KREWETKI W CIEŚCIE: krewetki w tempurze i inne

Krewetki w tempurze Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Krewetki w cieście to doskonała przekąska dla wszystkich fanów orientalnych smaków – sprawdź nasze pomysły!
Sylwia Kazimierczuk / 04.10.2017 18:29
Krewetki w tempurze Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Krewetki przygotowywane w japońskiej tempurze, chrupiącym cieście piwnym lub naleśnikowym smakują wyśmienicie. Doprawione sosem sojowym, czosnkowym lub pomidorowym możemy podawać z cząstką cytryny lub limonki. Sprawdź jak przygotować chrupiące krewetki w cieście!

Krewetki w tempurze

Oto składniki na krewetki w tempurze:

  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanej cebuli
  • sos sojowy
  • 10 krewetek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • jajko

Jak zrobić krewetki w tempurze?

Czosnek przeciskamy przez praskę. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy posiekaną wcześniej cebulę. Polewamy sosem sojowym. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy mąkę ryżową, pszenną i kukurydzianą. Zagniatamy razem z jajkiem. Krewetki dokładnie myjemy i oczyszczamy z wnętrzności. Zanurzamy w cieście i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy przez około minutę. Tak przygotowane krewetki to doskonała przystawka dla każdego!

Krewetki w cieście piwnym

Oto składniki na krewetki w cieście piwnym:

  • 300 g mąki
  • szczypta soli
  • pół szklanki jasnego piwa
  • oliwa z oliwek
  • 10 krewetek
  • cytryna
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić krewetki w cieście piwnym?

Krewetki dokładnie myjemy pod bieżąca wodą i usuwamy wnętrzności. Odstawiamy na bok.  Mąkę przesiewamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy piwo i zagniatamy. Zanurzamy krewetki w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju przez minutę. Tak przygotowane krewetki podajemy z ćwiartkami cytryny. Doskonale smakują w towarzystwie jasnego lub ciemnego piwa.

Krewetki tygrysie

Oto składniki na krewetki tygrysie w cieście:

  • 15 sztuk krewetek
  • pół szklanki mąki
  • szczypta chili
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • jajko
  • olej
  • mleko

Jak zrobić krewetki tygrysie w cieście?

Krewetki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie przesiewamy mąkę i doprawiamy solą, pieprzem i chili. Dodajemy jajko i mleko. Zagniatamy do utworzenia gęstej masy. Krewetki zanurzamy w cieście i smażymy na głębokim oleju przez minutę. Tak przygotowane krewetki są doskonałą przekąska na imprezę ze znajomymi. Możemy je podawać z sosem czosnkowym lub chili.

Zobacz inne przepisy na przekąski

Redakcja poleca

REKLAMA