Dżem z cukinii to doskonały sposób na to, by wykorzystać nadwyżkę tego warzywa. Tym bardziej, że dżem z cukinii możesz zrobić zarówno z młodych, niedużych okazów jak i tych starszych, przerośniętych, które w wielu daniach nie smakują już tak, jak powinny.
Oto 3 przepisy na dżem z cukinii: z dodatkiem cytryny, galaretki oraz jabłek. Zamiast jabłek możesz też eksperymentować z innymi owocami - dżem z cukinii i ananasa czy pomarańczy to także ciekawe połączenie smaków.
Spis treści:
Dżem z cukinii z galaretką
Składniki:
- 2,5 kg cukinii (obranej, bez pestek),
- 0,5 kg cukru,
- 1 galaretka agrestowa,
- 1 galaretka cytrynowa,
- sok z 1 pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- Cukinię zetrzyj na tarce i przełóż do garnka. Podgrzewaj, aż woda odparuje, mieszając, by nie przywarła do dna.
- Dodaj cukier, sok z pomarańczy i obie galaretki. Zamieszaj, gotuj około 30 minut.
- Cukiniową masę przełóż do wyparzonych słoiczków i zakręć je. Jeśli używasz weków lub nie jesteś pewna, czy pokrywki dobrze chwyciły, dżem z cukinii w słoikach możesz dodatkowo pasteryzować przez 10 minut. Następnie ostudź.
Jeśli chcesz, by dżem z cukinii miał jednolitą konsystencję, możesz przed włożeniem do słoiczków zblendować masę.
Dżem z cukinii z cytryną
Składniki:
- 1,5 kg obranej cukinii bez pestek,
- 1 szklanka cukru,
- sok i starta skórka z 2 cytryn,
- 1 galaretka cytrynowa,
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego.
Sposób przygotowania:
- Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i przełóż do garnka. Podgrzewaj, aż płyn odparuje, często mieszając.
- Po upływie około 30 minut dodaj pozostałe składniki: cukier, galaretkę, kwasek cytrynowy, skórkę i sok z cytryny.
- Gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
- Gorący dżem z cukinii przełóż do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i odwróć do góry dnem.
fot. Adobe Stock
Dżem z cukinii z jabłkami
Dżem z cukinii możesz przygotować także z dodatkiem jabłek lub innych owoców. Cukinia nadaje się również do marynowania - wypróbuj więcej przepisów na przetwory z cukinii.
Składniki:
- 3 kg cukinii,
- 1 kg zielonych jabłek,
- 1 kg cukru,
- 2 galaretki (cytrynowe, pomarańczowe lub agrestowe),
- 1 łyżka kwasku cytrynowego,
- 2 łyżki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Cukinię obierz i pozbaw pestek, a następnie zasyp cukrem, aż puści sok.
- Cukinię z cukrem gotuj na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
- Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, dodaj do cukinii.
- Gotuj, aż jabłka wyraźnie zmiękną, a masa nabierze gęstej konsystencji.
- Dodaj cynamon i zestaw z ognia.
- Po kilku minutach dodaj galaretki oraz kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszaj.
- Dżem z cukinii i jabłek przełóż do słoiczków i pasteryzuj przez 15 minut.
Zobacz więcej przepisów na cukinię: