Aby Wigilia była wegańska, nie musisz zmieniać zbyt wielu potraw. Wystarczy dania rybne zamienić na te oparte wyłącznie na warzywach (boczniaki świetnie je zastępują), majonez w sałatce jarzynowej zmienić na wegański, a zamiast smażenia na maśle, smażyć na oleju roślinnym. Zobacz jak przerobić klasyczne dania wigilijne na potrawy wegańskie.
Spis treści:
- Jak przygotować wegańską Wigilię?
- Wegański barszcz czerwony
- Pierogi wegańskie z kapustą i grzybami
- Wegańska kapusta z grochem
- Paszteciki wegańskie - warzywne
- Korzenne boczniaki - wegański "śledź"
- Wegańska sałatka jarzynowa
- Wegańskie flaki z boczniaków
- Pasztet wegański
- Wegańska "ryba po grecku" - warzywa po grecku
- Wegański sernik czyli tofurnik
- Piernik wegański
- Kompot z suszu
Jak przygotować wegańską Wigilię? Zasady
Wegańska Wigilia może wydawać ci się wyzwaniem. W końcu tradycyjna polska kuchnia kojarzy się właśnie z dużą ilością mięsa, nabiału i jaj. Jeśli przyjrzysz się jednak tradycyjnym potrawom wigilijnym, wiele z nich łatwo przerobić na roślinne. Wigilia obchodzona w chrześcijańskiej tradycji powinna być bezmięsna, a to ułatwia sprawę.
Przed przygotowaniami do wegańskiej Wigilii, jeśli gotujesz dla wegan, a na co dzień nie stosujesz tej diety, przypomnij sobie zasady diety wegańskiej. Niektóre produkty, których weganie nie jedzą, są nieoczywiste.
- Weganie nie jedzą oczywiście mięsa, w tym ryb i owoców morza. Ryby trzeba będzie wymienić na warzywa lub grzyby.
- Weganie nie spożywają nabiału w żadnej postaci. W grę nie wchodzi też masło, ani trochę śmietany do zabielenia zupy.
- Weganie nie jedzą jajek. Nie możesz więc przygotować panierki z jaj, ani używać klasycznego majonezu.
- Wielu wegan nie je też miodu, bo wytwarza się go z udziałem zwierząt. Lepiej nie słodź nim kompotu z suszu!
- Pamiętaj, by nie gotować bulionu na mięsie i rybach. Większość wegan niechętnie zjadłaby taką potrawę.
Dopytaj wegańskiego gościa o jego zasady diety. Nie każdy przestrzega wegańskiej diety w tym samym stopniu. Niektórzy ustalają własne zasady i są bardziej liberalni, jeśli chodzi o dodatki do jadłospisu. Być może dana osoba dopuszcza śladowe ilości masła lub miodu w swoich potrawach.
Przepis na wegański barszcz czerwony
Tradycyjny czerwony barszcz wigilijny to wegańskie danie - nie musisz więc szukać żadnych zastępczych składników. Barszcz najlepiej smakuje suto doprawiony majerankiem i sokiem z cytryny (lub octem).
Podawaj do niego uszka z grzybowym nadzieniem albo warzywne paszteciki drożdżowe (przepis znajdziesz w naszym zestawieniu).
fot. Wegański barsz wigilijny/ Adobe Stock, Agata
Przepis na wegańskie pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami najlepiej smakują w wegańskiej wersji okraszone cebulką usmażoną na oleju roślinnym. Z tradycyjnego farszu wyeliminuj masło - z powodzeniem możesz je zastąpić każdym innym tłuszczem.
Przepis na pierogi z kaszą
Jednym z naszych ulubionych farszy do pierogów na wegańską Wigilię, jest ten z wykorzystaniem kaszy gryczanej. Farsz do pierogów z kaszą gryczaną możesz urozmaicić wegańskim serem, który obecnie bez problemu kupisz w większości dużych supermarketów. Świetnie smakuje tam też wędzone tofu.
fot. Wegańskie pierogi wigilijne/ Adobe Stock, freeskyline
Przepis na wegańską kapustę z grochem
Kapusta z grochem to jedno z tradycyjnych 12 dań wigilijnych. Poza wspominanymi składnikami, dodaje się do niej cebulę i przyprawy - cząber, majeranek i liście laurowe. W klasycznym przepisie, by przekształcić potrawę w wegańską, wystarczy zamienić masło na ulubiony olej roślinny - świetnie sprawdzi się rzepakowy i słonecznikowy.
Przepis na paszteciki warzywne
Paszteciki warzywne to idealny dodatek do barszczu czerwonego. W naszym przepisie farsz składa się z brązowej soczewicy i grzybów.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 20 g świeżych drożdży,
- 50 ml oleju roślinnego,
- 350 ml mleka roślinnego,
- 1/2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- 200 g brązowej soczewicy (ugotowanej),
- 200 g suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 1 kajzerka,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Grzyby namocz w ciepłej wodzie.
- Ugotuj soczewicę w wodzie z solą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
- Drożdże pokrusz do miseczki, posyp cukrem i odrobiną mąki. Odlej 100 ml mleka (powinno być ciepłe) i dodaj do drożdży. Wymieszaj całość, przykryj ściereczką i zostaw na 20 minut w ciepłym miejscu.
- Mąkę przesiej do dużej miski i wymieszaj z solą. Dodaj drożdże, olej i pozostałą część mleka. Całość wyrób na gładkie ciasto.
- Odstaw do wyrośnięcia na około 90 minut (powinno podwoić swoją objętość).
- Przygotuj farsz: kajzerkę namocz w mleku, cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
- Całość przełóż do miski i dodaj pokrojone grzyby, ugotowaną soczewicę i wszystkie przyprawy.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
- Wyrośnięte ciasto podziel na pół - połowę przełóż na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na prostokąt o grubości 0,5 cm.
- Ciasto przekrój wzdłuż na 2 równe części. Na każdą z nich wyłóż 1/4 farszu, układając go na środku. Zawiń całość w rulonik.
- Krój po skosie na małe paszteciki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 20 minut.
Przepis na wegańskie "śledzie" - korzenne boczniaki
Boczniaki doskonale zastąpią takie przystawki jak marynowane śledzie, wędzone ryby czy szwabską sałatkę. To pozycja obowiązkowa w menu wegańskiej Wigilii.
Składniki:
- 1 kg boczniaków,
- 2 cebule,
- 2 łyżki łagodnej musztardy,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 5 łyżek sosu sojowego,
- 100 ml oleju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż boczniaki z obydwu stron.
- Cebulę pokrój w cienkie pióra.
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty.
- Usmażone boczniaki ostudź, przełóż do miski i zalej marynatą.
- Przykryj folią i wstaw do lodówki.
Przepis na wegańską sałatkę jarzynową
Sałatka jarzynowa to ugotowane ziemniaki, marchewki, seler i pietruszka z dodatkiem świeżego jabłka i ogórków kiszonych. Wystarczy, że klasyczny majonez zastąpisz tym wegańskim (jeśli nie masz czasu na przygotowanie majonezu, sięgnij po ten gotowy wegański z supermarketu - ma go w swojej ofercie m.in. marka Develey).
Przepis na wegański majonez
Składniki:
- 150 ml szklanki aquafaby,
- 3 łyżeczki płatków drożdżowych,
- 4 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy łagodnej,
- 1 łyżeczka soli,
- 400 ml oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki poza olejem umieść w wysokim naczyniu i miksuj przez 2 minuty.
- Partiami dodawaj olej cały czas miksując.
- Gdy masa zacznie gęstnieć, wyłącz blender.
- Wegański majonez przełóż do słoiczków.
fot. Wegańska sałatka świąteczna/ Adobe Stock, grinchh
Przepis na flaki z boczniaków
Flaki z boczniaków to druga obok barszczu czerwonego zupa, która z powodzeniem może znaleźć się na wegańskim stole wigilijnym.
Jest gęsta i rozgrzewająca - dodatek korzennych przypraw zapewnia jej niesamowity aromat. Flaczki podawaj ze świeżym pieczywem.
Przepis na pasztet warzywny
Przepisów na pasztet wegański jest tyle co gospodyń - nieskończenie wiele. W ramach inspiracji możesz zajrzeć do naszego zbioru przepisów na pasztety wegetariańskie - w wielu z nich wystarczy pominąć surowe jajka (smak i konsystencja na tym nie ucierpi).
Przepis na pasztet wegański wigilijny
Składniki:
- 3 marchewki,
- 3 pietruszki,
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- 200 g ciecierzycy z puszki,
- 1 cebula,
- 4 łyżki oliwy,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka imbiru w proszku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej na 190 stopni Celsjusza.
- W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę.
- Dodaj posiekany czosnek, startą marchewkę, pietruszkę i smaż przez 3 minuty.
- Wlej dwie szklanki wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut.
- Warzywa odcedź i przełóż do miski. Dodaj resztę przypraw razem z solą i pieprzem, sos sojowy i kaszę jaglaną oraz cieciorkę.
- Zmiksuj masę blenderem - nie powinno być grudek, ale nie musi być idealnie jednolita.
- Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia, napełnij masą i piecz przez 50 minut.
fot. Wegański pasztet wigilijny/ Adobe Stock, thepiwko
Przepis na warzywa po grecku
Ryba po grecku to danie, które pojawia się niemal na każdym świątecznym stole. Nie musisz rezygnować z tego cudownego smaku - przygotuj pieczonego selera z warzywami po grecku! To idealny pomysł na wegańską Wigilię.
Składniki:
- 3 marchewki,
- 3 pietruszki,
- 2 selery,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 200 ml przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 ziarenka kardamonu,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 2 goździki,
- natka pietruszki do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
- Na garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę pokrojoną w cienkie piórka.
- Dodaj czosnek pokrojony w plasterki oraz starte marchewki i pietruszki. Duś aż będą miękkie.
- Dodaj sos sojowy, przecier pomidorowy, ocet, utłuczone w moździerzu goździki i kardamon, imbir i dopraw całość solą i pieprzem.
- Selera pokrój na półcentymetrowe plastry, nasmaruj olejem, oprósz solą i pieprzem i piecz w piekarniku przez 30 minut.
- Upieczonego selera wyłóż na półmisek i wyłóż na niego warzywa. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.
Przepis na tofurnik, czyli wegański sernik
Sernik bez sera, czyli pyszny wegański deser podbije serca wszystkich gości! Jego przygotowanie jest niezwykle proste i zajmie nie więcej niż 30 minut. Ten z naszego przepisu zrobiony jest ze składników dostępnych niemal w każdym sklepie.
fot. Wegański sernik na Wigilię/ Adobe Stock, 名美 寺澤
Przepis na piernik wegański
Czym są święta Bożego Narodzenia bez piernika? Ten wegański jest niezwykle szybki i łatwy do zrobienia, a smakiem nie ustępuje temu tradycyjnemu.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 150 g cukru brązowego,
- 2 łyżki powideł śliwkowych,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 ml oleju roślinnego,
- 200 mleka roślinnego,
- 1 opakowanie przyprawy do pierników,
- sok z połowy cytryny,
- skórka starta z połowy pomarańczy,
- 200 g ulubionych bakalii (np. żurawiny, orzechów, rodzynek).
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej na 190 stopni Celsjusza.
- Mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników dodaj do miski i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mleko, olej, powidła, sok z cytryny i startą skórkę pomarańczy i wymieszaj mikserem.
- Dodaj bakalie (możesz pokruszyć je na mniejsze części) i przełóż masę do foremki keksowej.
- Piecz przez 40 minut (do suchego patyczka).
Przepis na kompot z suszu
Tradycyjny kompot z suszu to w 100% wegański napój. Nie dodawaj do niego po prostu miodu. Aby podkręcić jego smak dodaj sporo korzennych przypraw - kardamonu, cynamonu, goździków i wanilii.
fot. Wegański kompot wigilijny/ Adobe Stock, Ryba Sisters
Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 25.11.2020 przez Małgorzatę Machnicką.
Czytaj także:Na tropie dobrego składu: wybieramy twaróg sernikowy w wiaderku bez dodatków – 10 propozycjiJakie ciasta można upiec wcześniej przed świętami? Zobacz naszą listęZdrowe bezglutenowe pierniczki świąteczne. 3 sprawdzone i szybkie przepisy