Nalewka z agrestu to rarytas - choć ten owoc rośnie w ogrodach naszych babć, w sklepie lub na targu pojawia się niezwykle rzadko. Gdy tylko uda ci się na niego trafić, zrób zapasy i przygotuj domowe przetwory na zimę - nie tylko nalewkę z agrestu, ale także dżemy lub soki. Te małe, zielone lub czerwone owoce kryją w sobie całe mnóstwo wapnia i magnezu!
Nalewka z agrestu nie tylko rozgrzeje cię w długie jesienne wieczory, ale również świetnie wpłynie na trawienie. Nalewkę można przygotować zarówno z tych zielonych, jak i czerwonych owoców.
Przepis na nalewkę z agrestu na spirytusie
Składniki:
- 2 kg agrestu,
- 1 kg cukru,
- 1 l spirytusu,
- 0,5 l wody.
Sposób przygotowania:
- Agrest pozbaw szypułek, umyj i umieść w dużym słoju.
- Zasyp cukrem, szczelnie zamknij i odstaw na 2-3 dni (aż puszczą sok).
- Po upływie tego czasu dodaj wodę i spirytus i ponownie odstaw nalewkę z agrestu na 2-3 tygodnie.
- Przefiltruj powstałą nalewkę przez gazę i odstaw na 2-3 miesiące w suche, ciemne miejsce.
Przepis na nalewkę z agrestu na wódce
Składniki:
- 2 kg agrestu,
- 1 kg cukru,
- 0,5 l wódki,
- 0,5 l spirytusu,
- 2 laski wanilii,
- kawałek świeżego imbiru.
Sposób przygotowania:
- Agrest oczyść z szypułek, umyj i przełóż do słoja. Dodaj starty świeży imbir, laski wanilii i zasyp cukrem.
- Odstaw na 2-3 dni w ciemne miejsce.
- Dodaj wódkę ze spirytusem i ponownie odstaw na 2-3 tygodnie.
- Po tym czasie przefiltruj nalewkę z agrestu przez gazę i rozlej do mniejszych butelek.
- Odstaw na 3-4 tygodnie w zaciemnione miejsce.
fot. Adobe Stock
Przepis na nalewkę z agrestu czerwonego
Składniki:
- 2 kg czerwonego agrestu,
- 750 ml spirytusu,
- 250 ml wódki,
- 300 ml miodu.
Przygotowanie:
- Owoce umyj i umieść w dużym słoju.
- Agrest zalej miodem i odstaw na 2-3 dni w ciemne miejsce.
- Po tym czasie owoce zalej wódką i spirytusem i odstaw na 2-3 tygodnie.
- Przefiltruj powstałą nalewkę z agrestu i przelej ją do mniejszych butelek.
- Odstaw minimum na 3-4 tygodnie (im dłużej, tym bardziej intensywny i szlachetny będzie smak trunku).
Więcej przepisów na nalewki: