PIEROGI ZE SZPINAKIEM: pierogi ze szpinakiem i fetą i inne

Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Pierogi ze szpinakiem to doskonały pomysł na lekki obiad lub kolację – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 08.07.2019 09:55
Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Pierogi ze szpinakiem przygotowywane na bazie świeżego lub mrożonego szpinaku ciekawie komponują się z dodatkiem sera feta, twarogu lub kremowym mascarpone. Możemy wykorzystać ciasto kruche, klasyczne na pierogi lub ciasto francuskie. Sprawdź nasze przepisy!

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Oto składniki na pierogi ze szpinakiem i fetą:

  • 300 g świeżego szpinaku
  • średnia cebula
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżeczki masła
  • 50 g feta
  • sok z cytryny
  • opakowanie ciasta francuskiego

Jak zrobić pierogi ze szpinakiem i fetą?

Dusimy szpinak na rozgrzanej patelni z dodatkiem wody. Parujemy pod przykrywką do momentu aż zmięknie. Odciskamy wilgoć i drobno siekamy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojony szpinak i doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy sok z limonki. Dusimy jeszcze przez 5 minut. Kruszymy fetę i mieszamy z resztą składników. Nadzienie umieszczamy w cieście francuskim i pieczemy przygotowane pierogi w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15 minut.

Pierogi ze szpinakiem i twarogiem

Oto składniki na pierogi ze szpinakiem i twarogiem:

  • 300 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g sera twarogowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • oliwa z oliwek
  • ciasto francuskie
  • szczypta oregano

 Jak zrobić pierogi ze szpinakiem i twarogiem?

Siekamy drobno szpinak. Układamy na ręczniku papierowym i odciskamy nadmiar wilgoci. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kruszymy ser twarogowy i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie kroimy w mniejsze kwadraty i nadziewamy farszem. Pieczemy całość przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowane podajemy z sosem czosnkowym.

Pierogi ze szpinakiem i pieczarkami

Oto składniki na pierogi ze szpinakiem i pieczarkami:

  • 200 g mąki pszennej
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • chili
  • 250 g szpinaku
  • 200 g pieczarek
  • sos sojowy
  • szczypta pieprzu
  • woda
  • jajko

Jak zrobić pierogi ze szpinakiem i pieczarkami?

W misce mieszamy mąkę z roztrzepanym jajkiem i wodą. Ugniatamy przez 10 minut tworząc giętkie i sprężyste ciasto. Siekamy drobno szpinak i odciskamy nadmiar wilgoci za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy pieczarki na plasterki. Przeciskamy czosnek przez praskę. Całość doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Dorzucamy chili. Smażymy przez 5 minut. Nakładamy farsz do krążków ciasta i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy je okraszone śmietaną lub skwarkami.

Zobacz inne przepisy na obiad

Redakcja poleca

REKLAMA