.
- Połowę masła rozpuść na patelni, dodaj cukier, przesmaż obrane szalotki, dodaj do gulaszu.
- Pieczarki oczyść, obsmaż na maśle, dodaj do mięsa.
- Całość posól, duś jeszcze 15 min, dopraw do smaku.