Czekoladowiec z orzechami - przepis składniki i przygotowanie

Zajadaliśmy się nim jeszcze wcześniej, niż kultowym brownie. Ciężki, aksamitny czekoladowiec z orzechami: pyszności!
Weronika Kwaśniak / 21.11.2016 05:59
DRUKUJ PRZEPIS
Czekoladowiec z orzechami - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag orzechów włoskich
  • 6 jajek
  • 200 g gorzkiej czekolady (ewentualnie mogłaby być mleczna)
  • 12 dag cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3 łyżki rozpuszczalnej kawy
  • 25 dag dowolnych bakalii (rodzynki, żurawina, daktyle, morele)
  • masło i bułka tarta do formy

Polewa:

  • 6 dag czekolady
  • 3 łyżki masła
Przygotowanie:

Zobacz przepis na czekoladowca z orzechami! Ciasto konsystencją odrobinę przypomina brownie, a kształtem blok czekoladowy. Musisz je wypróbować!

  1. Orzechy drobno posiekaj. Bakalie pokrój.
  2. Żółtka oddziel od białek.
  3. Żółtka utrzyj na puch z cukrem i cukrem wanilinowym.

Stefanka z herbatników - przepis

  1. Czekoladę roztop na parze, trochę przestudź i dodaj do masy żółtkowej razem z kawą.
  2. Dodaj orzechy i drobno pokrojone bakalie.
  3. W innym naczyniu białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z czekoladową masą.

Muffiny świąteczne - przepis

  1. Formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  2. Napełnij ją ciastem.
  3. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C i piecz czekoladowca przez około 50 minut.

Ciasto z herbatników bez pieczenia

  1. Wyjmij, ostudź.
  2. Przygotuj polewę. Czekoladę roztop na parze, dodaj masło.
  3. Lekko przestudź polewę, aby nie była gorąca. Polej czekoladowca, odstaw do zastygnięcia.
DRUKUJ PRZEPIS