Składniki:
- płat ciasta francuskiego
- kilka plastrów sera żółtego
- kilka plastrów szynki
- zielone oliwki
- sos pomidorowy lub ketchup
- pieprz
- chili
- słodka papryka
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pikantne ślimaczki z ciasta francuskiego! Ta przekąska z szynką, serem i oliwkami to prosty sposób na efektowną przystawkę.
- Ciasto francuskie rozwiń, rozprowadź sos pomidorowy, obsyp przyprawami. Uważaj, aby nie przesadzić z chili!
- Na cieście i sosie układaj rząd plastrów wędliny, następny plastrów sera i tak na zmianę.
Ciasto francuskie - 34 sprawdzone przepisy
- Ciasto zwiń jak roladę i ostrym nożem pokrój w plastry.
- Powstałe ślimaki układaj na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- W środek każdego włóż oliwkę.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz 15-20 minut.