Fit zupa krem z cukinii – 4 najlepsze przepisy na dietetyczną cukiniową zupę

zupa krem z cukinii fit fot. Adobe Stock, Svetlana Kolpakova
Krem z cukinii w wersji fit jest lekki, dietetyczny, a bardzo smaczny. Nie ma w nim wielu kalorii. Bazą fit kremu z cukinii jest podsmażona cukinia i roślinny bulion. Dodatki smakowe ulepszające fit krem z cukinii to: zeszklona cebula, jogurt naturalny, maślanka, czosnek, papryka chili, przecier pomidorowy, płatki drożdżowe, natka pietruszki, mięta.
/ 25.07.2022 12:55
zupa krem z cukinii fit fot. Adobe Stock, Svetlana Kolpakova

Zupa krem z cukinii fit to doskonały pomysł na lekki letni lunch. Fit krem z cukinii możesz podać na zimno lub na ciepło. To idealne danie na upały. Zaserwuj go z grzanką, ciecierzycą lub soczewicą, a otrzymasz zbilansowany dietetyczny posiłek. Możesz podać fit krem z cukinii z cukiniowym makaronem, dla bardziej sycącego dania.

Spis treści:

  1. Prosty fit krem z cukinii
  2. Krem z cukinii fit z miętą na zimno
  3. Zupa krem z cukinii fit z pieczonym czosnkiem
  4. Zupa krem z cukinii i pomidorów fit

Prosty fit krem z cukinii

Jest mnóstwo wersji fit kremu z cukinii. Cukinia jest niskokaloryczna, a ostateczna kaloryczność kremu z cukinii zależy od dodatków. Unikaj dodawania do niego serów, śmietany i ptysiowego groszku.

Oto przepis na wersję bazową fit kremu z cukinii, którą możesz urozmaicić dowolnymi dodatkami. Dodatki smakowe ulepszające fit krem z cukinii, które są niskokaloryczne to np.:

  • zeszklona cebula,
  • płatki czosnku,
  • jogurt naturalny,
  • maślanka,
  • czosnek,
  • papryka chili,
  • przecier pomidorowy,
  • płatki drożdżowe,
  • natka pietruszki,
  • mięta,
  • kefir,
  • pestki,
  • orzechy.

Składniki:

  • 500 g cukinii,
  • łyżka oliwy,
  • 300 ml bulionu warzywnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • cebula,
  • czosnek.

Sposób przygotowania:

  1. Podsmaż cebulę, czosnek i cukinię na oliwie.
  2. Dodaj bulion i zagotuj.
  3. Zmiksuj na krem.
  4. Dopraw solą i pieprzem. 
  5. Uzupełnij zupę wybranymi dodatkami.

najprostsza fit zupa krem z cukiniifot. Prosta fit zupa krem z cukinii/ Adobe Stock, nblxer

Krem z cukinii fit z miętą na zimno

Zupa krem z cukinii z dodatkiem mięty i maślanki to orzeźwiający fit posiłek. Dodatek siemienia lnianego podbija prozdrowotne walory zupy.

Składniki:

  • 400 g cukinii,
  • cebula,
  • ogórek,
  • łyżeczka siemienia lnianego,
  • 400 ml maślanki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół cytryny,
  • garść świeżej mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Na oliwie z oliwek zeszklij cebulę. Dodaj pokrojoną cukinię i podduś ją do zmięknięcia. Dopraw solą.
  2. Przełóż zawartość patelni do garnka i odstaw do ostudzenia. Zalej maślanką i zmiksuj zupę na gładki krem.
  3. Zetrzyj ogórka na tarce. Dodaj go do zmiksowanego kremu.
  4. Zmiel siemię lniane w młynku lub moździerzu.
  5. Posiekaj miętę.
  6. Podawaj krem posypany obficie świeżą miętą, siemieniem lnianym i skrop sokiem z cytryny.

krem z cukinii fit z miętąfot. Krem z cukinii fit z miętą/ Adobe Stock, marysckin

Zupa krem z cukinii fit z pieczonym czosnkiem

Fit zupa z cukinią i pieczonym czosnkiem to aromatyczna i głęboka wersja fit kremu z cukinii. Podaj każdą porcję z łyżką ricotty lub gęstego jogurtu, by wzbogacić posiłek w białko.

Składniki:

  • 600 g cukinii,
  • 2 główki czosnku,
  • 400 ml bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 20 g pestek ze słonecznika,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka ricotty,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cukinię na krążki.
  2. Przekrój główki czosnku na pół.
  3. Wyłóż cukinię i czosnek na blachę do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek.
  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do zarumienienia warzyw.
  5. Przełóż upieczone warzywa do blendera. Zalej je bulionem. Dodaj sos sojowy i pieprz. Zmiksuj.
  6. Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika.
  7. Podawaj krem z cukinii z pestkami słonecznika, tymiankiem i łyżką ricotty.

krem z cukinii fit z czosnkiemfot. Zupa krem z cukinii fit z pieczonym czosnkiem/ Adobe Stock, istetiana

Zupa krem z cukinii i pomidorów fit

Krem z cukinii i pomidorów przyjmie wiele sezonowych warzyw. Możesz dodać do niego nie tylko cukinię i pomidory, ale też marchewkę, pietruszkę, seler.

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • marchewka,
  • 300 g cukinii,
  • 3 duże pomidory,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól,
  • szklanka wody,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • świeża bazylia,
  • płatki chili.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę, czosnek, marchewkę, pomidory i cukinię.
  2. Na oleju podsmaż cebulę z czosnkiem.
  3. Przełóż zawartość patelni do garnka. Dodaj resztę warzyw, szklankę wody, sól i podduś.
  4. Gdy warzywa zmiękną, zmiksuj je.
  5. Dodaj jogurt naturalny.
  6. Podawaj z grzanką przygotowaną z kromki chleba żytniego razowego, płatkami chili i świeżą bazylią.

krem z cukinii fit z pomidoramifot. Fit krem z cukinii z pomidorami/ Adobe Stock, Olena

Czytaj także:
Fasolka szparagowa w FIT odsłonie - 9 pysznych, niskokalorycznych przepisów
Fit kolacja z niczego – 13 przepisów na szybkie fit kolacje ze składników, które masz w domu
Zdrowe menu na FIT grilla. 10 grillowych FIT przepisów poniżej 300 kcal

Redakcja poleca

REKLAMA