Zapiekanki z fasolki szparagowej to pyszny pomysł na obiad lub kolację. Jeśli myślisz, że “szparagówkę” możesz tylko ugotować i podać jako warzywny dodatek lub wymieszać z bułką tartą, zobacz nasze propozycje na pyszne zapiekanki – z serem, ziemniakami, jajkami, a nawet majonezem!
Spis treści:
- Jaka fasolka do zapiekanki?
- Zapiekanka z fasolki szparagowej z serem
- Zapiekanka ziemniaczana z fasolki szparagowej
- Zapiekanka z fasolki szparagowej z majonezem
- Zapiekanka jajeczna z fasolki szparagowej
Jaka fasolka do zapiekanki?
Do zapiekanki nadaje się zarówno fasolka żółta, jak i zielona. Możesz je także mieszać ze sobą, aby powstała ciekawa kompozycja. Istnieje wiele odmian “szparagówki”, w tym także ciekawe gatunki, takie jak fasolka szparagowa fioletowa, etc. Z nich również możesz przygotować pyszne zapiekanki i zaskoczyć wszystkich domowników lub gości. Zapiekanki z fasolki szparagowej doskonale sprawdzają się jako danie główne lub kolacja.
Zapiekanka z fasolki szparagowej z serem
Wśród przepisów na zapiekanki z fasolki szparagowej zdecydowanie dominują te ze sporym dodatkiem sera. Najczęściej wybiera się goudę, ponieważ dobrze się topi i idealnie przełamuje łagodny smak fasolki.
Składniki:
- 2 ziemniaki,
- 500 g dowolnej fasolki szparagowej,
- 200 g boczku w plasterkach lub kostce,
- 200 ml śmietany do zup i sosów,
- 120 g sera (startego lub w plastrach),
- jajko,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- tymianek i oregano do smaku,
- łyżka oleju do nasmarowania formy.
Sposób przygotowania:
- Fasolkę szparagową przebierz, odkrój ogonki, a następnie opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na kawałki.
- Następnie podgotuj lekko, ok. 2 minut na wrzącej wodzie.
- Boczek chwilkę podsmaż na suchej patelni.
- Ziemniaki pokrój w średniej wielkości kostkę.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem lub masłem, a piekarnik nagrzej do 160 stopni.
- Jajko wymieszaj ze śmietaną oraz przyprawami oraz odrobiną sera (ok. 30 g).
- Do naczynia włóż podgotowaną fasolkę, boczek oraz ziemniaki. Wymieszaj dobrze, a następnie zalej całość masą śmietanową.
- Przykryj serem i wstaw zapiekankę z fasolki szparagowej do piekarnika na ok. 30-35 minut.
fot. Zapiekanka z fasolki szparagowej i sera/Adobe Stock, MSPhotographic
Zapiekanka ziemniaczana z fasolki szparagowej
Zapiekanki ziemniaczane to popularne danie obiadowe i pomysł na szybką kolację. Pamiętaj, że ziemniaki muszą być pokrojone bardzo cienko, aby wszystkie dobrze się upiekły. Możesz też je wcześniej obgotować.
Składniki:
- 250 g fasolki szparagowej,
- 3 średnie ziemniaki,
- 30 g szynki,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%),
- jajko,
- 50 g tartego sera,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie ostudź i pokrój w plastry. Możesz także od razu pokroić je na bardzo cienkie plasterki.
- Fasolkę wrzuć na 3 minuty na osolony wrzątek. Piekarnik nastaw na 160 stopni.
- Śmietanę wymieszaj z jajkiem, a następnie dodaj 25 g sera. Dopraw solą i pieprzem oraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dobrze wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem lub olejem, a następnie na dnie ułóż ziemniaki. Dodaj szynkę i posyp ulubionymi przyprawami.
- Następnie dodaj fasolkę i całość zalej masą śmietanową.
- Posyp resztą sera i wstaw zapiekankę z fasolki szparagowej do piekarnika na ok. 20-25 minut.
fot. Zapiekanka ziemniaczana z fasolką szparagową/Adobe Stock, venge
Zapiekanka z fasolki szparagowej z majonezem
Zapiekanki z majonezem to idealna, sycąca przekąska, która z powodzeniem może być pełnowartościowym daniem obiadowym.
Składniki:
- 200 g fasolki szparagowej,
- 50 g boczku,
- średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g tartego sera żółtego,
- 3 łyżki śmietany,
- 4 łyżki majonezu,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz,
- szczypiorek i natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Fasolkę przebierz, umyj i odetnij ogonki. Następnie pokrój na kawałki i zblanszuj w osolonym wrzątku (ok. 3 minuty).
- Boczek pokrój w kostkę i lekko podsmaż na patelni, aby się zrumienił. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklij i zdejmij całość z ognia.
- Dodaj do ugotowanej fasolki, a następnie wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, śmietaną oraz majonezem.
- Dopraw do smaku i całość wymieszaj, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
- Posyp całość startym serem, posiekanym szczypiorkiem oraz pietruszką i włóż do piekarnika na ok. 20 minut (180 stopni).
fot. Zapiekanka z fasolki szparagowej z majonezem/Adobe Stock, Елизавета Коробкова
Zapiekanka jajeczna z fasolki szparagowej
Zapiekanki jajeczne sprawdzają się nie tylko jako danie obiadowe, ale także na śniadanie! Wykorzystaj fasolkę szparagową i podaj ją inaczej, niż zwykle.
Składniki:
- 250 g fasolki szparagowej,
- kilka plastrów szynki dojrzewającej,
- 3 jajka,
- 2 szklanki jogurtu naturalnego, śmietany lub maślanki,
- 2 ząbki czosnku,
- średnia cebula,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
- Fasolkę przebierz, odkrój ogonki i umyj. Następnie zblanszuj ok. 3 minuty w osolonym wrzątku.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj przeciśnięty czosnek oraz fasolkę. Smaż kilka minut.
- Następnie w misce wymieszaj śmietanę, jogurt lub maślankę z jajkami oraz przyprawami.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż równo warzywa, szynkę i zalej masą jajeczną.
- Piecz zapiekankę z fasolki szparagowej przez ok. 20 minut w 180 stopniach.
fot. Zapiekanka jajeczna z fasolki szparagowej/Adobe Stock, irina
Czytaj także:
Jak mrozić fasolkę szparagową
Indeks glikemiczny fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa w fit odsłonie