4 pomysły na zapiekanki z fasolki szparagowej

zapiekanki z fasoli szparagowej fot. Adobe Stock, Olha Afanasieva
Zapiekanki z fasolki szparagowej to ciekawa propozycja na obiad, kolację, a nawet pożywne śniadanie. Możesz sięgnąć po dowolną fasolkę, a następnie połączyć ją z ziemniakami, jajkami, idealnie topiącym się serem, a także... z majonezem! Zobacz nasze propozycje na pyszne zapiekanki z fasolki szparagowej.
/ 12.07.2022 05:29
zapiekanki z fasoli szparagowej fot. Adobe Stock, Olha Afanasieva

Zapiekanki z fasolki szparagowej to pyszny pomysł na obiad lub kolację. Jeśli myślisz, że “szparagówkę” możesz tylko ugotować i podać jako warzywny dodatek lub wymieszać z bułką tartą, zobacz nasze propozycje na pyszne zapiekanki – z serem, ziemniakami, jajkami, a nawet majonezem!

Spis treści:

  1. Jaka fasolka do zapiekanki?
  2. Zapiekanka z fasolki szparagowej z serem
  3. Zapiekanka ziemniaczana z fasolki szparagowej
  4. Zapiekanka z fasolki szparagowej z majonezem
  5. Zapiekanka jajeczna z fasolki szparagowej

Jaka fasolka do zapiekanki?

Do zapiekanki nadaje się zarówno fasolka żółta, jak i zielona. Możesz je także mieszać ze sobą, aby powstała ciekawa kompozycja. Istnieje wiele odmian “szparagówki”, w tym także ciekawe gatunki, takie jak fasolka szparagowa fioletowa, etc. Z nich również możesz przygotować pyszne zapiekanki i zaskoczyć wszystkich domowników lub gości. Zapiekanki z fasolki szparagowej doskonale sprawdzają się jako danie główne lub kolacja.

Zapiekanka z fasolki szparagowej z serem

Wśród przepisów na zapiekanki z fasolki szparagowej zdecydowanie dominują te ze sporym dodatkiem sera. Najczęściej wybiera się goudę, ponieważ dobrze się topi i idealnie przełamuje łagodny smak fasolki.

Składniki:

  • 2 ziemniaki,
  • 500 g dowolnej fasolki szparagowej,
  • 200 g boczku w plasterkach lub kostce,
  • 200 ml śmietany do zup i sosów,
  • 120 g sera (startego lub w plastrach),
  • jajko,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • tymianek i oregano do smaku,
  • łyżka oleju do nasmarowania formy.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę szparagową przebierz, odkrój ogonki, a następnie opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na kawałki.
  2. Następnie podgotuj lekko, ok. 2 minut na wrzącej wodzie.
  3. Boczek chwilkę podsmaż na suchej patelni.
  4. Ziemniaki pokrój w średniej wielkości kostkę.
  5. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem lub masłem, a piekarnik nagrzej do 160 stopni.
  6. Jajko wymieszaj ze śmietaną oraz przyprawami oraz odrobiną sera (ok. 30 g).
  7. Do naczynia włóż podgotowaną fasolkę, boczek oraz ziemniaki. Wymieszaj dobrze, a następnie zalej całość masą śmietanową.
  8. Przykryj serem i wstaw zapiekankę z fasolki szparagowej do piekarnika na ok. 30-35 minut.

zapiekanki z fasoli szparagowej i serafot. Zapiekanka z fasolki szparagowej i sera/Adobe Stock, MSPhotographic

Zapiekanka ziemniaczana z fasolki szparagowej

Zapiekanki ziemniaczane to popularne danie obiadowe i pomysł na szybką kolację. Pamiętaj, że ziemniaki muszą być pokrojone bardzo cienko, aby wszystkie dobrze się upiekły. Możesz też je wcześniej obgotować.

Składniki:

  • 250 g fasolki szparagowej,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 30 g szynki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%),
  • jajko,
  • 50 g tartego sera,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie ostudź i pokrój w plastry. Możesz także od razu pokroić je na bardzo cienkie plasterki.
  2. Fasolkę wrzuć na 3 minuty na osolony wrzątek. Piekarnik nastaw na 160 stopni.
  3. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, a następnie dodaj 25 g sera. Dopraw solą i pieprzem oraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dobrze wymieszaj.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem lub olejem, a następnie na dnie ułóż ziemniaki. Dodaj szynkę i posyp ulubionymi przyprawami.
  5. Następnie dodaj fasolkę i całość zalej masą śmietanową.
  6. Posyp resztą sera i wstaw zapiekankę z fasolki szparagowej do piekarnika na ok. 20-25 minut.

zapiekanki z fasoli szparagowej z ziemniakamifot. Zapiekanka ziemniaczana z fasolką szparagową/Adobe Stock, venge

Zapiekanka z fasolki szparagowej z majonezem

Zapiekanki z majonezem to idealna, sycąca przekąska, która z powodzeniem może być pełnowartościowym daniem obiadowym.

Składniki:

  • 200 g fasolki szparagowej,
  • 50 g boczku,
  • średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g tartego sera żółtego,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz,
  • szczypiorek i natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę przebierz, umyj i odetnij ogonki. Następnie pokrój na kawałki i zblanszuj w osolonym wrzątku (ok. 3 minuty).
  2. Boczek pokrój w kostkę i lekko podsmaż na patelni, aby się zrumienił. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklij i zdejmij całość z ognia.
  3. Dodaj do ugotowanej fasolki, a następnie wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, śmietaną oraz majonezem.
  4. Dopraw do smaku i całość wymieszaj, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
  5. Posyp całość startym serem, posiekanym szczypiorkiem oraz pietruszką i włóż do piekarnika na ok. 20 minut (180 stopni).

zapiekanki z fasoli szparagowej z majonezemfot. Zapiekanka z fasolki szparagowej z majonezem/Adobe Stock, Елизавета Коробкова

Zapiekanka jajeczna z fasolki szparagowej

Zapiekanki jajeczne sprawdzają się nie tylko jako danie obiadowe, ale także na śniadanie! Wykorzystaj fasolkę szparagową i podaj ją inaczej, niż zwykle.

Składniki:

  • 250 g fasolki szparagowej,
  • kilka plastrów szynki dojrzewającej,
  • 3 jajka,
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego, śmietany lub maślanki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • średnia cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę przebierz, odkrój ogonki i umyj. Następnie zblanszuj ok. 3 minuty w osolonym wrzątku.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj przeciśnięty czosnek oraz fasolkę. Smaż kilka minut.
  3. Następnie w misce wymieszaj śmietanę, jogurt lub maślankę z jajkami oraz przyprawami.
  4. W naczyniu żaroodpornym ułóż równo warzywa, szynkę i zalej masą jajeczną.
  5. Piecz zapiekankę z fasolki szparagowej przez ok. 20 minut w 180 stopniach.

zapiekanki z fasoli szparagowej z jajkamifot. Zapiekanka jajeczna z fasolki szparagowej/Adobe Stock, irina

Czytaj także:
Jak mrozić fasolkę szparagową
Indeks glikemiczny fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa w fit odsłonie

Redakcja poleca

REKLAMA