Gorąca czekolada z chilli.

Jak zrobić idealną gorącą czekoladę?

Na śnieżne zimowe dni i ciemne, smutne wieczory – gorąca czekolada to najlepsze lekarstwo. Podpowiadamy, jak zrobić idealną gorącą czekoladę!
/ 01.10.2018 12:16
Gorąca czekolada z chilli.

Jaka czekolada?

Najważniejszy jest wybór głównej gwiazdy wieczoru, czyli czekolady. Najlepiej zrobimy wybierając gorzką czekoladę z około 70% zawartością kakao – przy okazji jest to najbardziej właściwy wybór jakiego możemy dokonać używając czekolady w kuchni w różnych odsłonach.

Niektórzy, szczególnie dzieci, wolą smak mlecznej czekolady, słodszy, bardziej kremowy. Gorzka czekolada to z kolei smak bardziej intensywny – można spróbować obu wersji i przekonać się, która bardziej trafia w nasze gusta.

Użycie zbyt gorzkiej czekolady, o zawartości kakao bliżej 100% niesie ze sobą zagrożenie zbyt wytrawnego smaku – taka czekolada prawdopodobnie świetnie zastąpiłaby filiżankę espresso po obiedzie, ale już nie tak dobrze nadaje się do rozgrzania w zimowe popołudnie.

Aby idealnie połączyć smak prawdziwego kakao i słodycz mlecznej czekolady można użyć czekolady gorzkiej i mlecznej w proporcji 2 do 1. Ostrzegamy jednak, żeby zwracać uwagę na skład na opakowaniu i raczej wybierać te, w których kakao nie służy jedynie jako dodatek kolorystyczny.

Tak dla tłustego mleka!

Czekoladę musimy koniecznie rozpuścić w mleku, również ten aspekt pozostawia nam wiele swobody – zależy czy lubimy mniej lub bardziej intensywny smak czekolady. Rozpuszczając czekoladę używajmy pełnego, tłustego mleka. Robienie z gorącej czekolady dietetycznego napoju na odchudzonym mleku to ślepa uliczka.

Niektórzy w poszukiwaniu bardziej kremowego smaku gorącej czekolady sięgają po śmietanę i rzeczywiście - o ile śmietanka 18% dodana w odpowiedniej proporcji do mleka (1 część śmietany do 5 części mleka) dodaje czekoladzie śmietankowy, kremowy posmak, to śmietana bardziej tłusta sprawia, że mamy do czynienia bardziej z deserem niż rozgrzewającym napojem!

Zobacz także: Test ekspresów do kawy - jaki wybrać?

Dodatki - na słodko i na słono

Co do dodatków – warto zastanowić się na cynamonem, który nie przytłacza swoim aromatem smaku czekolady. Niektórzy dodają również wanilię, kardamon a nawet gałkę muszkatołową.

Sięgając po inspiracje do Majów możemy sięgnąć po szczyptę ostrych przypraw, jak chilli. Warto również spróbować z odrobiną soli, która zaskakująco dobrze podkreśla smak czekolady.

Kiedy już mamy wszystkie składniki trzeba wybrać metodę – najlepiej najpierw rozpuścić czekoladę w odrobinie mleka, aż powstanie coś na kształt czekoladowego kremu, po czym dodać resztę mleka.  

Jak zatem zrobić idealną czekoladę?

Na dwie porcje potrzebujemy:

  • pół litra mleka;
  • 100 ml śmietany 18%;
  • 70 gram czekolady o zawartości kakao około 70%, drobno posiekanej;
  • 30 gram czekolady mlecznej, drobno posiekanej;
  • pół łyżeczki cynamonu;
  • szczyptę soli.

Około 150 ml mleka podgrzewamy na średnim ogniu i wrzucamy czekoladę. Mieszamy aż cała się rozpuści i dodajemy resztę mleka oraz śmietankę.

Podgrzewamy do momentu aż mikstura będzie gorąca, lecz nie będzie się gotować – dodajemy cynamon oraz sól. Przed podaniem warto energiczniej zamieszać – spowoduje to powstanie przyjemnej pianki na powierzchni czekolady.

Polecamy też: Robimy galaretki z wina.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (11)
/06.01.2019 17:37
Zawsze zastanawialam sie czy czekolada rozpusci sie w mleku. Tzn. ze sie rozpusci to jasne, ale czy z tym mlekiem polaczy? A moze powstana fusy czekoladowe w kakaopodobnym tworze? Nie mam w domu kremowki. Tylko tluste mleko i czekoladki, ktore choc dobre, jak na moj gust sa troche za malo mleczne. Dlatego tak chcialam spozytkowac, ale mam watpliwosci czy wyjdzie. Moze dodac odrobine margaryny?
/25.11.2018 20:34
Wszystko wg przepisu, nawet podwójna porcja i idealnie. Smakowało wszystkim. Oczywiście dzieciom bez cynamonu.
/28.12.2016 14:22
Przepis wydawał mi się naprawdę fajny! Stosowałam się dokłdnie do przepisu, ale niestety nie udało się, a wszytsko wylądowało w zlewie. Zastanawiam się co źle zrobiłam
POKAŻ KOMENTARZE (8)