jakie ciasta można upiec wcześniej przed świętami fot. Adobe Stock, vm2002

Jakie ciasta można upiec wcześniej przed świętami? Zobacz naszą listę

Jakie ciasta można upiec wcześniej przed świętami? To piernik staropolski, keks, makowiec, sernik, a także szarlotka i inne wypieki z kruchego ciasta.
Weronika Kwaśniak / 23.11.2021 13:32
jakie ciasta można upiec wcześniej przed świętami fot. Adobe Stock, vm2002

Ostatnie dni przed świętami są zawsze intensywne. Dlatego trzeba dobrze rozplanować przedświąteczne przygotowania, tak aby nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę. Jakie ciasta i desery można upiec wcześniej przed świętami? Niektóre nawet trzeba - pierniczki muszą zmięknąć, a piernik staropolski dojrzeć. Kilka dni spędzonych w lodówce nie powinno zaszkodzić sernikowi.

Uwaga! Jeśli na święta planujesz przygotować ciasta z masą, niestety nie możesz wykonać ich wcześniej. Tak naprawdę najlepiej zostawić to na ostatnią chwilę - jeśli zrobisz takie wypieki dzień przed Wigilią, w drugi dzień świąt mogą się już okazać nieświeże.

Piernik staropolski

Ciasto na piernik staropolski długo dojrzewa, dlatego najlepiej przygotować je miesiąc przed świętami, aby mogło leżakować. Potem, przed samym Bożym Narodzeniem, wystarczy piernik tylko upiec - to olbrzymia oszczędność czasu.

Pierniczki

Po upieczeniu są bardzo twarde, więc warto upiec je 3-4 tygodnie przed świętami, aby miały szansę zmięknąć. Zobacz, jak zrobić pierniki.

Keks

Można go upiec tydzień przed świętami. Pamiętaj jednak, aby za wcześnie nie dekorować go lukrem - zrób to dzień przed Wigilią. Zobacz przepis na keks z bakaliami.

Makowiec

Również można go przechowywać przez tydzień - także bez lukru! Zobacz przepisy na makowiec.

Sernik

Klasyczny sernik upiecz 3 dni przed Bożym Narodzeniem. Bez problemu przechowasz go w lodówce. Zobacz przepisy na świąteczne serniki.

Szarlotka

Chociaż szarlotka raczej nie należy do klasycznego kanonu świątecznych ciast, wiele z nas serwuje ją na Boże Narodzenia. Można ją zrobić 3 dni przed świętami. Sprawdź przepis na szarlotkę na kruchym cieście.

Ciasta i ciasteczka z kruchego ciasta

Przygotuj je 2 dni przed świętami.

Zobacz więcej przepisów na święta:

Bigos wigilijny - sprawdzony przepis na świąteczny stół
Bigos wigilijny - sprawdzony przepis na świąteczny stół
Bigos wigilijny to chyba najbardziej tradycyjne, świąteczne danie. Przepełniony jest aromatem suszonych grzybów, ziela angielskiego i liści laurowych.
Zupa migdałowa - przepis na wigilijną zupę
Zupa migdałowa - przepis na wigilijną zupę
Zupa migdałowa to kresowe danie wigilijne, które obok barszczu i zupy grzybowej pojawiało się dawniej na wielu stołach. Bazą zupy migdałowej jest mleko.
Kulebiak z kapustą i grzybami. Prosty przepis na wigilijne danie
Kulebiak z kapustą i grzybami. Prosty przepis na wigilijne danie
Kulebiak to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Składa się z drożdżowego lub półkruchego ciasta oraz nadzienia z warzyw lub mięsa. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole!
Pstrąg w galarecie. Przepis na pyszną wigilijną potrawę
Pstrąg w galarecie. Przepis na pyszną wigilijną potrawę
Pstrąg w galarecie to idealne danie dla tych, którzy nie przepadają za karpiem. Podpowiadamy, jak go przyrządzić.
Ryba po japońsku nie tylko na Wigilię
Ryba po japońsku nie tylko na Wigilię
Ryba po japońsku to niestandardowe danie wigilijne lub pomysł na obiad z rybą w cieście naleśnikową. Smaży się ją i podaje z zalewą pomidorowo-octową, papryką konserwową i np. ananasem na zimno lub ciepło.
Kapusta z grochem - tradycyjny przepis na wigilijne danie
Kapusta z grochem - tradycyjny przepis na wigilijne danie
Wigilijna kapusta z grochem to jedno z najbardziej tradycyjnych, świątecznych dań. Przygotowywana jest z dodatkiem majeranku, ziela angielskiego i liści laurowych.
Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis wigilijny
Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis wigilijny
Śledzie w oleju goszczą na polskich stołach głównie podczas Bożego Narodzenia. Odpowiednio przygotowane, ok. 4 dni przed Wigilią, są pyszną przekąską i ozdobą stołu.
Paszteciki wigilijne - sprawdzony i łatwy przepis
Paszteciki wigilijne - sprawdzony i łatwy przepis
Paszteciki wigilijne świetnie pasują do czerwonego barszczu. Do farszu możesz wykorzystać przygotowaną wcześniej kapustę wigilijną.
Zupa grzybowa wigilijna - przepis jak u mamy
Zupa grzybowa wigilijna - przepis jak u mamy
Zupa grzybowa wigilijna najczęściej podawana jest z ziemniakami i zabielana śmietaną. Jej przygotowanie zajmie ci tylko 60 minut.