Bezglutenowe pierniczki, które z każdym tygodniem nabierają smaku! Sprawdzony przepis na dojrzewające ciasto!

Nie odmawiaj sobie ulubionych deserów w święta! Jeżeli nie tolerujesz glutenu, sprawdź, jak zrobić pierniczki na bazie mąki gryczanej, ryżowej i ziemniaczanej!
Sylwia Kazimierczuk / 2 miesiące temu
pierniczki fot. Adobe Stock

Pierniczki bezglutenowe

Składniki:

  • 150 g maki gryczanej
  • 200 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • ¾ kostki masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki przyprawy piernikowej
  • 5 łyżek gęstego miodu spadziowego lub gryczanego
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Mąkę gryczaną, ryżową i ziemniaczaną wymieszaj dokładnie i przesiej razem z przyprawą piernikową, proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Wbij dwa jajka, wlej miód oraz rozpuszczone masło. Zagnieć dokładnie wszystkie składniki i połącz.
  3. Przełóż na silikonową matę i oprósz mąką. Rozwałkuj dokładnie na cienki plaster i wykrój dowolnie wybrane kształty.
  4. Przełóż na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

W wersji wegańskiej

Składniki:

  • 150 g maki gryczanej
  • 200 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 2 łyżki kisielu z siemienia lnianego
  • 3 łyżki przyprawy piernikowej
  • 5 łyżek gęstego miodu spadziowego lub gryczanego
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Mąkę gryczaną, ryżową i ziemniaczaną wymieszaj dokładnie i przesiej razem z przyprawą piernikową, proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Wlej miód, kisiel z siemienia lnianego oraz rozpuszczony olej kokosowy. Zagnieć dokładnie wszystkie składniki i połącz.
  3. Przełóż na silikonową matę i oprósz mąką. Rozwałkuj dokładnie na cienki plaster i wykrój dowolnie wybrane kształty.
  4. Przełóż na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia.
  5. Pierniki piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Bez dodatku mleka

Składniki:

  • 150 g maki gryczanej
  • 200 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • ¾ kostki masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki przyprawy piernikowej
  • 5 łyżek gęstego miodu spadziowego lub gryczanego
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Mąkę gryczaną, ryżową i ziemniaczaną wymieszaj dokładnie i przesiej razem z przyprawą piernikową, proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Wbij dwa jajka, wlej miód oraz rozpuszczone masło.
  3. Zagnieć dokładnie wszystkie składniki i połącz. Przełóż na silikonową matę i oprósz mąką.
  4. Rozwałkuj dokładnie na cienki plaster i wykrój dowolnie wybrane kształty.
  5. Przełóż na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po wyciągnięciu z piekarnika przełóż do pojemnika, żeby dojrzały w chłodnym miejscu.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić doskonały piernik bezglutenowy! Proste przepisy! Zobacz, czym przełożyć świąteczny piernik! Sprawdzone pomysły!

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)