Liczba porcji: 8
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- ogórek
- 8 bułek, najlepiej pełnoziarnistych
- 8 rzodkiewek
- sałata lodowa
Na falafele:
- 200 g suchej ciecierzycy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- koperek
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- olej do smażenia
Na sos czosnkowy:
- 180 g jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Zobacz przepis na burgera z falafelem! To danie uwielbiane przez wegetarian, ale smakuje również tym, którzy mięsa nie unikają. Zdrowsza wersja typowego hamburgera!
- Ciecierzycę umieść w garnku, zalej wodą i odstaw na 12 godzin.
- Po upływie wyznaczonego czasu odcedź i wymieszaj z pozostałymi składnikami na falafele.
- Przepuść masę falafelową przez maszynkę do mielenia.
Ciecierzyca w pomidorach - przepis
- Formuj kotlety i usmaż na oleju na złocisty kolor.
- Bułki poprzekrawaj na pół.
- Pokrój ogórka i rzodkiewki, sałatę porwij na kawałki.
- Z jogurtu naturalnego, posiekanego czosnku i ziół prowansalskich stwórz sos czosnkowy.
- Bułki smaruj sosem czosnkowym, układaj na nich sałatę, falafele, pokrojone rzodkiewki i ogórki. Przykrywaj drugimi połowami bułek.