Pierniczki bezglutenowe mogą być tak samo smaczne i aromatyczne, jak klasyczne pierniczki świąteczne. Jeśli ktoś z członków rodziny lub świątecznych gości musi przestrzegać diety bezglutenowej, przygotuj na święta Bożego Narodzenia pierniki bez glutenu.
Spis treści:
- Proste bezglutenowe pierniczki - przepis
- Wegańskie bezglutenowe pierniczki
- Pierniczki bezglutenowe bez mleka
Proste bezglutenowe pierniczki - przepis
Składniki:
- 150 g maki gryczanej,
- 200 g mąki ryżowej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- ¾ kostki masła,
- 2 jajka,
- 3 łyżki przyprawy piernikowej,
- 5 łyżek gęstego miodu spadziowego lub gryczanego,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Mąkę gryczaną, ryżową i ziemniaczaną wymieszaj dokładnie i przesiej razem z przyprawą piernikową, proszkiem do pieczenia i solą.
- Wbij do suchych składników dwa jajka, wlej miód oraz rozpuszczone masło. Zagnieć dokładnie wszystkie składniki i połącz w gładką masę.
- Przełóż ciasto na silikonową matę i oprósz mąką. Rozwałkuj dokładnie na cienki plaster i wykrój dowolnie wybrane kształty.
- Przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
fot. Proste bezglutenowe pierniczki/ Adobe Stock, M.studio
Wegańskie bezglutenowe pierniczki
Składniki:
- 150 g maki gryczanej,
- 200 g mąki ryżowej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 5 łyżek oleju kokosowego,
- 2 łyżki kisielu z siemienia lnianego (to jeden z wegańskich zamienników jajek),
- 3 łyżki przyprawy piernikowej,
- 5 łyżek gęstego syropu daktylowego, klonowego lub syropu z agawy,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Mąkę gryczaną, ryżową i ziemniaczaną wymieszaj dokładnie i przesiej razem z przyprawą piernikową, proszkiem do pieczenia i solą.
- Zalej siemię lniane wodą i odstaw, by stworzył się kisiel.
- Wlej syrop, kisiel z siemienia lnianego oraz rozpuszczony olej kokosowy. Zagnieć dokładnie wszystkie składniki i połącz.
- Przełóż na silikonową matę i oprósz mąką. Rozwałkuj dokładnie na cienki plaster i wykrój dowolnie wybrane kształty.
- Przełóż na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia.
- Pierniki bezglutenowe piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
fot. Wegańskie pierniczki bezglutenowe/ Adobe Stock, elomo
Pierniczki bezglutenowe bez mleka
Składniki:
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- 120 g mąki z ciecierzycy,
- 210 g mąki ryżowej,
- ok. 100 g cukru (lub jego zamiennika np. ksylitolu),
- duża łyżka miodu,
- pół kostki masła,
- 2 jajka,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika.
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę ryżową, mąkę z ciecierzycy i mąkę ziemniaczaną. Dodaj sodę i przyprawę do piernika. Wymieszaj.
- Dodaj cukier, miód, masło i jajka.
- Wyrób masę, w razie konieczności dosyp więcej mąki, by uzyskać pożądaną konsystencję.
- Ciasto przełóż do lodówki na ok. pół godziny.
- Rozwałkuj ciasto na cienki arkusz. Wytnij pierniczki o dowolnym kształcie.
- Piecz pierniczki bezglutenowe w temp. 190 stopni przez ok. 10 minut (do zarumienienia).
fot. Bezglutenowe pierniczki świąteczne bez mleka/ Adobe Stock, Alina Semenenko
Na podstawie artykułu pierwotnie opublikowanego 19.11.2018 przez Sylwię Kazimierczuk.
Sprawdź też inne pomysły na bezglutenowe świąteczne wypieki:
Sprawdź, jak zrobić doskonały piernik bezglutenowy. Proste przepisy Zobacz, czym przełożyć świąteczny piernik. Sprawdzone pomysły