Składniki:
- 40 dag mielonego mięsa (drobiowego lub mieszanego)
- 1 żółta papryka
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- garść listków botwinki lub dużych listków bazylii (ewentualnie małych listków sałaty)
- 6–8 dużych kaparów
- 1 jajko
- 1 czerstwa kajzerka
- pół szklanki mleka
- 2–3 łyżki startego parmezanu
- 5–6 łyżek tartej bułki
- 1–2 ząbki czosnku
- mielona papryka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kajzerkę namocz w mleku, a gdy dobrze nasiąknie, odciśnij i dodaj do mielonego mięsa. Wymieszaj. Potem wbij jajko i dodaj tarty parmezan. Masę mięsną dopraw do smaku czosnkiem, mieloną papryką, solą oraz pieprzem i dokładnie wyrób.
- Namoczonymi w zimnej wodzie dłońmi uformuj z masy mięsnej małe kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie obtocz je w tartej bułce.
- Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i obsmaż klopsiki ze wszystkich stron na rumiano. Odstaw do ciepłego piekarnika, by doszły w środku.
- Paprykę umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne. Pokrój w kostkę wielkości klopsików. Kapary osącz z zalewy. Pomidorki i listki zieleniny umyj, osusz.
- Ostudzone klopsiki nadziewaj na patyki do szaszłyków na przemian z pokrojoną w kostkę papryką, kaparami, listkami zieleniny i pomidorkami.