Wegańska wigilia fot. Adobe Stock

Wegańska Wigilia - 12 potraw na święta

Wegańska Wigilia nie musi oznaczać rezygnacji z tradycyjnych świątecznych potraw. Wśród naszych propozycji znajdziesz przepisy na wegańskie pierogi, zupy, ciasta i dania główne.
Małgorzata Machnicka / 25.11.2020 18:09
Wegańska wigilia fot. Adobe Stock

Aby Wigilia była wegańska, nie musisz zmieniać zbyt wielu potraw. Wystarczy dania rybne zamienić na te oparte wyłącznie na warzywach (boczniaki świetnie je zastępują), majonez w sałatce jarzynowej zamienić na wegański, a zamiast smażenia na maśle, smażyć na oleju roślinnym.

Spis treści:

  1. Barszcz czerwony
  2. Pierogi z kapustą i grzybami
  3. Kapusta z grochem
  4. Paszteciki warzywne
  5. Korzenne boczniaki
  6. Sałatka jarzynowa 
  7. Flaki z boczniaków 
  8. Pasztet wegański
  9. Warzywa po grecku
  10. Wegański sernik czyli tofurnik
  11. Piernik wegański
  12. Kompot z suszu

Przepis na barszcz czerwony

Tradycyjny czerwony barszcz wigilijny to wegańskie danie - nie musisz więc szukać żadnych zastępczych składników. Barszcz najlepiej smakuje suto doprawiony majerankiem i sokiem z cytryny (lub octem).

Podawaj do niego uszka z grzybowym nadzieniem albo warzywne paszteciki drożdżowe (przepis znajdziesz w naszym zestawieniu).

barszcz na wegańską wigilię
fot. Adobe Stock

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami najlepiej smakują podane okraszone cebulką usmażoną na oleju roślinnym. Z tradycyjnego farszu wyeliminuj masło - z powodzeniem możesz je zastąpić każdym innym tłuszczem. 

Przepis na pierogi z kaszą

Jednym z naszych ulubionych farszy do pierogów na wegańską Wigilię jest ten z wykorzystaniem kaszy gryczanej. Farsz do pierogi z kaszą gryczaną możesz urozmaicić wegańskim serem, który obecnie bez problemu kupisz w większości dużych supermarketów.

pierogi wegańskie na wigilię
fot. Adobe Stock

Przepis na kapustę z grochem

Kapusta z grochem to jedno z tradycyjnych 12 dań wigilijnych. Poza wspominanymi składnikami dodaje się do niej cebulę i przyprawy - cząber, majeranek i liście laurowe. W klasycznym przepisie wystarczy zamienić masło na ulubiony olej roślinny - świetnie sprawdzi się rzepakowy i słonecznikowy.

Przepis na paszteciki warzywne

Paszteciki warzywne to idealny dodatek do barszczu czerwonego. W naszym przepisie farsz składa się z brązowej soczewicy i grzybów.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 50 ml oleju roślinnego,
  • 350 ml mleka roślinnego,
  • 1/2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 200 g brązowej soczewicy (ugotowanej),
  • 200 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 1 kajzerka,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz w ciepłej wodzie.
  2. Ugotuj soczewicę w wodzie z solą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  3. Drożdże pokrusz do miseczki, posyp cukrem i odrobiną mąki. Odlej 100 ml mleka (powinno być ciepłe) i dodaj do drożdży. Wymieszaj całość, przykryj ściereczką i zostaw na 20 minut w ciepłym miejscu.
  4. Mąkę przesiej do dużej miski i wymieszaj z solą. Dodaj drożdże, olej i pozostałą część mleka. Całość wyrób na gładkie ciasto.
  5. Odstaw do wyrośnięcia na około 90 minut (powinno podwoić swoją objętość).
  6. Przygotuj farsz: kajzerkę namocz w mleku, cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
  7. Całość przełóż do miski i dodaj pokrojone grzyby, ugotowaną soczewicę i wszystkie przyprawy. 
  8. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
  9. Wyrośnięte ciasto podziel na pół - połowę przełóż na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na prostokąt o grubości 0,5 cm.
  10. Ciasto przekrój wzdłuż na 2 równe części. Na każdą z nich wyłóż 1/4 farszu, układając go na środku. Zawiń całość w rulonik.
  11. Krój po skosie na małe paszteciki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  12. Piecz 20 minut.

Przepis na korzenne boczniaki

Boczniaki doskonale zastąpią takie przystawki jak marynowane śledzie, wędzone ryby czy szwabską sałatkę. To pozycja obowiązkowa w menu wegańskiej Wigilii.

Składniki:

  • 1 kg boczniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki łagodnej musztardy,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 100 ml oleju roślinnego, 
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż boczniaki z obydwu stron.
  2. Cebulę pokrój w cienkie pióra.
  3. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty.
  4. Usmażone boczniaki ostudź, przełóż do miski i zalej marynatą.
  5. Przykryj folią i wstaw do lodówki.

Przepis na sałatkę jarzynową

Sałatka jarzynowa to ugotowane ziemniaki, marchewki, seler i pietruszka z dodatkiem świeżego jabłka i ogórków kiszonych. Wystarczy, że klasyczny majonez zastąpisz tym wegańskim (jeśli nie masz czasu na przygotowanie majonezu, sięgnij po ten gotowy wegański z supermarketu - ma go w swojej ofercie m.in. marka Develey).

Przepis na wegański majonez

Składniki:

  • 150 ml szklanki aquafaby,
  • 3 łyżeczki płatków drożdżowych,
  • 4 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy łagodnej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 400 ml oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki poza olejem umieść w wysokim naczyniu i miksuj przez 2 minuty.
  2. Partiami dodawaj olej cały czas miksując.
  3. Gdy masa zacznie gęstnieć, wyłącz blender.
  4. Wegański majonez przełóż do słoiczków. 

sałatka jarzynowa wegańska
fot. Adobe Stock

Przepis na flaki z boczniaków

Flaki z boczniaków to druga obok barszczu czerwonego zupa, która z powodzeniem może znaleźć się na wegańskim stole wigilijnym. 

Jest gęsta i rozgrzewająca - dodatek korzennych przypraw zapewnia jej niesamowity aromat. Flaczki podawaj ze świeżym pieczywem.

Przepis na pasztet warzywny

Przepisów na pasztet wegański jest tyle co gospodyń - nieskończenie wiele. W ramach inspiracji możesz zajrzeć do naszego zbioru przepisów na pasztety wegetariańskie - w wielu z nich wystarczy pominąć surowe jajka (smak i konsystencja na tym nie ucierpi).

Przepis na pasztet wegański

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 3 pietruszki,
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 200 g ciecierzycy z puszki,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej na 190 stopni Celsjusza.
  2. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. 
  3. Dodaj posiekany czosnek, startą marchewkę, pietruszkę i smaż przez 3 minuty.
  4. Wlej dwie szklanki wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut.
  5. Warzywa odcedź i przełóż do miski. Dodaj resztę przypraw razem z solą i pieprzem, sos sojowy i kaszę jaglaną oraz cieciorkę. 
  6. Zmiksuj masę blenderem - nie powinno być grudek, ale nie musi być idealnie jednolita.
  7. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia, napełnij masą i piecz przez 50 minut. 

pasztet wegański na wigilię
 fot. Adobe Stock

Przepis na warzywa po grecku

Ryba po grecku to danie, które pojawia się niemal na każdym świątecznym stole. Nie musisz rezygnować z tego cudownego smaku - przygotuj pieczonego selera z warzywami po grecku! To idealny pomysł na wegańską Wigilię.

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 3 pietruszki,
  • 2 selery,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 ziarenka kardamonu,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 2 goździki,
  • natka pietruszki do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
  2. Na garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę pokrojoną w cienkie piórka.
  3. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki oraz starte marchewki i pietruszki. Duś aż będą miękkie.
  4. Dodaj sos sojowy, przecier pomidorowy, ocet, utłuczone w moździerzu goździki i kardamon, imbir i dopraw całość solą i pieprzem.
  5. Selera pokrój na półcentymetrowe plastry, nasmaruj olejem, oprósz solą i pieprzem i piecz w piekarniku przez 30 minut.
  6. Upieczonego selera wyłóż na półmisek i wyłóż na niego warzywa. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.

Przepis na tofurnik

Sernik bez sera, czyli pyszny wegański deser podbije serca wszystkich gości! Jego przygotowanie jest niezwykle proste i zajmie nie więcej niż 30 minut. Ten z naszego przepisu zrobiony jest ze składników dostępnych niemal w każdym sklepie.

Przepis na piernik wegański

Czym są święta Bożego Narodzenia bez piernika? Ten wegański jest niezwykle szybki i łatwy do zrobienia a smakiem nie ustępuje temu tradycyjnemu.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru brązowego,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • 200 mleka roślinnego,
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników,
  • sok z połowy cytryny,
  • skórka starta z połowy pomarańczy,
  • 200 g ulubionych bakalii (np. żurawiny, orzechów, rodzynek).

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej na 190 stopni Celsjusza.
  2. Mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników dodaj do miski i dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj mleko, olej, powidła, sok z cytryny i startą skórkę pomarańczy i wymieszaj mikserem.
  4. Dodaj bakalie (możesz pokruszyć je na mniejsze części) i przełóż masę do foremki keksowej.  
  5. Piecz przez 40 minut (do suchego patyczka).

Przepis na kompot z suszu

Tradycyjny kompot z suszu to w 100% wegański napój. Aby podkręcić jego smak dodaj sporo korzennych przypraw - kardamonu, cynamonu, goździków i wanilii.

Więcej przepisów na wegańskie dania:

Dieta wegańska - jadłospis i przepisy na 5 dni opracowane przez dietetyka
Dieta wegańska - jadłospis i przepisy na 5 dni opracowane przez dietetyka
Dieta wegańska polega na całkowitym wyeliminowaniu produktów zwierzęcych. Przejście na weganizm może na początku wydawać się trudne, dlatego przygotowaliśmy dla ciebie menu. Opracowany przez dietetyka jadłospis na 5 dni z ciekawymi przepisami pozwoli ci rozpocząć dietę wegańską. Menu jest zbilansowane, a potrawy - łatwe i szybkie do przygotowania.
Domowa nutella - klasyczna, wegańska oraz z awokado
Domowa nutella - klasyczna, wegańska oraz z awokado
Domowa nutella na 3 sposoby: klasyczna zawiera mleko, kakao i orzechy loskowe. Wegańską nutellę przygotujesz z dodatkiem mleka roślinnego. Dietetyczna domowa nutella z awokado i bananem zaskoczy aksamitną konsystencją. Każdy przepis na nutellę jest prosty i zajmuje max. 20 minut.
Tiramisu bez jajek i nabiału. Prosty przepis na pyszny wegański deser
Tiramisu bez jajek i nabiału. Prosty przepis na pyszny wegański deser
Tiramisu bez jajek i nabiału to wcale nie jest nieosiągalne. Nasz przepis jest prosty i idealnie sprawdzi się dla wegan lub alergików.
Kotlety z kaszy jaglanej. Pomysł na obiad nie tylko dla wegan
Kotlety z kaszy jaglanej. Pomysł na obiad nie tylko dla wegan
Kotlety z kaszy jaglanej z zielonym groszkiem i marchewką to bardzo smaczny (i prosty!) pomysł na alternatywę dla klasycznego kotleta. Dopraw je cebulką, czosnkiem i pieprzem.
Jak zrobić szarlotkę wegańską – bez jajek, mleka i masła!
Jak zrobić szarlotkę wegańską – bez jajek, mleka i masła!
Pyszne ciasto z jabłkami, bez dodatku masła, mleka i jajek. Skosztuj jej koniecznie!
Jak zrobić sernik jaglany jak snickers? Zobacz też w wersji wegańskiej!
Jak zrobić sernik jaglany jak snickers? Zobacz też w wersji wegańskiej!
Masz ochotę na sernik bez sera? Jeżeli smakuje ci tradycyjna jaglanka z bakaliami, ten sernik pokochasz od pierwszego spróbowania! Sprawdź, jak go zrobić!
Jak zrobić placki z cukinii? Wersja na słodko i wegańska!
Jak zrobić placki z cukinii? Wersja na słodko i wegańska!
Jadłaś je do tej pory tylko na słono? Spróbuj placków z cukinii na słodko oraz wegańskich!