Pierogi ze szpinakiem przygotowywane na bazie świeżego lub mrożonego szpinaku ciekawie komponują się z dodatkiem sera feta, twarogu lub kremowym mascarpone. Możemy wykorzystać ciasto kruche, klasyczne na pierogi lub ciasto francuskie. Sprawdź nasze przepisy!
Pierogi ze szpinakiem i fetą
Oto składniki na pierogi ze szpinakiem i fetą:
- 300 g świeżego szpinaku
- średnia cebula
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 3 łyżeczki masła
- 50 g feta
- sok z cytryny
- opakowanie ciasta francuskiego
Jak zrobić pierogi ze szpinakiem i fetą?
Dusimy szpinak na rozgrzanej patelni z dodatkiem wody. Parujemy pod przykrywką do momentu aż zmięknie. Odciskamy wilgoć i drobno siekamy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojony szpinak i doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy sok z limonki. Dusimy jeszcze przez 5 minut. Kruszymy fetę i mieszamy z resztą składników. Nadzienie umieszczamy w cieście francuskim i pieczemy przygotowane pierogi w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15 minut.
Pierogi ze szpinakiem i twarogiem
Oto składniki na pierogi ze szpinakiem i twarogiem:
- 300 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 150 g sera twarogowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- oliwa z oliwek
- ciasto francuskie
- szczypta oregano
Jak zrobić pierogi ze szpinakiem i twarogiem?
Siekamy drobno szpinak. Układamy na ręczniku papierowym i odciskamy nadmiar wilgoci. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kruszymy ser twarogowy i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie kroimy w mniejsze kwadraty i nadziewamy farszem. Pieczemy całość przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowane podajemy z sosem czosnkowym.
Pierogi ze szpinakiem i pieczarkami
Oto składniki na pierogi ze szpinakiem i pieczarkami:
- 200 g mąki pszennej
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- chili
- 250 g szpinaku
- 200 g pieczarek
- sos sojowy
- szczypta pieprzu
- woda
- jajko
Jak zrobić pierogi ze szpinakiem i pieczarkami?
W misce mieszamy mąkę z roztrzepanym jajkiem i wodą. Ugniatamy przez 10 minut tworząc giętkie i sprężyste ciasto. Siekamy drobno szpinak i odciskamy nadmiar wilgoci za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy pieczarki na plasterki. Przeciskamy czosnek przez praskę. Całość doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Dorzucamy chili. Smażymy przez 5 minut. Nakładamy farsz do krążków ciasta i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy je okraszone śmietaną lub skwarkami.