Amerykańska Akademia Żywienia i Dietetyki stwierdziła, że odpowiednio skomponowana dieta wegańska jest właściwa na każdym etapie życia człowieka. Eksperci stwierdzili, że weganizm mogą stosować także kobiety w ciąży, karmiące piersią, dzieci oraz sportowcy.
Kluczem jest jednak odpowiedni dobór produktów, który zapobiega niedoborom składników pokarmowych trudniej dostępnych ze źródeł roślinnych. Należą do nich:
Dieta wegańska - jadłospis i przepisy na 5 dni
Oto opracowany przez dietetyka pełnowartościowy, zbilansowany jadłospis diety wegańskiej. Znajdziesz w nim zdrowe i smaczne dania. Zwróć jednak uwagę, że jadłospis ten należy uzupełnić o odpowiednią suplementację:
- witaminy D - zalecana dla każdego, od września do kwietnia,
- witaminy B12, która występuje wyłącznie w produktach zwierzęcych.
Dzień 1.
Śniadanie: wegańskie kanapki z pastą z cieciorki
Składniki:
- 2 kromki chleba żytniego razowego,
- pasta z cieciorki,
- plasterki pomidora,
- słupki papryki.
Pasta z cieciorki
Składniki (na 4 porcje):
- 2 kromki chleba żytniego razowego,
- 1 odsączona i przepłukana puszka ciecierzycy,
- 3 kawałki suszonych pomidorów,
- sok z ½ cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka listów świeżej bazylii,
- szczypta chili w proszku,
- sól.
Sposób przygotowania wegańskiej pasty z cieciorki:
- Wszystkie składniki umieść w malakserze.
- Zblenduj na gładką masę.
Sposób przygotowania kanapek:
- Chleb posmaruj pastą z cieciorki.
- Podawaj kanapki z warzywami (plasterki pomidora i słupki papryki).
II śniadanie: 2 mandarynki
Obiad: wegańska tortilla z białą fasolą
Składniki (na 2 porcje):
- 2 placki tortilla pełnoziarniste,
- 4 łyżki białej fasoli z puszki,
- ½ zielonej papryki,
- 2 średnie pomidory,
- 1/3 zielonego ogórka wężowego,
- 4 łyżki kukurydzy z puszki,
- 4 suszone pomidorki,
- łyżka keczupu dobrej jakości,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Suszone pomidorki drobno pokrój, fasolę rozgnieć widelcem.
- Wymieszaj oliwę, fasolę, suszone pomidory i keczup.
- Paprykę, ogórka i pomidora pokrój w kostkę, dodaj kukurydzę, przypraw solą i pieprzem.
- Tortillę posmaruj pastą fasolową, nałóż łyżkę sałatki warzywnej i zawiń w rulonik. Na wierzchu ułóż resztę warzyw.
Podwieczorek: 1 op. jogurtu kokosowego bez cukru, garść orzechów brazylijskich
Kolacja: kanapki z masłem orzechowym i bananem
Składniki:
- 1 średnia bułka grahamka,
- masło orzechowe,
- banan,
- sezam.
Sposób przygotowania:
- Bułkę grahamkę posmaruj masłem orzechowym.
- Na masło połóż plasterki świeżego banana.
- Całość posyp sezamem.
fot. Adobe Stock
Dzień 2.
Śniadanie: wegański budyń jaglany z malinami
Składniki (na 1 porcję):
- 1 szklanka napoju ryżowego lub migdałowego,
- 7 łyżek suchej kaszy jaglanej,
- 2 łyżki kakao,
- szklanka malin/truskawek z mrożonki (w sezonie świeże),
- 2 łyżeczki posiekanych orzechów nerkowca.
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj w napoju ryżowym/migdałowym, pod przykryciem na małym ogniu.
- Ugotowaną kaszą zmiksuj z kakao i połową malin.
- Gotowy budyń podawaj z pozostałymi malinami i orzechami.
II śniadanie: garść pistacji, średnie jabłko
Obiad: wegańska papryka faszerowana ryżem brązowym
Składniki (na 1 porcję):
- 1 średniej wielkości czerwona/zielona papryka,
- 4 łyżki ugotowanego brązowego ryżu,
- ½ małej czerwonej cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ łyżeczki siemienia lnianego,
- 2 suszone pomidorki pokrojone w paseczki,
- posiekana natki pietruszki,
- szczypta kurkumy,
- szczypta papryki słodkiej i ostrej,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
- W miseczce wymieszaj ugotowany ryż z cebulą, czosnkiem, posiekaną natką, siemieniem lnianym i suszonymi pomidorami.
- Farsz dopraw wskazanymi przyprawami.
- Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne.
- Nałóż farsz do połówek papryki.
- Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podwieczorek: wegański pieczony burak z pestkami słonecznika
Składniki:
- 1 średni burak,
- pestki słonecznika.
Sposób przygotowania:
- Upiecz buraka w piekarniku.
- Pokrój buraka w kostkę.
- Podawaj z łyżką pestek słonecznika.
Kolacja: wegańska zupa krem z soczewicy i pomidorów
Składniki (na 3 porcje):
- 1 puszka pomidorów,
- 120 g suchej czerwonej soczewicy,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 1 średnia cebula posiekana
- 2 ząbki czosnku posiekane,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka mielonego kminku,
- łyżeczka mielonej kolendry,
- łyżeczka mielonej kurkumy,
- sól, pierz.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej garnek na ogniu, wsyp kminek i kolendrę, poczekaj aż się uprażą, dodaj oliwę, kurkumę, cebulę i czosnek.
- Podsmaż chwilę.
- Następnie dodaj pomidory, wywar i soczewicę.
- Gotuj 20-3 minut aż soczewica będzie miękka.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Zupę możesz zmiksować.
fot. Adobe Stock
Dzień 3.
Śniadanie: wegańska komosanka po włosku
Składniki (na 1 porcję):
- ¾ szklanki ugotowanej komosy ryżowej,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka orzeszków piniowych,
- 3 kawałki suszonych pomidorów,
- 4 czarne oliwki,
- posiekana, świeża bazylia,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Suszone pomidory pokrój w paseczki, zaś oliwki w połówki.
- Wymieszaj komosę z oliwą, a następnie dodaj suszone pomidory i oliwki.
- Całość posyp orzeszkami piniowymi i bazylią.
- Przypraw do smaku solą i pieprzem.
II śniadanie: 4 suszone śliwki niedosładzane, garść orzechów włoskich
Obiad: wegański makaron z brokułami i tahini
Składniki (na 2 porcje):
- 180 g makaronu pełnoziarnistego typu wstążki,
- 150 g mrożonych brokułów (jeśli świeże to już zblanszowane),
- 6 pomidorków koktajlowych,
- posiekana natka pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka pestek słonecznika,
- 2 łyżki tahini,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania (al. dente).
- Brokuły podziel na różyczki, pomidorki pokrój na połówki.
- Tahini wymieszaj w sokiem z cytryny, dodaj odrobinę wody, przypraw solą i pieprzem.
- Konsystencja sosu ma być lekko lejąca.
- Na rozgrzaną oliwę wrzuć 2 posiekane ząbki czosnku, dodaj brokuły i podsmażaj około 5 minut.
- Dorzuć ugotowany makaron, całość wymieszaj z pestkami słonecznika i pomidorkami koktajlowymi.
- Podawaj z posiekaną natką pietruszki, polane sosem z tahini.
Podwieczorek: 10 minimarchewek + 2 łyżki hummusu
Kolacja: wegańska tofucznica z pomidorami i szczypiorkiem
Składniki (na 2 porcje):
- 1 kostka wędzonego tofu (około 180-200 g),
- ½ cebuli,
- 2 pomidory,
- sól, pieprz,
- papryka w proszku,
- szczypta kurkumy,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- posiekany szczypiorek.
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek, dodaj pokrojone w kostkę pomidory.
- Podduś chwilę aż pomidory lekko odparują.
- Dodaj pokruszone tofu, doprawi do smaku.
- Smaż kilka minut.
- Podawaj z posiekanym szczypiorkiem i kromką chleba razowego, żytniego na porcję.
Dzień 4.
Śniadanie: wegańska kasza jaglana na zielono
Składniki (na 1 porcję):
- ¾ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- 3 łyżki zielonego groszku z puszki,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- łyżeczka siemienia lnianego,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ugotowaną kaszę dokładnie wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.
- Dodaj zielony groszek i siemię lniane.
- Całość dopraw solą i pierzem.
II śniadanie: 1 duży banan
Obiad: wegańskie burgery z batatów
Składniki (na 2 porcje):
- 1 średni batat,
- ½ puszki czerwonej fasoli konserwowej,
- ½ szklanki suchego brązowego ryżu,
- sól, pieprz,
- rozmaryn,
- słodka papryka w proszku,
- odrobina sproszkowanego chili (opcjonalnie, według własnego smaku),
- łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Bataty obierz i pokrój w kostkę, ugotuj al. dente w lekko osolonej wodzie.
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania.
- Fasolę opłucz dokładnie pod bieżącą wodą.
- Wszystkie składniki razem z przyprawami i oliwą zmiksuj na gładką masę.
- Formuj burgery i piecza na papierze do pieczenia, w piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.
- Burgery podawaj w średniej bułce grahamce z liśćmi sałaty, plasterkami pomidora i wegańskim majonezem.
Fot. Adobe Stock
Podwieczorek: 1 op. jogurtu sojowego bez cukru + 1 łyżka musli bez cukru
Kolacja: wegańska fasolka szparagowa z sezamem i granatem
Składniki (na 1 porcję):
- 200 g zielonej fasoli szparagowej z mrożonki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki sezamu,
- 4 łyżki pestek z granatu.
Sposób przygotowania:
- Fasolkę ugotuj we wrzącej wodzie, tak, by była al dente.
- Wrzuć fasolkę na rozgrzaną oliwę z oliwek, chwilę podsmażaj.
- Na koniec dosyp sezam, zdejmij z ognia i dodaj ziarenka granatu.
Dzień 5.
Śniadanie: wegański koktajl owocowo-orzechowy
Składniki (na 1 porcję):
- 1 szklanka mleka migdałowego,
- 1 średni banan,
- 1 szklanka owców jagodowych (borówki, maliny, truskawki),
- 2 łyżki poppingu z amarantusa,
- łyżeczka posiekanych orzechów włoskich,
- 2 łyżki masła orzechowego.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieść w malakserze.
- Zmiksuj na gładki koktajl.
II śniadanie: sałatka z awokado i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- 1/2 awokado,
- 5 pomidorków koktajlowych,
- 1 łyżeczka pestek dyni,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Połącz awokado pokrojone w łódeczki z pomidorkami koktajlowymi w połówkach.
- Dodaj łyżeczkę pestek dyni.
- Dopraw solą i pieprzem.
Obiad: wegańskie stri-fry z kalafiora z ryżem
- 400 g kalafiora,
- 1 szalotka,
- ząbek czosnku,
- ½ papryczki chili (opcjonalnie),
- 2 małe marchewki,
- 5-6 pieczarek,
- ½ szklanki zielonego groszku,
- 2 łyżki nerkowców (można posiekać),
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki soku z limonki/cytryny,
- sól, pieprz,
- imbir w proszku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 50 g suchego, brązowego ryżu.
Sposób przygotowania:
- Różyczki kalafiora rozdrobnij w malakserze lub bardzo drobno pokrój.
- Czosnek, cebulę i chili posiekaj.
- Pieczarki pokrój w plasterki.
- Marchewki obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę, czosnek i chili.
- Dodaj kalafior, marchewkę i pieczarki.
- Podsmażaj 2-3 minuty.
- Dodaj groszek i smaż jeszcze 5-6 minut.
- Na koniec posyp orzechami i dopraw solą, pieprzem, imbirem, sosem sojowym i sokiem z limonki/cytryny.
- Podawaj z ugotowanym ryżem.
Podwieczorek: 1 średni grejpfrut
Kolacja: wegańskie a'la pierogi z buraka z twarożkiem z nerkowców i kiełkami
Twarożek z nerkowcami
Składniki (na 5 porcji):
- 1 szklanka orzechów nerkowca,
- 3 łyżki mleka migdałowego,
- 3 łyżki płatków drożdżowych,
- 2 łyżki soku z limonki,
- sól, pieprz.
Dodatkowo (na 1 porcję kolacji):
- 1 pieczony burak,
- garść dowolnych kiełków.
Sposób przygotowania:
- Nerkowce namocz przez całą noc w zimnej wodzie.
- Odcedź nerkowce, dodaj pozostałe składniki zmiksuj na gładką masę.
- Buraka pokrój na plasterki.
- Do plasterków nakładaj twarożek z nerkowców i składaj na pół jak pierogi.
- Przygotowane buraczane pierogi posyp kiełkami.
Treść artykułu pierwotnie opublikowana 21.02.2019.
Dowiedz się więcej o diecie wegańskiej:
Masz ochotę spróbować weganizmu? 7 wskazówek, które pomogą ci na początku
Myślisz o przejściu na dietę wegańską? Zwróć uwagę na witaminę B12!
Czym różni się weganizm od wegetarianizmu?