Ścinki parmezanu, czerstwy chleb lub mięso z rosołu to tylko niektóre ze składników, które niepotrzebnie marnujemy! Wykorzystując ich potencjał podczas przygotowywania przekąsek na imprezę nada im nowego smaku i charakteru. Sprawdź co możesz wyczarować z resztek z obiadu czy kolacji tak, aby zachwycić swoich gości!
Chleb nadziewany serem i ziołami
Oto składniki na chleb nadziewany serem i ziołami:
- pszenny czerstwy chleb
- resztki tartego sera żółtego
- szczypta oregano
- majeranek
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- garść sera żółtego
Jak zrobić chleb nadziewany serem i ziołami?
Chleb delikatnie skrapiamy wodą i nacinamy skórkę na krzyż. Resztki sera żółtego wkładamy między szczeliny chleba. Następnie posypujemy ziołami. Ścieramy ząbki czosnku i dodajemy do chleba. Przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Tak przygotowany nadziewany chleb podajemy na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego lub pomidorowego.
Krokiety z mięsem rosołowym
Krokiety z mięsa z rosołowego
Oto składniki na krokiety z mięsa rosołowego:
- resztki mięsa drobiowego
- resztki mięsa wołowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- posiekany szczypiorek
- ser żółty
- pieczarki
- jajko
- mąka pszenna
- mleko
Jak zrobić krokiety z mięsa rosołowego?
Mięso drobiowe i wołowe podsmażamy na rozgrzanej patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mielimy drobno. Siekamy szczypiorek. Obieramy pieczarki i kroimy w cienkie plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przygotowujemy naleśniki na krokiety z masy na bazie jajka, mąki i mleka. Smażymy na rozgrzanej patelni i wkładamy mięsny farsz. Tak przygotowane krokiety możemy podawać z sosem czosnkowym, pomidorowym lub ziołowym.
Fondue serowe
Fondue ze ścinków sera
Oto składniki na fondue serowe:
- kawałki sera żółtego
- kawałki sera pleśniowego
- 100 ml śmietanki kremówki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta papryki słodkiej w proszku
- grzanki z czerstwego chleba
Jak zrobić fondue serowe?
Kawałki serów ścieramy na tarce. Łączymy ze śmietanką kremówką i doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Dokładnie mieszamy i roztapiamy w rondelku. Przekładamy do naczynia do fondue. W tak przygotowanym fondue maczamy grzanki z czerstwego chleba lub kawałki mięsa czy warzyw. Możemy je doprawić dodatkową ilością startego czosnku.
Smażone skórki owoców
Smażone skórki z owoców
Oto składniki na smażone skórki z owoców:
- skórka obrana z jabłek
- skórka obrana z gruszek
- olej
- szczypta soli
- szczypta cukru
- szczypta cynamonu
Jak zrobić smażone skórki z owoców?
Skórkę z jabłek i gruszki dokładnie myjemy. Osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie smażymy obtaczamy w cynamonie, cukrze i soli. Wkładamy do rozgrzanego oleju na minutę do uzyskania chrupiącej tekstury. Odsączamy skórki na ręczniku papierowym. Tak przygotowane przekąski możemy serwować z dodatkową porcja cynamonu lub cukru pudru.