Suszenie grzybów fot. Adobe Stock

Suszenie grzybów w suszarce, piekarniku lub na nitce. Oto porady

Suszenie grzybów pomaga zachować ich smak na dłużej. Aby tak się stało, po wysuszeniu przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od źródeł ciepła.
Weronika Kwaśniak / 30.10.2019 17:43
Suszenie grzybów fot. Adobe Stock

Suszenie grzybów to znana od wieków metoda na wydłużenie ich świeżości i przydatności do spożycia. Kiedyś nawlekano je na sznurki lub rozkładano na słońcu, teraz często suszymy w piekarniku lub przy użyciu specjalnej suszarki.

Na skróty:

Metody suszenia grzybów

Istnieje kilka skutecznych sposobów na suszenie grzybów.

  • Rozkładanie na kratownicy lub kamieniach na świeżym powietrzu. Jest to jednak metoda czasochłonna, wymagająca stałego dostępu do słońca, co przy polskich, zmiennych warunkach pogodowych, może być trudne.
  • Wstawienie grzybów do nagrzanego piekarnika. Suszymy je w 40 stopniach C i z włączonym termoobiegiem. Drzwiczki powinny być lekko uchylone, a grzyby należy co jakiś czas przekręcać na drugą stronę. Proces trwa kilka godzin, ale nie warto się spieszyć - niedosuszone grzyby później mogą spleśnieć. Po 2 godzinach temperaturę można stopniowo podnieść, najpierw do 50, a potem do 60 stopni.
  • Suszenie grzybów przy użyciu specjalnej suszarki. Proces zajmuje zazwyczaj około 6 godzin, ale nie istnieje tutaj ryzyko przypalenia, tak jak w zwykłym piekarniku. Grzyby również trzeba przekręcać.
  • Nawlekanie plastrów grzybów na cienki sznurek, a następnie wywieszanie ich na słońcu lub w mieszkaniu, w suchym, ciepłym i przewiewnym miejscu.

suszenie grzybów na nitce

fot. Adobe Stock

Najważniejsze wskazówki

Susząc grzyby, warto pamiętać o zachowaniu kilku zasad.

  1. Nie myj grzybów. Nie należy tego robić, ponieważ nasiąkają one dodatkowo wodą, przez co proces suszenia trwa znacznie dłużej.
  2. Przed suszeniem, wyczyść grzyby „na sucho”, pozbywając się wszelkich leśnych pozostałości. Możesz do tego użyć czystej ściereczki, pędzla lub miękkiej szczoteczki.
  3. Grzyby muszą być zdrowe, jędrne i świeże! Dlatego po ich wyczyszczeniu, należy dokładnie przejrzyj wszystkie okazy. Zwróć uwagę na to, czy faktycznie w pełni nadają się do suszenia i nie posiadają żadnych zgniłych części.
  4. Małe grzyby susz w całości, większe kapelusze całe, bądź pokrojone na plastry. Ogonki grzybów również nadają się do suszenia, warto jednak pamiętać, że są one dość twarde.
  5. Dobrze ususzony grzyb jest elastyczny, powinien złamać się dopiero po mocniejszym naciśnięciu.

Przechowywanie suszonych grzybów

Aby cieszyć się z leśnych zapasów przez cały rok, warto pamiętać o właściwym ich przechowywaniu.

  1. Gdy grzyby są już wysuszone, przełóż je do blaszanego, drewnianego lub plastikowego pudełka wyłożonego papierem. Jeśli do dyspozycji masz jedynie szklane pojemniki, trzymaj je w ciemnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
  2. Susz powinien być szczelnie zamknięty, ponieważ grzyby łatwo wchłaniają wilgoć i zapachy.
  3. Aby zapobiec pojawieniu się moli, wystarczy do każdego pojemnika z suszem dodać liść laurowy. Szkodniki nie cierpią jego aromatu.
  4. Przed podaniem suszonych grzybów do potraw, opłucz je. Pamiętaj o tym, że przed suszeniem były one przecież czyszczone wyłącznie na sucho.

Zobacz też:
Muchomor sromotnikowy - sprawdź, jak nie pomylić go z kanią lub gąską

Risotto z grzybami leśnymi. Przepis video Kasi Bukowskiej

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (9)
/05.10.2019 10:12
Małe ilości grzybów można suszyć na ciepłych urządzeniach elektronicznych i np. lodówce :-) Suszę na lodówce (moja ciepło oddaje przez górny element), na tunerze TV, na wieży na urządzeniach sieciowych - wszystko to u mnie lekko grzeje nawet, gdy jest nieużywane, a gdy używany to grzeje bardziej. Na raz mogę tak wysuszyć kilkanaście grzybów, więc to raczej na początek i koniec sezonu. Po co marnować prąd...
/05.11.2018 08:39
U mnie mpm wytrzymała 3 m-ce. W przyszłym sezonie kupię coś bardziej wyszukanego. 😂
/17.09.2017 12:36
Nie kupuj MPM jest to dość kiepski producent Art. AGD. Polecam suszarkę z firmy Niewiadów, polski produkt a nie chiński i nie wiadomo z czego zrobiony.
POKAŻ KOMENTARZE (6)