Składniki:
- 4 ogórki węże
- 20 dag żółtego sera
- 10 dag mieszanych kiełków
- 10 dag mieszanych orzechów
- 6 łyżek majonezu
- 2 łyżki keczupu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ogórki umyj, osusz, pokrój na kawałki długości 4 cm. Wydrąż część miąższu, tak aby powstały foremki.
- Żółty ser zetrzyj na drobnej tarce. Kiełki opłucz, osusz. Orzechy posiekaj, upraż na suchej patelni, ostudź. Ser żółty włóż do miski razem z kiełkami i orzechami. Dodaj majonez i keczup. Dopraw sosem sojowym, sokiem z cytryny, rozgniecionym czosnkiem, solą oraz szczyptą mielonego pieprzu. Farszem napełnij wydrążone ogórki. Ułóż na tacy. Dowolnie udekoruj.