Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 0,5 szklanki wody gazowanej,
- 0,5 szklanki mleka,
- 0.5 łyżeczki soli,
- łyżka oleju.
Farsz:
- 250 g kapusty kiszonej,
- 250 g pieczarek (umytych i oczyszczonych),
- 1 mała cebula,
- sól i pieprz do smaku.
Do panierowania:
- jajko,
- bułka tarta,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Jeśli masz ochotę na tradycyjne wegetariańskie krokiety, ale nie masz w domu grzybów – nic straconego. Podgrzybki i prawdziwki doskonale zastąpią w tej roli... pieczarki. Ich smak doskonale będzie komponował się z kiszoną kapustą. Nie wymagają też moczenia przez całą noc – wystarczy je pokroić i usmażyć. Jak zrobić krokiety z kapustą i pieczarkami?
- W misce wymieszaj składniki do naleśników i odstaw na około 30 minut.
- Usmaż bardzo cienkie i spore naleśniki, by łatwiej się je zwijało w krokiety. Odstaw na bok.
- Pieczarki i cebulę posiekaj i usmaż na złoty kolor.
- Kiszoną kapustę ugotuj, ostudź.
- Połącz pieczarki i cebulę z kapustą i dokładnie wymieszaj. Dopraw i wymieszaj jeszcze raz.
- Nadzienie przełóż do naleśników i zwiń w krokiety: najpierw złóż je w kształt koperty, a następnie zwiń.
- Wymieszaj jajka z solą i pieprzem. Mocz krokiety najpierw w jajku, a potem w bułce tartej.
- Na patelni porządnie rozgrzej olej. Smaż krokiety aż będą miały piękny złoty kolor.
Krokiety z kapustą i pieczarkami sprawdzą się jako przekąska, dodatek do obiadu, ale także i alternatywa dla uszek do czerwonego barszczu.
Przeczytaj więcej przepisów na dania z kiszoną kapustą:
Kulebiak z kapustą i grzybami
Kapusta z grochem