Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 brokuł,
- 1 kalafior,
- 3 duże ziemniaki,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 200 g sera mozzarella,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Zapiekanka z kalafiora i brokuła to szybki i prosty pomysł na obiad. W naszym przepisie warzywa doprawione są suszonym tymiankiem i rozmarynem oraz czosnkiem i cebulą.
Do zapiekanki z kalafiora zamiast ziemniaków możesz również dodać ugotowany wcześniej makaron (al dente), pierś z kurczaka lub szynkę parmeńską.
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gdy ostygną, pokrój na plastry o grubości 1 cm.
- Brokuła i kalafiora umyj pod bieżącą wodą, a następnie podziel na małe różyczki.
- Warzywa ugotuj na parze lub wrzuć na 3 minuty na osolony wrzątek.
- Cebulę pokrój w plasterki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Śmietankę wymieszaj z jajkiem, przyprawami i czosnkiem. Dodaj odrobinę żółtego sera.
- Wszystkie składniki wyłóż do naczynia żaroodpornego, układając je warstwami. Na wierzchu równomiernie rozłóż śmietankę.
- Zapiekankę z kalafiora i brokuła piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posyp resztą mozzarelli.
- Zapiekankę z kalafiora i brokuła podawaj na obiad lub kolację.
Więcej przepisów na zapiekanki:
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami
Zapiekanka z ciasta francuskiego z boczkiem
Zapiekanka z ciasta francuskiego z boczkiem