Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 40 dag ryżowego wermiszelu
- 1 marchewka
- 2 kolorowe papryki
- 1 mały por
- 4 chińskie czarne grzyby mun
- 1–2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sol, pieprz
Na szaszłyki:
- 30 dag mięsa wieprzowego
- 2 łyżeczki ziołowej przyprawy do grilla
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki keczupu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mięso pokrój w kostkę. Posmaruj olejem wymieszanym z sosem sojowym, keczupem, posiekanym czosnkiem, przyprawami oraz solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut.
- Papryki pokrój w kostkę wielkości kawałków mięsa. Na patyki bambusowe nabij na przemian kawałki mięsa i papryki. Szaszłyki usmaż na patelni.
- Grzyby mun namocz w ciepłej wodzie (30 min). Kiedy napęcznieją osącz, pokrój w paseczki. Oczyszczony por pokrój w cienkie półplasterki. Obraną marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa i grzyby podsmaż na rozgrzanym oleju z posiekanymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem.
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, osącz, dodaj do warzyw i wymieszaj. Dopraw łyżeczką oleju sezamowego, wymieszaj i podawaj z szaszłykami.