Burger z falafelem - przepis składniki i przygotowanie

Alternatywa dla mięsnych hamburgerów: wypróbuj pyszne burgery z falafelem!
Weronika Kwaśniak / 26.10.2016 05:59
DRUKUJ PRZEPIS
Burger z falafelem - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • ogórek
  • 8 bułek, najlepiej pełnoziarnistych
  • 8 rzodkiewek
  • sałata lodowa

Na falafele:

  • 200 g suchej ciecierzycy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • koperek
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • olej do smażenia

Na sos czosnkowy:

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
Przygotowanie:

Zobacz przepis na burgera z falafelem! To danie uwielbiane przez wegetarian, ale smakuje również tym, którzy mięsa nie unikają. Zdrowsza wersja typowego hamburgera!

  1. Ciecierzycę umieść w garnku, zalej wodą i odstaw na 12 godzin.
  2. Po upływie wyznaczonego czasu odcedź i wymieszaj z pozostałymi składnikami na falafele.
  3. Przepuść masę falafelową przez maszynkę do mielenia.

Ciecierzyca w pomidorach - przepis

  1. Formuj kotlety i usmaż na oleju na złocisty kolor.
  2. Bułki poprzekrawaj na pół.
  3. Pokrój ogórka i rzodkiewki, sałatę porwij na kawałki.
  4. Z jogurtu naturalnego, posiekanego czosnku i ziół prowansalskich stwórz sos czosnkowy.

Hummus - przepis

  1. Bułki smaruj sosem czosnkowym, układaj na nich sałatę, falafele, pokrojone rzodkiewki i ogórki. Przykrywaj drugimi połowami bułek.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA