farsz do pierogów fot. Adobe Stock

Farsz do pierogów - 8 najlepszych przepisów

Farsz do pierogów - 8 najlepszych przepisów na nadzienie do pierogów, m.in. z orzechów i suszonych śliwek, twarogu, ziemniaków i żółtego sera, z soczewicy, grzybowy lub szpinakowy.
Weronika Kwaśniak / 28.05.2020 04:43
farsz do pierogów fot. Adobe Stock

Farsz do pierogów decyduje o ich smaku. Warto więc poeksperymentować ze składnikami oraz dobrze je doprawić. Oto kilka ciekawych propozycji na farsze do pierogów idealnych na każdą okazję.

Spis treści:

  1. Jak zrobić pierogi idealne
  2. Farsz do pierogów z orzechów i suszonych śliwek
  3. Farsz do pierogów  z soczewicy i pieczarek
  4. Farsz do pierogów twarogowy
  5. Farsz do pierogów z ziemniaków i żółtego sera
  6. Farsz do pierogów z warzyw i zieleniny
  7. Farsz do pierogów z ziemniaków i białego sera, czyli farsz ruski
  8. Farsz z pomidorów, papryki i oliwek do pierogów drożdżowych i szpinakowych
  9. Farsz do pierogów grzybowy

Jak zrobić pierogi idealne

Nadzienie do pierogów nie powinno być zbyt suche i zwarte, ale prawdziwą zmorą są farsze, które wypływają z pierogów podczas gotowania. Konsystencja nadzienia na pierogi nie powinna być zbyt leista: warto modyfikować przepis w zależności od np. typu używanego twarogu na pierogi czy soczystości owoców.

Kluczowe jest też idealne ciasto na pierogi: powinno być elastyczne i wytrzymałe tak, by po rozwałkowaniu na grubość 2-3 mm, umieszczeniu na nim farszu (ok. 0,5 cm od brzegu) i zlepieniu wytrzymało próbę gotowania.

Pierogi umieszczaj w osolonym wrzątku wrzucając je pojedynczo i delikatnie - tak, aby się nie posklejały. Wcześniej możesz lekko oprószyć je mąką. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, gotuj je jeszcze minutę i po tym czasie ostrożnie wyjmuj łyżką cedzakową. 

Farsz do pierogów z orzechów i suszonych śliwek

Składniki:

  • 300 g suszonych śliwek bez pestek,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów (laskowych lub włoskich),
  • 1 łyżka miodu lub cukru,
  • 1 łyżka śmietany,
  • sok z 1/2 cytryny - opcjonalnie,
  • cynamon - opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone śliwki opłucz, namocz, odsącz i drobno pokrój.
  2. Posiekaj orzechy i dodaj do śliwek.
  3. Wymieszaj z odrobiną śmietany, by farsz był zwięzły.
  4. Dopraw do smaku cukrem lub miodem. Możesz dodać również sok z cytryny i cynamonem.

Farsz do pierogów z soczewicy i pieczarek

Składniki:

  • puszka soczewicy,
  • cebula biała,
  • 150 g pieczarek.

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę ugotuj do tego momentu, aż zacznie się rozpadać.
  2. Cebulkę posiekaj, zeszklij na oleju.
  3. Dodaj pokrojone pieczarki, przesmaż, odparuj płyn. Wymieszaj z soczewicą, dopraw.

Farsz do pierogów twarogowy

Składniki:

  • 450 g twarogu,
  • jajo,
  • 200 ml śmietany,
  • 1/3 szklanki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg utrzyj z jajkiem, śmietaną i cukrem. Można też do niego dodać rodzynki, jagody czy truskawki.
  2. Farsz powinien być gęsty, by nie wypływał z pierogów w czasie gotowania.

Pierogi z seremfot. Adobe Stock

Farsz do pierogów z ziemniaków i żółtego sera

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  •  1 por,
  • 1 cebula,
  • 100 g żółtego sera,
  • sól, pieprz,
  • papryka słodka w proszku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj, przepuść przez praskę. Por i cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj do ziemniaków, wymieszać.
  2. Połącz ze startym na dużych oczkach żółtym serem. Dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką.

Farsz do pierogów z warzyw i zieleniny

Składniki:

  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 1 seler,
  • 1 szklanka bulionu,
  • papryka czerwona (opcjonalnie),
  • 1 por (opcjonalnie),
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Starte na dużych oczkach warzywa (marchewka, seler, pietruszka) przesmaż na maśle, podlej bulionem, podduś Możesz do nich dodać np. pokrojoną paprykę, por.
  2. Warzywa duś, aż będą miękkie i odparuje cały płyn. Dopraw je, wystudź, dodaj do farszu do pierogów np. posiekaną natkę.

Farsz do pierogów z ziemniaków i białego sera, czyli farsz ruski

Składniki:

  • 450 g ugotowanych ziemniaków,
  • 250 g białego sera (tłustego lub półtłustego),
  • duża cebula,
  • tłuszcz do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe ziemniaki i twaróg przeciśnij przez praskę.
  2. Pokrój drobno cebulkę i zeszklij ją na patelni.
  3. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na farsz do pierogów - ziemniaki, twaróg i cebulę. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Farsz z pomidorów, papryki i oliwek do pierogów drożdżowych i szpinakowych

Składniki:

  • ​4 pomidory,
  • 1 papryka,
  • 10 oliwek czarnych,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Sparzone i obrane ze skórki pomidory oraz paprykę pokrój w kostkę.
  2. Paprykę podsmaż na oleju, dodać pomidory, posiekane oliwki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podduś, odparuj, dopraw.

Farsz do pierogów grzybowy

Składniki:

  • 300 g grzybów,
  • cebula,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki, kurki lub mieszane grzyby leśne oczyść, posiekaj i przesmaż z cebulką.
  2. Całość duś na małym ogniu, aż całkowicie odparuje płyn.
  3. Dopraw farsz do pierogów solą i pieprzem. Ostudź, wymieszaj z jajkiem.

Pierogi z rydzamifot. Adobe Stock

Artykuł na podstawie przepisów z „Przyjaciółki”. Pierwotnie opublikowany 16.01.2013.

Zobacz inne ciekawe przepisy:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (16)
/01.06.2020 22:25
Pierogi z grzybami i kapustą zastępowane są nowymi pzrepisami. alejak.pl/kulinaria.html
/30.05.2020 09:29
Dwa pierwsze farsze to dla mnie nowość - takich pierogów jeszcze nie jadłam i chyba się skuszę i zrobie : )
/04.11.2018 20:26
Przepyszne są pierogi z kaszą jaglaną,mięsem i cebulka, lub ruskie ale zamiast ziemniaków kasza jaglana, przepyszne polecam
POKAŻ KOMENTARZE (13)