Najważniejsza w tradycyjnym bigosie jest smaczna kapusta. Spróbuj jej, zanim zaczniesz przygotowywać danie. Jeśli jest kwaśna, warto kilkakrotnie ją przepłukać. Możesz też zmieszać kiszoną kapustę z posiekaną białą, dzięki czemu smak całej potrawy będzie znacznie łagodniejszy.
Jakie przyprawy do bigosu?
Aby tradycyjny bigos miał idealnie zbalansowany smak, nie możesz pominąć dodatku żadnej przyprawy. Przygotuj:
- ziarenka jałowca,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- majeranek,
- pieprz,
- kminek.
Jeśli chodzi o sól do bigosu, najlepiej dodać ją dopiero na sam koniec gotowania. Dlaczego? Często wędliny, których używasz do tej potrawy, okazują się słone same w sobie. Jeśli posolisz bigos za wcześnie, finalnie danie może okazać się przesolone. Jeśli lubisz słodkawy bigos, możesz do niego dodać odrobinę miodu, a nawet... rodzynki.
fot. Tradycyjny bigos/Adobe Stock, vivoo
Przepis na tradycyjny bigos
Tradycyjny bigos to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej. Zachwyca głębią smaków - wykorzystaj do niego mięso wieprzowe (np. z karkówki), kiełbasę, a także suszone grzyby. Proponujemy również dodatek suszonych śliwek, które stworzą ciekawą kompozycję smakową.
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego z karkówki,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oleju,
- 300 g kiełbasy,
- 3 szklanki bulionu,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka masła,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżka passaty/pomidorów z puszki/koncentratu pomidorowego,
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 4-5 śliwek suszonych,
- 30 g grzybów suszonych.
Przyprawy do bigosu:
- 1 liść laurowy,
- 3 ziarenka jałowca,
- 2 ziela angielskie,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 łyżka majeranku,
- pieprz,
- opcjonalnie: sól.
Sposób przygotowania:
- Mięso wieprzowe pokrój w dość drobną kostkę. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć na niego cebulę i czosnek, lekko zeszklij. Dodaj mięso, obsmaż.
- Do garnka wlej bulion, zagotuj.
- Gdy zacznie wrzeć, dodaj suszone grzyby. Przykryj, zmniejsz ogień. Gotuj przez 45-50 minut, co jakiś czas mieszając.
- Po upływie wyznaczonego czasu, dodaj wszystkie wymienione na liście składników przyprawy do bigosu, a także pokrojone suszone śliwki.
- Zagotuj ponownie. Dodaj odciśniętą kapustę kiszoną (uwaga, najpierw jej spróbuj - jeśli jest zbyt słona albo kwaśna, kilka razy ją przepłucz). Wlej trzecią szklankę bulionu.
- Przykryj i gotuj kolejne 15 minut. W tym czasie przygotuj kiełbasę - pokrój ją w kostkę i obsmaż na patelni. Dodaj do garnka z bigosem.
- Gotuj bigos kolejne 30 minut. Pod koniec wyznaczonego czasu, dodaj koncentrat pomidorowy.
- Przygotuj zasmażkę do bigosu - przesmaż mąkę na patelni, dodając do niej łyżkę masła. Mieszaj, aż zasmażka lekko się zrumieni. Zahartuj zasmażkę, dodając kilka łyżek wywaru z bigosu.
- Wymieszaj na patelni zasmażkę, potem dodaj ją do garnka z bigosem. Gdy całość się zagotuje, spróbuj, czy bigos wymaga jeszcze dodatku soli.
Zobacz więcej przepisów na dania z kapusty: