Zupa na sylwestra to dobry pomysł, jeśli nie decydujesz się wyłącznie na bufet w formie szwedzkiego stołu. Oprócz sylwestrowych przekąsek, dobrze zaserwować gościom coś ciepłego.
Zupa na sylwestra - pieczarkowy krem
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego,
- 125 ml śmietany kremówki,
- pieprz,
- sól,
- zioła prowansalskie,
- olej lub masło do smażenia,
- gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
- Cebulę, czosnek i pieczarki obierz, umyj i pokrój.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej odrobinę tłuszczu. Wrzuć cebulę, czosnek i pieczarki. Duś pod przykryciem przez 5-10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dopraw wszystkimi przyprawami.
- Zalej bulionem. Gotuj 20-30 minut na wolnym ogniu.
- Zupę zmiksuj blenderem, aż powstanie gładki krem. Podawaj tę zupę na sylwestra z kremówką.
fot. Zupa na sylwestra pieczarkowa/Adobe Stock, Yulia
Zupa na sylwestra z porem i łososiem
Składniki:
- 3 duże pory,
- 400 g ziemniaków,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego,
- sól,
- pieprz,
- olej lub masło do smażenia,
- zioła prowansalskie,
- łosoś wędzony do podania.
Sposób przygotowania:
- Z porów odetnij białe i jasnozielone części, a także korzenie. Umyj. Pokrój na plasterki.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój.
- Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
- W garnku o grubym dnie rozgrzej tłuszcz. Wrzuć pory, ziemniaki, cebulę i czosnek. Przesmaż kilka minut pod przykryciem. Dopraw przyprawami.
- Zalej podsmażone warzywa bulionem. Gotuj przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Gotową zupę możesz teraz zblendować (ale nie musisz).
- Tę zupę na sylwestra podawaj z kawałkami łososia wędzonego.
fot. Zupa na sylwestra z porem i łososiem/Adobe Stock, O.B.
Zobacz więcej przepisów na zupy na sylwestra:
Zupa miso - prosty przepis na tradycyjne japońskie danie
Zupa miso, a właściwie miso shiru, to jedna z najbardziej znanych zup kuchni japońskiej. Robi się ją z bulionu dashi oraz ze specjalnej pasty ze sfermentowanej soi.
Jak zrobić boeuf Strogonow? Najlepszy przepis na strogonowa
Boeuf Strogonow czyli popularnego strogonowa robi się z wołowiny krojonej w długie paski. Mięso smaży się z pieczarkami, doprawia mieloną papryką. Boeuf Stroganow, bo tak brzmi poprawna nazwa dania, podaje się z pieczywem, ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Zupa z soczewicy z kiełbasą i warzywami. Rozgrzewająca i pyszna
Zupa z soczewicy z kiełbasą i warzywami to bardzo sycąca propozycja na obiad. Dodaj do niej kalafior, pomidory i kilka ziemniaków.
Zupa marchewkowa - przepis na aksamitną zupę krem
Zupa marchewkowa to lekkostrawne, sycące i zdrowie danie. Poznaj prosty przepis na pyszną zupę z marchwi.
Grochówka z boczkiem. Zobacz przepis na aromatyczną zupę grochową
Grochówka to wyjątkowo smaczna i sycąca zupa. Nasz przepis na zupę grochową na wędzonym boczku z pewnością podbije twoje podniebienie.
Jak zrobić tradycyjne flaki?
Tradycyjne flaki wołowe to jedno z popularniejszych dań kuchni polskiej. Aby flaki się udały, trzeba je najpierw dokładnie przepłukać i ugotować, nawet kilkakrotnie. Zobacz, jak zrobić idealne flaki!
Pikantna zupa z soczewicy - przepis składniki i przygotowanie
Z bardzo ostrym chili!
Jak zrobić białą zupę krem - przepis składniki i przygotowanie
Zadowoli każdego smakosza!
Zupa krem z pomidorów - przepis składniki i przygotowanie
Ze świeżych pomidorów!
Ostra pomidorowo-dyniowa zupa krem
Rozgrzewająca i sycąca zupa na jesienne dni
Jak zrobić krem z porów - przepis na zupę
Z serowymi grzankami!
Zupa krem z marchewki - przepis składniki i przygotowanie
Z ziemniakami i dużą ilością przypraw!
Zupa z cukinii - przepis Ani Starmach
Zupa krem z dodatkiem kaszy i... chipsów z szynki!
Zupa kalafiorowa z serem - przepis Ani Starmach
Lekka zupa z serem pleśniowym - idealna na dietetyczny obiad!
Zupa gulaszowa - przepis składniki i przygotowanie
Aromatyczna i bardzo rozgrzewająca!