Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 16 małych ziemniaków
- 8 plastrów surowego boczku
- żółta, zielona i czerwona papryka
- czerwona cebula
- kilka gałązek rozmarynu
- 5 łyżek oliwy
Sos czosnkowy:
- duży kubek jogurtu naturalnego
- świeży ogórek
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej dymki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz lub oskrob, opłucz. Plastry boczku przekrój wzdłuż na pół. Paprykę oczyść z pestek, opłucz i pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz, opłucz, pokrój na ćwiartki.
- Ziemniaczki owiń w boczek i ponadziewaj razem z warzywami na patyczki. Tak przygotowane szaszłyki oprósz solą i pieprzem, obłóż gałązkami rozmarynu. Szaszłyki umieść w natłuszczonej foremce i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ziemniaczki będą miękkie.
- W tym czasie przygotuj sos do szaszłyków. Ogórek obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jogurt wymieszaj z ogórkiem, ziołami, posiekanym czosnkiem. Sos czosnkowy dopraw do smaku solą oraz szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu.