Jak suszyć grzyby fot. Adobe Stock

Jak suszyć grzyby? Suszenie grzybów w suszarce, piekarniku i na nitce

Suszenie grzybów trwa od kilku godzin do kilku dni. Suszenie grzybów na nitce ma wielu zwolenników, ale trwa dłużej niż suszenie ich w suszarce czy piekarniku.
/ 04.09.2020 17:43
Jak suszyć grzyby fot. Adobe Stock

Suszenie grzybów to doskonała metoda na wydłużenie ich świeżości i przydatności do spożycia. Kiedyś nawlekano je na sznurki lub rozkładano na słońcu, teraz często grzyby suszymy w piekarniku lub przy użyciu specjalnej suszarki.

Spis treści:

  1. Jak suszyć grzyby? Najlepsze sposoby
  2. Czy myć grzyby przed suszeniem?
  3. Suszenie grzybów krok po kroku
  4. Przechowywanie suszonych grzybów

Jak suszyć grzyby? Najlepsze sposoby

Oto najpopularniejsze sposoby na suszenie grzybów:

  • Wstaw grzyby do nagrzanego piekarnika. Susz je w 40 stopniach C i z włączonym termoobiegiem. Drzwiczki powinny być lekko uchylone, a grzyby należy co jakiś czas przekręcać na drugą stronę. Proces trwa kilka godzin, ale nie warto się spieszyć - niedosuszone grzyby później mogą spleśnieć. Po 2 godzinach temperaturę można stopniowo podnosić, najpierw do 50, a potem do 60 stopni.
  • Suszenie grzybów przy użyciu suszarki do grzybów. Proces zajmuje zazwyczaj około 6 godzin, ale nie istnieje tutaj ryzyko przypalenia, tak jak w zwykłym piekarniku. Grzyby również trzeba przekręcać.
  • Nawlecz plastry grzybów na cienki sznurek, a następnie wywieś je na słońcu lub w mieszkaniu, w suchym, ciepłym i przewiewnym miejscu. To, ile suszyć grzyby na sznurku, zależy od zawartości wody, temperatury otoczenia i wilgotności powietrza.
  • Rozłóż grzyby na kratownicy lub na kamieniach na świeżym powietrzu. Jest to jednak metoda czasochłonna, wymagająca stałego dostępu do słońca, co przy polskich, zmiennych warunkach pogodowych, może być trudne.

suszenie grzybów na nitce
fot. Adobe Stock

Czy myć grzyby przed suszeniem?

Nie myj grzybów przed suszeniem. Dlaczego nie należy tego robić? Otóż podczas mycia i moczenia nasiąkają one dodatkowo wodą, przez co proces suszenia trwa znacznie dłużej.

Grzybów przeznaczonych do suszenia nie myj, a jedynie przetrzyj szmatką, by pozbyć się nieczystości. Możesz też użyć nożyka, by na sucho zeskrobać przyklejone gałązki, piasek czy liście.

Jeśli w żaden sposób nie oczyścisz grzybów, w środku mogą być robaki, które także się ususzą oraz piasek i korzonki.

Suszenie grzybów krok po kroku

  • Przed suszeniem, wyczyść grzyby „na sucho”, pozbywając się wszelkich leśnych pozostałości. Możesz do tego użyć czystej ściereczki, pędzla lub miękkiej szczoteczki.
  • Grzyby muszą być zdrowe, jędrne i świeże. Dlatego po ich wyczyszczeniu, dokładnie przejrzyj wszystkie okazy. Zwróć uwagę na to, czy faktycznie w pełni nadają się do suszenia i nie posiadają żadnych zgniłych części.
  • Małe grzyby susz w całości. Większe kapelusze całe, bądź pokrojone na plastry. Ogonki grzybów również nadają się do suszenia, warto jednak pamiętać, że są one dość twarde.
  • Dobrze ususzony grzyb jest elastyczny, powinien złamać się dopiero po mocniejszym naciśnięciu.

Przechowywanie suszonych grzybów

Aby cieszyć się z leśnych zapasów przez cały rok, warto pamiętać o właściwym ich przechowywaniu.

Gdy grzyby są już wysuszone, przełóż je do blaszanego, drewnianego lub plastikowego pudełka wyłożonego papierem. Jeśli do dyspozycji masz jedynie szklane pojemniki, trzymaj je w ciemnym miejscu, z dala od światła słonecznego.

Susz powinien być szczelnie zamknięty, ponieważ grzyby łatwo wchłaniają wilgoć i zapachy.

Aby zapobiec pojawieniu się moli, wystarczy do każdego pojemnika z suszem dodać liść laurowy. Szkodniki nie cierpią jego aromatu.

Przed dodaniem suszonych grzybów do potraw, opłucz je. Pamiętaj o tym, że przed suszeniem były one przecież czyszczone wyłącznie na sucho.

Pierwotna treść artykułu została opublikowana 21.08.2012.

Czytaj więcej na temat grzybów:Jak obierać grzyby i jak je oczyścić?Jak długo gotować grzyby?Jak mrozić grzyby?