Szaszłyki z grilla to jedno z naszych ulubionych wakacyjnych dań. Potrawa ta, składająca się z mięsa i warzyw (lub owoców) nadzianych na szpikulec (drewniany lub metalowy) i grillowana na ruszcie, ma swoją niezwykle długą historię. Prawdopodobnie geneza dania wywodzi się z centralnej Azji. Dziś grillowane szaszłyki to królowie biesiadnych stołów!
Grillowane szaszłyki
Tradycyjne szaszłyki składają się z mięsa wołowego, jagnięcego lub wieprzowego, zamarynowanego wcześniej w specjalnie przygotowywanych marynatach. Co ciekawe, w tradycyjnym daniu, jakim jest szaszłyk, mięsa z kurczaka używa się bardzo rzadko. Najczęściej występującymi w tym daniu przyprawami są pieprz, sól, papryka, chili, curry. Z warzyw najchętniej grillowane są bakłażany, cukinie, pomidory, cebula, papryka czy brokuły.
Szaszłyk z mięsem i cebulą
Zobacz inne pomysły na dania z grilla:
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych - przepis
Banany z grilla - przepis
Zobacz 21 najlepszych przepisów na szaszłyki z grilla!

Szaszłyki z grillowanym bakłażanem - ten przepis pokocha każdy!

Szaszłyki z ryby - przepis składniki i przygotowanie

Szaszłyki z karkówki - przepis składniki i przygotowanie

Patisonowe szaszłyki z grilla

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych z grilla - przepis

Szaszłyki wieprzowe z warzywami - przepis

Szaszłyki z ziemniaków - przepis

Szaszłyki z makaronen ryżowym - przepis

Indycze szaszłyki - przepis

Kolorowe szaszłyki z grilla - przepis

Szaszłyki drobiowe z bananowym sosem - przepis

Szaszłyki z kulek mięsnych - przepis
