Szaszłyki z grilla fot. Adobe Stock

Szaszłyki z grillowanym bakłażanem - ten przepis pokocha każdy!

W wersji wegetariańskiej parówki zastąp pieczarkami
/ 23.03.2018 22:36
Szaszłyki z grilla fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 30 min

Składniki na 4 porcje:
- 2 małe bakłażany
- 2 kolorowe papryki
- 4 parówki drobiowe lub sojowe
- 1 ostra papryczka chili
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka startego kłącza imbiru
- sól

Sposób wykonania:
1. Bakłażany umyj, odetnij końce i pokrój wzdłuż na dość cienkie plastry. Posyp je solą i odstaw na 10–15 minut, aż puszczą sok. Następnie plastry bakłażana opłucz i osusz.

2. Strąki papryki umyj, oczyść z pestek i pokrój w grubszą kostkę. Parówki obierz z osłonek i pokrój ukośnie na kawałki. Oliwę wymieszaj z sosem słodko-kwaśnym i sosem sojowym. Dodaj drobno posiekaną chili, starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek.

3. Plastry bakłażana posmaruj przygotowanym sosem i posyp igiełkami rozmarynu. Ułóż na aluminiowej tacce i grilluj z obu stron po 2 minuty. Po upieczeniu bakłażany lekko przestudź, a potem każdy plaster ciasno zwijaj i nabijaj na bambusowe patyczki na przemian z papryką i parówkami.

4. Każdy szaszłyk posmaruj obficie przygotowanym sosem. Następnie ułóż je na aluminiowych tackach i postaw na rozgrzanym grillu. Piecz około 15 minut nad żarzącymi się węglami. W trakcie pieczenia szaszłyki obróć i ponownie posmaruj sosem. Podawaj z jogurtowym dipem albo innym ulubionym sosem.

Przepisy na potrawy z grilla - forum >>