Krokiety z kapustą i pieczarkami. Prosty przepis

Krokiety z kapustą i pieczarkami to doskonały sposób na to, by zrobić pyszny dodatek do barszczu gdy nie mamy pod ręką suszonych grzybów.
Urszula Wilczkowska / 26.11.2019 16:08
DRUKUJ PRZEPIS
Krokiety z kapustą i pieczarkami. Prosty przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 0,5 szklanki wody gazowanej,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 0.5 łyżeczki soli,
  • łyżka oleju.

Farsz:

  • 250 g kapusty kiszonej,
  • 250 g pieczarek (umytych i oczyszczonych),
  • 1 mała cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

Do panierowania:

  • jajko,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz.
Przygotowanie:

Jeśli masz ochotę na tradycyjne wegetariańskie krokiety, ale nie masz w domu grzybów – nic straconego. Podgrzybki i prawdziwki doskonale zastąpią w tej roli... pieczarki. Ich smak doskonale będzie komponował się z kiszoną kapustą. Nie wymagają też moczenia przez całą noc – wystarczy je pokroić i usmażyć. Jak zrobić krokiety z kapustą i pieczarkami?

  1. W misce wymieszaj składniki do naleśników i odstaw na około 30 minut.
  2. Usmaż bardzo cienkie i spore naleśniki, by łatwiej się je zwijało w krokiety. Odstaw na bok.
  3. Pieczarki i cebulę posiekaj i usmaż na złoty kolor.
  4. Kiszoną kapustę ugotuj, ostudź.
  5. Połącz pieczarki i cebulę z kapustą i dokładnie wymieszaj. Dopraw i wymieszaj jeszcze raz.
  6. Nadzienie przełóż do naleśników i zwiń w krokiety: najpierw złóż je w kształt koperty, a następnie zwiń.
  7. Wymieszaj jajka z solą i pieprzem. Mocz krokiety najpierw w jajku, a potem w bułce tartej.
  8. Na patelni porządnie rozgrzej olej. Smaż krokiety aż będą miały piękny złoty kolor.

Krokiety z kapustą i pieczarkami sprawdzą się jako przekąska, dodatek do obiadu, ale także i alternatywa dla uszek do czerwonego barszczu.

Przeczytaj więcej przepisów na dania z kiszoną kapustą:
Kulebiak z kapustą i grzybami
Kapusta z grochem

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)