Jakie przyprawy do bigosu? Poznaj porady sprytnej pani domu i przepis na tradycyjny bigos

jakie przyprawy do bigosu fot. Adobe Stock, Ale02
Podczas przygotowania tej tradycyjnej potrawy, pojawia się jedno z odwiecznych pytań: jakie przyprawy do bigosu? Co dodać do bigosu, aby miał niepowtarzalny smak? Nie zapomnij o dodatku suszonych grzybów leśnych. Dopraw bigos zielem angielskim, liściem laurowym, ziarenkami jałowca, majerankiem, pieprzem i kminkiem.
Weronika Kwaśniak / 22.02.2022 12:58
jakie przyprawy do bigosu fot. Adobe Stock, Ale02

Najważniejsza w tradycyjnym bigosie jest smaczna kapusta. Spróbuj jej, zanim zaczniesz przygotowywać danie. Jeśli jest kwaśna, warto kilkakrotnie ją przepłukać. Możesz też zmieszać kiszoną kapustę z posiekaną białą, dzięki czemu smak całej potrawy będzie znacznie łagodniejszy. 

Jakie przyprawy do bigosu?

Aby tradycyjny bigos miał idealnie zbalansowany smak, nie możesz pominąć dodatku żadnej przyprawy. Przygotuj:

  • ziarenka jałowca,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • majeranek,
  • pieprz,
  • kminek.

Jeśli chodzi o sól do bigosu, najlepiej dodać ją dopiero na sam koniec gotowania. Dlaczego? Często wędliny, których używasz do tej potrawy, okazują się słone same w sobie. Jeśli posolisz bigos za wcześnie, finalnie danie może okazać się przesolone. Jeśli lubisz słodkawy bigos, możesz do niego dodać odrobinę miodu, a nawet... rodzynki.

przyprawy do bigosu
fot. Tradycyjny bigos/Adobe Stock, vivoo

Przepis na tradycyjny bigos

Tradycyjny bigos to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej. Zachwyca głębią smaków - wykorzystaj do niego mięso wieprzowe (np. z karkówki), kiełbasę, a także suszone grzyby. Proponujemy również dodatek suszonych śliwek, które stworzą ciekawą kompozycję smakową.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego z karkówki,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • 300 g kiełbasy,
  • 3 szklanki bulionu,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżka passaty/pomidorów z puszki/koncentratu pomidorowego,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 4-5 śliwek suszonych,
  • 30 g grzybów suszonych.

Przyprawy do bigosu:

  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarenka jałowca,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • pieprz,
  • opcjonalnie: sól.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wieprzowe pokrój w dość drobną kostkę. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. 
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć na niego cebulę i czosnek, lekko zeszklij. Dodaj mięso, obsmaż.
  3. Do garnka wlej bulion, zagotuj.
  4. Gdy zacznie wrzeć, dodaj suszone grzyby. Przykryj, zmniejsz ogień. Gotuj przez 45-50 minut, co jakiś czas mieszając.
  5. Po upływie wyznaczonego czasu, dodaj wszystkie wymienione na liście składników przyprawy do bigosu, a także pokrojone suszone śliwki.
  6. Zagotuj ponownie. Dodaj odciśniętą kapustę kiszoną (uwaga, najpierw jej spróbuj - jeśli jest zbyt słona albo kwaśna, kilka razy ją przepłucz). Wlej trzecią szklankę bulionu.
  7. Przykryj i gotuj kolejne 15 minut. W tym czasie przygotuj kiełbasę - pokrój ją w kostkę i obsmaż na patelni. Dodaj do garnka z bigosem.
  8. Gotuj bigos kolejne 30 minut. Pod koniec wyznaczonego czasu, dodaj koncentrat pomidorowy.
  9. Przygotuj zasmażkę do bigosu - przesmaż mąkę na patelni, dodając do niej łyżkę masła. Mieszaj, aż zasmażka lekko się zrumieni. Zahartuj zasmażkę, dodając kilka łyżek wywaru z bigosu.
  10. Wymieszaj na patelni zasmażkę, potem dodaj ją do garnka z bigosem. Gdy całość się zagotuje, spróbuj, czy bigos wymaga jeszcze dodatku soli.

Zobacz więcej przepisów na dania z kapusty:

Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty: receptura z przepisu babci, która zachwyci wszystkich
Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty: receptura z przepisu babci, która zachwyci wszystkich
Ten tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty jest bardzo esencjonalny i sycący. Gotuje się go na wędzonym boczku i żeberkach wieprzowych. Wykorzystaj bogactwo przypraw, aby wydobyć z niego pełnię smaku - kminek, majeranek, ziele angielskie, pieprz i listki laurowe. Zupę serwuj z chlebem.
Bigos z młodej kapusty z kiełbasą i boczkiem: pyszny przepis na szybkie ciepłe danie na obiad i imprezę rodzinną
Bigos z młodej kapusty z kiełbasą i boczkiem: pyszny przepis na szybkie ciepłe danie na obiad i imprezę rodzinną
Bigos z młodej kapusty z kiełbasą to prawdziwa uczta dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Ta wariacja na temat klasycznego bigosu, przygotowana z delikatnej młodej kapusty i aromatycznej kiełbasy, to idealne danie na każdą okazję – od rodzinnych obiadów po większe przyjęcia. Zobacz ten szybki i prosty przepis.
Gołąbki z kapusty pekińskiej. Szybki sposób na tradycyjnej danie
Gołąbki z kapusty pekińskiej. Szybki sposób na tradycyjnej danie
Gołąbki z kapusty pekińskiej to błyskawiczna wersja tego tradycyjnego dania. Zrób do nich farsz z ryżu oraz mięsa mielonego.
Gołąbki z kapusty włoskiej z ryżem i mięsem. Tradycyjny przepis
Gołąbki z kapusty włoskiej z ryżem i mięsem. Tradycyjny przepis
Gołąbki z kapusty włoskiej to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Podaj je z pomidorowym sosem oraz puree ziemniaczanym.
Surówka z młodej kapusty i marchewki. Dodatek do każdego obiadu
Surówka z młodej kapusty i marchewki. Dodatek do każdego obiadu
Surówka z młodej kapusty doskonale pasuje do pieczonych mięs i dań rybnych. Dodaj do niej marchewki i odrobiny majonezu.
Łazanki z kapustą. Prosty przepis na pyszny dodatek do obiadu
Łazanki z kapustą. Prosty przepis na pyszny dodatek do obiadu
Łazanki z kapustą warto jeść nie tylko podczas wigilijnej kolacji. Są banalnie proste i bardzo szybkie w przygotowaniu.
Kulebiak z kapustą i grzybami. Prosty przepis na wigilijne danie
Kulebiak z kapustą i grzybami. Prosty przepis na wigilijne danie
Kulebiak to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Składa się z drożdżowego lub półkruchego ciasta oraz nadzienia z warzyw lub mięsa. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole!
Kapuśniak z młodej kapusty. Zobacz przepis na pyszną zupę
Kapuśniak z młodej kapusty. Zobacz przepis na pyszną zupę
Kapuśniak z młodej kapusty to pozycja obowiązkowa, gdy w sklepach i na targach pojawiają się pierwsze młode warzywa.
Krokiety z kapustą i pieczarkami. Prosty przepis
Krokiety z kapustą i pieczarkami. Prosty przepis
Krokiety z kapustą i pieczarkami to doskonały sposób na to, by zrobić pyszny dodatek do barszczu gdy nie mamy pod ręką suszonych grzybów.
Krokiety z kapustą i grzybami – pyszny dodatek do barszczu
Krokiety z kapustą i grzybami – pyszny dodatek do barszczu
Krokiety z kapustą i grzybami doskonale zastąpią uszka nie tylko podczas wigilijnej kolacji. Ich pyszny smak z pewnością zasmakuje każdemu.
Pierogi z kapustą i grzybami -  najlepszy przepis
Pierogi z kapustą i grzybami - najlepszy przepis
Pierogi z kapustą i grzybami powinny mieć elastyczne, cienkie ciasto i aromatycznych farsz. Ich przygotowanie zajmie ci około 120 minut.
Kapusta z grochem - tradycyjny przepis na wigilijne danie
Kapusta z grochem - tradycyjny przepis na wigilijne danie
Wigilijna kapusta z grochem to jedno z najbardziej tradycyjnych, świątecznych dań. Przygotowywana jest z dodatkiem majeranku, ziela angielskiego i liści laurowych.
Zapiekanka litewska z kapustą - przepis składniki i przygotowanie
Zapiekanka litewska z kapustą - przepis składniki i przygotowanie
Oto przepis na pyszną ziemniaczaną zapiekankę litewską z kapustą!

Redakcja poleca

REKLAMA