Farsz do pierogów decyduje o ich smaku. Warto więc poeksperymentować ze składnikami oraz dobrze je doprawić. Oto kilka ciekawych propozycji na farsze do pierogów idealnych na każdą okazję.
Spis treści:
- Jak zrobić pierogi idealne?
- Farsz do pierogów z orzechów i suszonych śliwek
- Farsz do pierogów z soczewicy i pieczarek
- Farsz do pierogów twarogowy
- Farsz do pierogów z ziemniaków i żółtego sera
- Farsz do pierogów z warzyw i zieleniny
- Farsz do pierogów z ziemniaków i białego sera, czyli farsz ruski
- Farsz z pomidorów, papryki i oliwek do pierogów drożdżowych i szpinakowych
- Farsz do pierogów grzybowy
Jak zrobić pierogi idealne?
Nadzienie do pierogów nie powinno być zbyt suche i zwarte, ale prawdziwą zmorą są farsze, które wypływają z pierogów podczas gotowania. Konsystencja nadzienia na pierogi nie powinna być zbyt leista: warto modyfikować przepis w zależności od np. typu używanego twarogu na pierogi czy soczystości owoców.
Kluczowe jest też idealne ciasto na pierogi: powinno być elastyczne i wytrzymałe tak, by po rozwałkowaniu na grubość 2-3 mm, umieszczeniu na nim farszu (ok. 0,5 cm od brzegu) i zlepieniu, wytrzymało próbę gotowania.
Pierogi umieszczaj w osolonym wrzątku, wrzucając je pojedynczo i delikatnie - tak, aby się nie posklejały. Wcześniej możesz lekko oprószyć je mąką. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, gotuj je jeszcze minutę i po tym czasie ostrożnie wyjmuj łyżką cedzakową.
Farsz do pierogów z orzechów i suszonych śliwek
Nietypowy, słodki farsz do pierogów, który zaskoczy wszystkich domowników.
Składniki:
- 300 g suszonych śliwek bez pestek,
- 2 łyżki posiekanych orzechów (laskowych lub włoskich),
- 1 łyżka miodu lub cukru,
- 1 łyżka śmietany,
- sok z 1/2 cytryny — opcjonalnie,
- cynamon — opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Suszone śliwki opłucz, namocz, odsącz i drobno pokrój.
- Posiekaj orzechy i dodaj do śliwek.
- Wymieszaj z odrobiną śmietany, by farsz był zwięzły.
- Dopraw farsz do pierogów do smaku cukrem lub miodem. Możesz dodać również sok z cytryny i cynamon.
Farsz do pierogów z soczewicy i pieczarek
Wegetariański, a nawet wegański, prosty farsz do pierogów z dodatkiem soczewicy. Idealny na obiad dla osoby stosującej dietę roślinną.
Składniki:
- puszka soczewicy,
- cebula biała,
- 150 g pieczarek.
Sposób przygotowania:
- Soczewicę ugotuj do tego momentu, aż zacznie się rozpadać.
- Cebulkę posiekaj, zeszklij na oleju.
- Dodaj pokrojone pieczarki, przesmaż, odparuj płyn. Wymieszaj z soczewicą, dopraw.
Farsz do pierogów twarogowy
Klasyczny twarogowy farsz do pierogów z serem na słodko. Kochają go wszystkie dzieci.
Składniki:
- 450 g twarogu,
- jajo,
- 200 ml śmietany,
- 1/3 szklanki cukru.
Sposób przygotowania:
- Twaróg utrzyj z jajkiem, śmietaną i cukrem. Można też do niego dodać rodzynki, jagody czy truskawki.
- Farsz powinien być gęsty, by nie wypływał z pierogów w czasie gotowania.
fot. Adobe Stock, Maria
Farsz do pierogów z ziemniaków i żółtego sera
Nietypowy farsz do pierogów, który zasmakuje fanom pierogów ruskich, szukającym ciekawej odmiany.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 100 g żółtego sera,
- sól, pieprz,
- papryka słodka w proszku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj, przepuść przez praskę. Por i cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj do ziemniaków, wymieszać.
- Połącz ze startym na dużych oczkach żółtym serem. Dopraw farsz do pierogów solą, pieprzem i mieloną papryką.
Farsz do pierogów z warzyw i zieleniny
Farsz do pierogów zero waste, który możesz zrobić nawet z warzyw ugotowanych w rosole.
Składniki:
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- 1 seler,
- 1 szklanka bulionu,
- papryka czerwona (opcjonalnie),
- 1 por (opcjonalnie),
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Starte na dużych oczkach warzywa (marchewka, seler, pietruszka) przesmaż na maśle, podlej bulionem, podduś Możesz do nich dodać np. pokrojoną paprykę, por.
- Warzywa duś, aż będą miękkie i odparuje cały płyn. Dopraw je, wystudź, dodaj do farszu do pierogów np. posiekaną natkę.
Farsz do pierogów z ziemniaków i białego sera, czyli farsz ruski
Klasyczny farsz do pierogów ruskich.
Składniki:
- 450 g ugotowanych ziemniaków,
- 250 g białego sera (tłustego lub półtłustego),
- duża cebula,
- tłuszcz do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Lekko ciepłe ziemniaki i twaróg przeciśnij przez praskę.
- Pokrój drobno cebulkę i zeszklij ją na patelni.
- Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na farsz do pierogów - ziemniaki, twaróg i cebulę. Dodaj sól i pieprz do smaku.
fot. Adobe Stock, Oleksiy Drachenko
Farsz z pomidorów, papryki i oliwek do pierogów drożdżowych i szpinakowych
Śródziemnomorski i bardzo aromatyczny farsz do wegetariańskich pierogów.
Składniki:
- 4 pomidory,
- 1 papryka,
- 10 oliwek czarnych,
- garść szpinaku,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Sparzone i obrane ze skórki pomidory oraz paprykę pokrój w kostkę.
- Paprykę podsmaż na oleju, dodaj pomidory, szpinak, posiekane oliwki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podduś, odparuj, dopraw.
Farsz do pierogów grzybowy
Farsz idealny do wigilijnych pierogów z dodatkiem grzybów i cebuli.
Składniki:
- 300 g grzybów,
- cebula,
- 1 jajko,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki, kurki lub mieszane grzyby leśne oczyść, posiekaj i przesmaż z cebulką.
- Całość duś na małym ogniu, aż całkowicie odparuje płyn.
- Dopraw farsz do pierogów solą i pieprzem. Ostudź, wymieszaj z jajkiem.
fot. Adobe Stock, Anatoly Repin
Artykuł na podstawie przepisów z „Przyjaciółki”. Pierwotnie opublikowany 16.01.2013.
Zobaczy inne przepisy na pierogi: