Potrawy z grzybów leśnych przygotujesz w kilka chwil i zaskoczysz całą rodzinę. Zobacz, co zrobić z grzybów

co zrobić z grzybów fot. Adobe Stock, myviewpoint
Co zrobić z grzybów, jeśli zbierzesz ich naprawdę dużo? Dania z grzybami leśnymi mogą gościć na naszych stołach przez cały rok. Możesz wykorzystać je od razu albo ususzyć lub zamrozić, a potem przygotować pyszny sos do makaronu, dodać do maślanego kaszotto albo zrobić farsz do pierogów i naleśników.
Małgorzata Machnicka / 20.10.2023 16:41
co zrobić z grzybów fot. Adobe Stock, myviewpoint

Dania z grzybami są niezwykle aromatyczne i pełne smaku umami. Dzięki temu, że grzyby świetnie znoszą mrożenie i suszenie, możesz się nimi cieszyć przez cały rok i przygotowywać pyszne potrawy na śniadanie, obiad, kolację, a także na spotkania ze znajomymi.

Grzyby mogą być składnikiem wielu potraw - przekąsek, zup i dań obiadowych, a także świetną bazą dla przetworów. Pierwsze grzyby (kurki) pojawiają się nawet w maju i czerwcu, ale to na przełomie września i października zaczyna się „prawdziwy" sezon grzybowy. To wtedy, jeśli pogoda jest sprzyjająca, z grzybobrania można wrócić z koszami pełnymi prawdziwków, maślaków i podgrzybków. Jeśli jesień jest ciepła, ostatnie sztuki wyrosną nawet w listopadzie!

Spis treści:

  1. Przepis na makaron z grzybami
  2. Przepis na kaszotto z grzybami
  3. Przepis na zupę grzybową
  4. Przepis na klasyczny sos grzybowy
  5. Przepis na quiche z grzybami

Co można zrobić z grzybów? Przepis na makaron z grzybami

Klasyczny makaron z grzybami to pyszna propozycja na jesienny obiad. Możesz wykorzystać dowolny typ grzybów leśnych, a także pieczarki. Najlepiej wykorzystaj grzyby świeże lub mrożone - suszone nie dadzą takiego efektu w tym akurat przepisie.

Składniki:

  • 400 g makaronu typu kokardki,
  • 300 g świeżych borowików lub podgrzybków,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść, umyj i pokrój w plasterki.
  2. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  3. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę pokrojoną drobną kostkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze minutę.
  4. Dodaj grzyby i smaż przez około 5 minut. Całość dopraw solą i pieprzem.
  5. Wlej śmietankę, wymieszaj całość i gotuj przez kolejne 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje. 
  6. Makaron z grzybami podawaj oprószony natką pietruszki i, opcjonalnie z twardym serem.

grzyby lesne przepisy

fot. Co zrobić z grzybów? Makaron z grzybami leśnymi/Adobe Stock, anna_shepulova

Przepis na kaszotto z grzybami

Kaszotto to pyszne i pożywne danie, które doskonale smakuje z dodatkiem mięs, warzyw oraz grzybów. W tym przypadku również sprawdzą się świeże i mrożone grzyby, a także te suszone. Kaszotto idealnie smakuje z dodatkiem kiszonek lub przetworów z buraczków.

Składniki:

  • 300 g kaszy pęczak,
  • 100 g świeżych grzybów,
  • 2 łyżki masła,
  • 150 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 100 g parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W niedużym garnku podgrzej bulion warzywny - powinien być gorący, gdy będziesz dodawać go na patelnię.
  2. W dużej patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulę. Po 2 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Po minucie wrzuć całą kaszę i smaż, aż ziarenka staną się szkliste, czyli około 2 minuty.
  4. Wlej pierwszą porcję bulionu - 200 ml. 
  5. Zaczekaj, aż kasza wchłonie bulion i dodaj kolejną porcję. Po 3 porcjach bulionu, dorzuć oczyszczone i umyte grzyby.
  6. Dodaj wino i zaczekaj aż całość zostanie „wypita" przez kaszę.
  7. Na tym etapie powinny zostać ci jeszcze dwie porcje bulionu. Gdy już kasza wchłonie całość, zestaw patelnię z gazu i dodaj starty parmezan.
  8. Wymieszaj i przełóż danie na talerze.
  9. Kaszotto z grzybami podawaj posypane natką pietruszki lub świeżym tymiankiem.

potrawy z grzybów

fot. Grzyby leśne: przepis na kaszotto z grzybów/Adobe Stock, Patrycja

Co zrobić z grzybów? Przepis na zupę grzybową

Nie ma sezonu jesienno-zimowego bez pysznej i aromatycznej zupy grzybowej. Przygotujesz ją ze świeżych i suszonych grzybów - najlepiej je pomieszaj i dodaj do środka garść suszonych śliwek, aby uzyskać jeszcze ciekawszy smak.

Składniki:

  • 500 g świeżych grzybów,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 10 niewielkich ziemniaków,
  • 100 ml białego wina,
  • 2 l bulionu warzywnego,
  • świeży koperek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej masło i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż 2 minuty i dorzuć pokrojone ziemniaki, marchewkę i smaż około 3-4 minut.
  2. Dodaj umyte grzyby, dopraw solą i pieprzem i smaż 5 minut. Po tym czasie wlej wino i gotuj przez kolejnych kilka minut.
  3. Wlej bulion i gotuj około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. 
  4. Zupę grzybową podawaj z koperkiem i opcjonalnie z łyżką gęstej śmietany.

co zrobic z grzybow lesnych

fot. Co można zrobić z grzybów: zupa grzybowa/Adobe Stock, Dušan Zidar

Co zrobić z grzybów? Przepis na sos grzybowy

Sos grzybowy wykorzystasz z powodzeniem do dań z makaronem, kaszą i ziemniakami. Idealnie komponuje się z warzywnymi plackami oraz mięsem. Sprawdzi się też w gulaszu i daniach jednogarnkowych typu strogonow.

Składniki:

  • 500 g podgrzybków lub borowików,
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła,
  • 50 ml białego wina,
  • 125 ml śmietanki 30%,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść, umyj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.  
  2. Na patelni rozgrzej połowę masła i dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po 3 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  3. Wlej wino i zagotuj całość. 
  4. Dodaj resztę masła i oczyszczone grzyby. Smaż na większym ogniu, od czasu do czasu mieszając. 
  5. Całość dopraw solą i pieprzem. 
  6. Wlej śmietankę i ponownie zagotuj. Po 3 minutach zdejmij sos z ognia.
  7. Sos grzybowy to doskonały dodatek do mięs lub placków ziemniaczanych.

co można zrobić z grzybów

fot. Potrawy z grzybami leśnymi: przepis na sos grzybowy/Adobe Stock, Sea Wave

Co zrobić z grzybów? Przepis na quiche z grzybami

Quiche to pyszne danie z kuchni francuskiej, przypominające nieco słony placek lub tartę. W połączeniu z grzybami tworzy pyszną potrawę, idealną na obiad, kolację lub imprezową przekąskę. Grzybowe quiche świetnie sprawdzi się także jako pyszne śniadanie na ciepło - idealne w chłodne zimowe poranki!

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko.

Składniki na farsz:

  • 300 g grzybów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 100 g sera koziego,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • świeży tymianek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik na 190 stopni Celsjusza.
  2. Do przesianej mąki dodaj pokrojone zimne masło i sól. Całość rozgnieć palcami i dodaj jajko. Zagnieć ciasto w kulkę i przełóż do lodówki na pół godziny.
  3. Na patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a po 2 minutach czosnek.
  4. Dodaj umyte i pokrojone w mniejsze kawałki grzyby i smaż około 10 minut. Dopraw całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Jajka roztrzep ze śmietaną, dodaj parmezan i dopraw solą i pieprzem.
  6. Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę - wyłóż nim również boki formy. 
  7. Wstaw do piekarnika na 15 minut.
  8. Na spód wypieczonego ciasta dodaj farsz grzybowy i zalej masą jajeczno-serową.
  9. Wstaw do piekarnika na kolejnych 25-30 minut.
  10. Quiche z grzybami podawaj oprószony natką pietruszki. Świetnie pasować będzie do niej również sos czosnkowy. 

dania z grzybami leśnymi

fot. Co zrobić z grzybów: quiche/Adobe Stock, anna_shepulova

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 09.09.2020.

Zobacz więcej przepisów na dania z grzybami:

7 aromatycznych przepisów na grzyby siostry Anastazji: przygotuj te pyszne zupy, sałatki i grzyby marynowane
7 aromatycznych przepisów na grzyby siostry Anastazji: przygotuj te pyszne zupy, sałatki i grzyby marynowane
Przepisy na grzyby siostry Anastazji to przede wszystkim aromatyczne, rozgrzewające zupy oraz grzyby marynowane. Znajdziesz tu także tradycyjny przepis na krokiety z ciasta naleśnikowego oraz sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem świeżych, leśnych grzybów. Grzyby możesz także zamrozić według wskazówek siostry Anastazji.
Przepis na pyszne, babcine gołąbki bez mięsa. Do farszu wykorzystaj kaszę i grzyby, a przekonasz się, że to genialne danie
Przepis na pyszne, babcine gołąbki bez mięsa. Do farszu wykorzystaj kaszę i grzyby, a przekonasz się, że to genialne danie
Wegetariańskie gołąbki bez mięsa to przepis, który smakuje także mięsożercom! Do przygotowania farszu wykorzystaj kaszę jaglaną oraz świeże pieczarki. Takie gołąbki dobrze jest zawinąć w kapustę włoską albo... liście winogron. Zobacz, jak przygotować pyszne gołąbki bez mięsa i z czym je podać.
Zabielana wigilijna zupa grzybowa - tradycyjny przepis na świąteczny wieczór: jak u mamy!
Zabielana wigilijna zupa grzybowa - tradycyjny przepis na świąteczny wieczór: jak u mamy!
Zabielana zupa grzybowa wigilijna najczęściej podawana jest z ziemniakami i śmietaną. To alternatywa dla tradycyjnego czerwonego barszczu. Możesz podać ją zamiast niego lub obok, aby każdy mógł wybrać coś dla siebie. Jej przygotowanie zajmie ci tylko 60 minut. Poznaj tradycyjny przepis na świąteczną zupę grzybową.
Sos z podgrzybków - idealny do makaronów, kasz czy mięs
Sos z podgrzybków - idealny do makaronów, kasz czy mięs
Sos z podgrzybków możesz przygotować ze świeżych grzybów lub mrożonych. Dodatek cebuli i śmietany powoduje, że sos z podgrzybków ma ciekawy smak i aromat - pasuje do mięs, makaronu, placków ziemniaczanych czy kasz. Dania z grzybami są pełne smaku umami.
Grzyby w pomidorach do słoika
Grzyby w pomidorach do słoika
Jeśli nie jesteś fanką grzybów, a chcesz wykonać przetwory, grzyby w pomidorach z cebulką do rozsądny kompromis smakowy. Wybierz małe grzyby - borowiki, pieczarki lub podgrzybki.
Kaszotto z suszonymi grzybami - przepis na aromatyczne danie jednogarnkowe
Kaszotto z suszonymi grzybami - przepis na aromatyczne danie jednogarnkowe
Kaszotto z suszonymi grzybami to rozgrzewające i sycące danie pełne leśnych aromatów. Do jego przygotowania potrzebujesz kaszy pęczak.
Zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - przepis
Zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - przepis
Zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów najlepiej przygotować ze schabu karkowego. Duś je pod przykryciem przez około 30-40 minut.
Kulebiak z kapustą i grzybami. Prosty przepis na wigilijne danie
Kulebiak z kapustą i grzybami. Prosty przepis na wigilijne danie
Kulebiak to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Składa się z drożdżowego lub półkruchego ciasta oraz nadzienia z warzyw lub mięsa. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole!
Aromatyczna zupa grzybowa z suszonych grzybów. Idealna na święta
Aromatyczna zupa grzybowa z suszonych grzybów. Idealna na święta
Zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealne danie na Wigilię dla tych, którzy chcą odpocząć od barszczu. Robi się ją znacznie szybciej, a jej zapach i smak zachwycą każdego.
Polędwiczki w sosie grzybowym. Przepis na prosty i pyszny obiad
Polędwiczki w sosie grzybowym. Przepis na prosty i pyszny obiad
Polędwiczki w sosie grzybowym zasmakują każdemu – to idealna propozycja na rodzinny obiad. Zobacz nasz sprawdzony przepis
Sos z suszonych grzybów. Pyszny dodatek do mięs i nie tylko
Sos z suszonych grzybów. Pyszny dodatek do mięs i nie tylko
Ten aromatyczny sos z suszonych grzybów sprawdzi się nie tylko jako dodatek do mięsa, ale też kasz i makaronów.
Krokiety z kapustą i grzybami – pyszny dodatek do barszczu
Krokiety z kapustą i grzybami – pyszny dodatek do barszczu
Krokiety z kapustą i grzybami doskonale zastąpią uszka nie tylko podczas wigilijnej kolacji. Ich pyszny smak z pewnością zasmakuje każdemu.
Pierogi z kapustą i grzybami -  najlepszy przepis
Pierogi z kapustą i grzybami - najlepszy przepis
Pierogi z kapustą i grzybami powinny mieć elastyczne, cienkie ciasto i aromatycznych farsz. Ich przygotowanie zajmie ci około 120 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA