Składniki:
- szklanka mąki (170 g)
- szklanka orzechów włoskich (150 g)
- 12,5 dag masła
- 2 łyżki cukru (30 g)
- 250 ml śmietanki 30%
- łyżka żelatyny (10 g)
Na masę budyniową:
- 4 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe
- 2 budynie czekoladowe
Na masę śmietanową:
- 250 ml śmietanki 30%
- łyżka cukru pudru
- łyżka żelatyny (10 g)
Na wierzch:
- 100 g tartej czekolady
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Zobacz przepis na placek czekoladowo-śmietankowy! Ten budyniowy przekładaniec nie jest trudny w przygotowaniu!
- W misce wymieszaj mąkę, orzechy, rozpuszczone masło i cukier.
- Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieć. Piecz przez mniej więcej 20 minut w 190 stopniach C na złoty kolor.
- Odstaw do ostygnięcia.
Rolada ptysiowa z kremem karpatkowym
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i odstaw.
- Gdy napęcznieje, wlej trochę śmietanki i podgrzej, aby się rozpuściła.
- Pozostałą śmietankę ubij na sztywno.
- Ser utrzyj z cukrem pudrem i wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną oraz ubitą śmietanką.
- Masę serową przełóż na upieczony spód.
- Ciasto odstaw do lodówki.
- Ugotuj budyń waniliowy i oddzielnie czekoladowy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale w połowie podanej w instrukcji ilości mleka.
Rolada z galaretką i kremową masą
- Przestudź, mieszając od czasu do czasu.
- Na ciasto wyłóż najpierw ciemny, potem jasny budyń.
- Na masy budyniowe wyłóż bitą śmietanę.
- Całość posyp tartą czekoladą i posiekanymi orzeszkami. Odstaw do lodówki.