Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- po łyżce masła i mąki
- po 1/3 szklanki gęstej śmietany (22 proc.) i bulionu
- 10 dag serka topionego śmietankowego
- 8 jajek
- 15 dag tartego żółtego sera
- kolorowa papryka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej. Rozwałkować. Szklanką powycinać kółka. Wylepić foremki do babeczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i chwilę podpiec, wyjąć, ostudzić.
- Na sos w rondelku stopić masło, oprószyć mąka, zasmażyć nie rumieniąc. Stale mieszając, żeby nie zrobiły się grudki , dokładać porcjami śmietanę i bulion. Dodać rozdrobniony serek topiony. Całość podgrzewać mieszając. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Do babeczek nalać po porcji sosu. Wbić po jajku (ostrożnie, żeby nie uszkodzić żółtka). Białko jajka posypać startym serem. Babeczki wstawić do gorącego piekarnika na około 10 minut. Babeczki ostrożnie wyjąć z formy, podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane kawałkami papryki.