Nalewka z melisy to bardzo popularna nalewka wspomagająca wiele różnych dolegliwości, np. związanych z przewodem pokarmowym. Poza tym wykazuje działanie przeciwskurczowe, wzmaga łaknienie i wydzielanie soków trawiennych, działa żółciopędnie. Jak większość nalewek polecana jest jako środek nasenny i przeciwstresowy, przeciwlękowy, ogólnie - uspokajający.
Spis treści:
Przepis na nalewkę z melisy z miodem
Składniki:
- 30 gałązek melisy,
- 1/2 szklanki miodu,
- 100 ml wody,
- 1 l wódki,
- sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Gałązki melisy opłucz pod wodą i osusz na ściereczce.
- Przełóż je do słoja, zalej wódką i dodaj sok z cytryny.
- Odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
- W garnku podgrzej wodę. Dodaj miód i mieszaj aż się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia i wlej do nastawu.
- Nalewkę z melisy i miodu zostaw na 4 tygodnie w ciemnym miejscu.
- Po tym czasie przefiltruj nalewkę i przelej do mniejszych butelek.
Przepis z melisy na spirytusie
Składniki:
- 20 gałązek melisy,
- 1 l spirytusu,
- 1 l wody,
- 300 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Melisę umyj i osusz na ściereczce. Oderwij listki i włóż je do słoja.
- Rozcieńcz spirytusu w 750 ml przegotowanej wody i mieszanką zalej melisę.
- Po 3 dniach odcedź nalewkę.
- Zagotuj resztę wody z cukrem, mieszając aż się rozpuści. Wystudź i dodaj do nalewu.
- Odstaw na 4 tygodnie w ciemne miejsce.
- Przefiltruj nalewkę i przelej do mniejszych butelek. Pozwól jej leżakować przez kolejne 5-6 tygodni.
fot. Nalewka z melisy/Adobe Stock, 5ph
Przepis na nalewkę z melisy z mięty i cytryny
Składniki:
- 20 gałązek świeżej melisy,
- 10 gałązek mięty pieprzowej,
- odrobina zmielonego cynamonu,
- szczypta zmielonego imbiru,
- sok z 2 cytryn,
- pół litra spirytusu,
- pół litra przegotowanej wody,
- 300 gram cukru.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj wrzątek z połowy przygotowanej wody i wrzuć do niego wszystkie zioła.
- Wymieszaj i parz pod przykryciem przez 20 minut.
- Po ostudzeniu naparu, przefiltruj go przez szmatkę bawełnianą lub specjalną bibułkę.
- Z drugiej części wody przygotuj syrop, mieszając ją gorącą z cukrem i dodając sok z cytryny.
- Gotowy syrop połącz z naparem i spirytusem, całość wymieszaj i odstaw w butelce w chłodne, ciemne miejsce na okres 2 tygodni.
- Nalewkę z melisy, mięty i cytryny można podawać schłodzoną, z kostkami lodu.
Więcej przepisów na nalewki:
Nalewka wiśniowa – przepis
Nalewka wiśniowa jest polecana przy przeziębieniach, niestrawności i gorączce. Sprawdź, jak ją zrobić!
Nalewka z owoców dzikiej róży – przepis
Jeśli często nękają cię przeziębienia, masz obniżoną odporność i potrzebujesz wzmocnienia, wypróbuj nalewkę z owoców dzikiej róży, która wykazuje pozytywne działanie na organizm. Sprawdź, jak ją przygotować!
Nalewki lecznicze – malinowa, jarzębinowa i z bzu czarnego
Łagodzą gorączkę i objawy przeziębienia, pomagają w odtruwaniu wątroby czy nieżytach jelit – sprawdź, jak przygotować nalewkę malinową, jarzębinową i z bzu czarnego!
Pyszne i szybkie pomysły na przetwory z gruszek. W ten sposób zachowasz smak lata na dłużej
Przetwory z gruszek pozwolą ci zamknąć smaki jesieni w słoikach. Od tradycyjnego dżemu i musu, przez gruszki w occie, aż po egzotyczny chutney i aromatyczną nalewkę – te przetwory z pewnością urozmaicą twoją spiżarnię i dodadzą wyjątkowego charakteru każdemu daniu. Zobacz te aromatyczne przepisy.
Nalewka z pomarańczy na święta i nie tylko. Oto 3 przepisy na nalewkę pomarańczową na wódce, spirytusie i z dodatkiem kawy
Nalewka z pomarańczy to pyszny trunek, który idealnie sprawdzi się o każdej porze roku. Wiosną i latem podawaj ją z lodem i świeżą miętą, natomiast jesienią i zimą dodaj goździki, cynamon oraz wanilię. Możesz także przygotować nalewkę pomarańczową z dodatkiem kawy. Oto pyszne i aromatyczne przepisy na rozgrzewający trunek.
Czeremchówka, czyli nalewka z czeremchy: pyszny trunek o wielu właściwościach zdrowotnych
Nalewka z czeremchy, czyli czeremchówka, ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany, a jednocześnie orzeźwiający aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu. Właściwości czeremchy sprawiają, że gotowa nalewka jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa.
Dżem, konfitura, soki i nie tylko - oto pomysły na soczyste i orzeźwiające przetwory z wiśni
Przetwory z wiśni, samodzielnie przygotowane latem, w najmroźniejsze miesiące potrafią przypomnieć smak wakacji. Do ich przygotowania wybieraj jędrne, czerwone owoce albo te lekko przejrzałe. Z wiśni przygotujesz pyszne soki, dżemy, a także napoje alkoholowe. Doskonale smakują jako dodatek do słodkich i mięsnych potraw.
Przepis na nalewkę z czarnej morwy. Poznaj właściwości i zastosowanie soczystych owoców morwy
Morwa czarna jest polecana przy infekcjach, kaszlu, anemii, a także problemach z trawieniem i wzdęciach. Morwę można coraz częściej kupić w Polsce. Można z niej przygotować smaczną nalewkę z morwy, która ma korzystny wpływ na zdrowie. Poznaj właściwości prozdrowotne czarnej morwy. Jej wartości odżywcze też robią wrażenie.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu – czy jest trująca? Jak ją zrobić, by nie szkodziła?
Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest od dawna stosowana w fitoterapii. Może mieć jednak właściwości trujące, a przez to powodować nudności, wymioty i ból brzucha. Przy odpowiednim przygotowaniu, czarny bez nie powinien jednak szkodzić.
Nalewka z rabarbaru - 3 sprawdzone przepisy na rabarbarówkę
Nalewka z rabarbaru ma piękny, głęboki różowy kolor i przyjemny, słodko-kwaśny smak. Można spożywać ją samodzielnie albo dodać do drinków np. na bazie prosecco.
Nalewka z derenia - najlepsze przepisy na dereniówkę na wódce i spirytusie
Nalewka z derenia łagodzi dolegliwości żołądkowe i trawienne. Do jej przygotowania wybieraj dojrzałe, mocno czerwone owoce.
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek powinna w sumie leżakować co najmniej 5 miesięcy, aby osiągnąć pełnię smaku i aromatu. Możesz ją przyrządzić na wódce lub na spirytusie, dodając np. miód oraz cynamon.
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.