PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ: fondue, smażone skórki owoców

Przekąski na imprezę przygotowane z resztek z poprzedniego posiłku nabierają nowego wymiaru – sprawdź nasze pomysły!
Sylwia Kazimierczuk / 12.10.2017 12:51

Ścinki parmezanu, czerstwy chleb lub mięso z rosołu to tylko niektóre ze składników, które niepotrzebnie marnujemy! Wykorzystując ich potencjał podczas przygotowywania przekąsek na imprezę nada im nowego smaku i charakteru. Sprawdź co możesz wyczarować z resztek z obiadu czy kolacji tak, aby zachwycić swoich gości!

Chleb nadziewany serem i ziołami

Oto składniki na chleb nadziewany serem i ziołami:

  • pszenny czerstwy chleb
  • resztki tartego sera żółtego
  • szczypta oregano
  • majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • garść sera żółtego

Jak zrobić chleb nadziewany serem i ziołami?

Chleb delikatnie skrapiamy wodą i nacinamy skórkę na krzyż. Resztki sera żółtego wkładamy między szczeliny chleba. Następnie posypujemy ziołami. Ścieramy ząbki czosnku i dodajemy do chleba. Przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Tak przygotowany nadziewany chleb podajemy na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego lub pomidorowego.

Zobacz inne przepisy na chleb

Redakcja poleca

REKLAMA