Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 25 dag orzechów włoskich
- 6 jajek
- 200 g gorzkiej czekolady (ewentualnie mogłaby być mleczna)
- 12 dag cukru
- cukier wanilinowy
- 3 łyżki rozpuszczalnej kawy
- 25 dag dowolnych bakalii (rodzynki, żurawina, daktyle, morele)
- masło i bułka tarta do formy
Polewa:
- 6 dag czekolady
- 3 łyżki masła
Przygotowanie:
Zobacz przepis na czekoladowca z orzechami! Ciasto konsystencją odrobinę przypomina brownie, a kształtem blok czekoladowy. Musisz je wypróbować!
- Orzechy drobno posiekaj. Bakalie pokrój.
- Żółtka oddziel od białek.
- Żółtka utrzyj na puch z cukrem i cukrem wanilinowym.
Stefanka z herbatników - przepis
- Czekoladę roztop na parze, trochę przestudź i dodaj do masy żółtkowej razem z kawą.
- Dodaj orzechy i drobno pokrojone bakalie.
- W innym naczyniu białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z czekoladową masą.
- Formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
- Napełnij ją ciastem.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C i piecz czekoladowca przez około 50 minut.
Ciasto z herbatników bez pieczenia
- Wyjmij, ostudź.
- Przygotuj polewę. Czekoladę roztop na parze, dodaj masło.
- Lekko przestudź polewę, aby nie była gorąca. Polej czekoladowca, odstaw do zastygnięcia.