Krewetki przygotowywane w japońskiej tempurze, chrupiącym cieście piwnym lub naleśnikowym smakują wyśmienicie. Doprawione sosem sojowym, czosnkowym lub pomidorowym możemy podawać z cząstką cytryny lub limonki. Sprawdź jak przygotować chrupiące krewetki w cieście!
Krewetki w tempurze
Oto składniki na krewetki w tempurze:
- olej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki posiekanej cebuli
- sos sojowy
- 10 krewetek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- jajko
Jak zrobić krewetki w tempurze?
Czosnek przeciskamy przez praskę. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy posiekaną wcześniej cebulę. Polewamy sosem sojowym. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy mąkę ryżową, pszenną i kukurydzianą. Zagniatamy razem z jajkiem. Krewetki dokładnie myjemy i oczyszczamy z wnętrzności. Zanurzamy w cieście i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy przez około minutę. Tak przygotowane krewetki to doskonała przystawka dla każdego!
Krewetki w cieście piwnym
Oto składniki na krewetki w cieście piwnym:
- 300 g mąki
- szczypta soli
- pół szklanki jasnego piwa
- oliwa z oliwek
- 10 krewetek
- cytryna
- szczypta pieprzu
Jak zrobić krewetki w cieście piwnym?
Krewetki dokładnie myjemy pod bieżąca wodą i usuwamy wnętrzności. Odstawiamy na bok. Mąkę przesiewamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy piwo i zagniatamy. Zanurzamy krewetki w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju przez minutę. Tak przygotowane krewetki podajemy z ćwiartkami cytryny. Doskonale smakują w towarzystwie jasnego lub ciemnego piwa.
Krewetki tygrysie
Oto składniki na krewetki tygrysie w cieście:
- 15 sztuk krewetek
- pół szklanki mąki
- szczypta chili
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- jajko
- olej
- mleko
Jak zrobić krewetki tygrysie w cieście?
Krewetki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie przesiewamy mąkę i doprawiamy solą, pieprzem i chili. Dodajemy jajko i mleko. Zagniatamy do utworzenia gęstej masy. Krewetki zanurzamy w cieście i smażymy na głębokim oleju przez minutę. Tak przygotowane krewetki są doskonałą przekąska na imprezę ze znajomymi. Możemy je podawać z sosem czosnkowym lub chili.
Zobacz inne przepisy na przekąski