Składniki:
- 1 kg filetów z piersi kurczaka lub indyka
- 3 kolorowe papryki
- 1 cebula
- szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 5 dag masła
Dodatki:
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki keczupu
- po łyżeczce mielonej kolendry, kminku i przyprawy do drobiu
- 2 liście laurowe
- chili
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mięso umyj, osusz, pokrój na paski o szerokości ok. 2,5–3 cm. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na cienkie paski. W paskach mięsa zrób po 3–4 otwory i przewlecz przez nie przygotowane paski papryki.
- Do jogurtu dodaj startą na tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, keczup, pokruszone liście laurowe, mieloną kolendrę, kminek i przyprawę do drobiu. Dopraw chili, solą i pieprzem.
- Kawałki kurczaka nadziej na bambusowe patyczki, ułóż w żaroodpornym naczyniu, zalej marynatą. Odstaw do lodówki na 3–4 godziny. W czasie marynowania kilkakrotnie obracaj.
- Niie wyjmując z marynaty, obłóż szaszłyki wiórkami masła, wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i upiecz na złoto (około 30 minut). W połowie pieczenia szaszłyki obróć. Podawaj na gorąco.