Wbrew powszechnym mitom co jeść na kolację i kiedy, kolacja powinna być adekwatna do godziny jej spożycia i godziny położenia się spać. Optymalnym czasem jedzenia ostatniego posiłku w ciągu dnia to 1-3 godziny przed snem – im jest on obfitszy, tym dłuższy czas powinien upłynąć między kolacją a położeniem się do łóżka. Sprawdź, co zjeść na kolację.
Spis treści:
- Co można jeść na kolację i dobrze się czuć?
- Kolacja na ciepło: papryka faszerowana batatami
- Lekkostrawna kolacja: sałatka z kurczakiem i ananasem
- Co na kolację: jogurtowe placki bananowe
- Szybka kolacja na ciepło: wrapy z kurczakiem
Co można zjeść na kolację i dobrze się czuć
Aby ostatni posiłek nie wiązał się ze wzmożoną pracą jelit i żołądka i przy okazji nie tuczył, należy trzymać się kilku zasad, co jeść na kolację. Kolacja nie może być ciężkostrawna, a zatem powinna być uboga w tłuszcze nasycone. Wybieraj tłuszcze nienasycone jako dodatek do np. lekkiej sałatki z grillowanym kurczakiem, nasiona, ziarna czy oliwę z oliwek.
Kolejnym ważnym aspektem jest proporcja białek do innych składników posiłku. Nie wpływają one na zmiany w poziomie insuliny, której jedną z ról jest odkładanie zapasów – czyli, mówiąc wprost, odkładanie substancji odżywczych do przemiany w tkankę tłuszczową. Jedząc nabiałowe kolacje nie musisz obawiać się, że przytyjesz, nawet jeśli zjesz godzinę przed snem konkretną porcję twarożku.
Co jeść na kolację, by była pożywna i na ciepło? Odpowiedni posiłek powinien zawierać węglowodany złożone (ok. 20% kaloryczności posiłku), np. brokuły, kukurydzę, kalafiora, szpinak, marchew, bakłażana itd. Warto przemienić je w pyszne zapiekane warzywa w piekarniku. Dietetycy zalecają także spożywanie na kolację ryb i chudego mięsa.
Świetną kompozycją jest też sałatka z grillowaną cukinią i fetą, pieczywo posmarowane nie kupnym kremem, a samodzielnie zrobioną pastą do kanapek. Nic nie stoi na przeszkodzie, by jeść kolacje na słodko: warto do np. jogurtu naturalnego dodać morele, gruszki, śliwki, pomarańcze.
Kolacja na ciepło: papryka faszerowana batatami
Bataty to pyszna baza do warzywnego lub warzywno-mięsnego farszu. Możesz łączyć je z mięsem mielonym, ryżem i kaszą. Papryka faszerowana słodkimi ziemniakami to idealny pomysł na szybką kolację na ciepło, także dla gości, jeśli wpadną bez zapowiedzi. Podawaj je z lekkim sosem jogurtowym oraz ulubionymi kiełkami.
Składniki:
- 1 mała cebula,
- 2 papryki,
- oliwa z oliwek,
- mały batat,
- 2 gaście szpinaku,
- ząbek czosnku,
- garść pestek słonecznika.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oliwie z oliwek. Następnie na patelnię wrzuć obrany i drobno pokrojony batat i szpinak. Podlej odrobiną wody.
- Po kilku minutach możesz dodać ulubione przyprawy: tymianek lub rozmaryn.
- Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do warzyw. Na koniec dodaj pestki słonecznika.
- Farsz do papryki duś tak długo, aż odparuje z niego woda (ok. 10-15 minut).
- Paprykę umyj, odetnij górę z łodygą i usuń nasiona. Napełnij farszem i wstaw do piekarnika na 180°C przez 20-30 minut.
fot. Co na kolację: szybka kolacja na ciepło dla gości/Adobe Stock, geshas
Lekkostrawna kolacja: sałatka z kurczakiem i ananasem
Owocowo-warzywna sałatka to świetny pomysł na lekką i szybką kolację dla całej rodziny. Możesz dowolnie modyfikować składniki i dodać do posiłku to, co najbardziej lubisz. Jeśli nie chcesz używać majonezu, do przygotowania sosu możesz w całości użyć gęstego jogurtu z dodatkiem ulubionych przypraw.
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka,
- mix sałat lub dowolna sałata,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka ananasa,
- kawałek pora (ok. 3 cm),
- 2 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Filet z kurczaka oczyść, pokrój w paski, wymieszaj w misce z przyprawami i obtocz w mące ziemniaczanej.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i usmaż kurczaka, aż się lekko zrumieni.
- Zieloną część pora pokrój w cieniutkie półksiężyce i sparz wrzątkiem. Odsącz.
- Odcedź kukurydzę i ananasa, a w razie potrzeb pokrój go w kostkę.
- Przygotuj sos z majonezu i jogurtu, dopraw go solą i pieprzem.
- Do dużej miski wsyp liście sałaty, na to dodatki i mięso. Całość polej sosem.
fot. Co na kolację: szybka kolacja z niczego/Adobe Stock, Anzhela
Co na kolację: jogurtowe placki bananowe
Kolacja na słodko z pewnością spodoba się najmłodszym oraz nieco większym łasuchom. W tej wersji będzie to nieco zdrowszy deser, który idealnie sprawdzi się zarówno na kolację, jak i pierwsze czy drugie śniadanie.
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 150 g mąki,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka oleju,
- pokrojony w półplasterki banan.
Sposób przygotowania:
- Jajka, olej, cukier waniliowy i jogurt wymieszaj trzepaczką lub mikserem na małych obrotach.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko i dodaj do płynnych składników.
- Banana pokrój na płaskie plastry lub połówki plastrów. Delikatnie wymieszaj.
- Na rozgrzanej patelni smaż niewielkie porcje ciasta przez ok. 3 minuty z każdej strony i delikatnie zdejmuj tak, żeby się nie uszkodziły.
fot. Co na kolację: szybki pomysł na kolację na ciepło/Adobe Stock, grinchh
Szybka kolacja na ciepło: wrapy z kurczakiem
Wrapy to genialny pomysł na szybką kolację z tego, co akurat masz w domu. Wykorzystaj mięso z obiadu, resztę sera, a także ulubione warzywa. W ten sposób stworzysz pyszną kolację dla całej rodziny.
Składniki:
- placki tortilli,
- 2 piersi z kurczaka,
- czerwona cebula,
- ulubione warzywa,
- dowolna zielenina,
- żółty ser lub feta,
- sól i pieprz,
- ząbek czosnku,
- 100 g jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyj, osusz i pokrój na kawałki. Następnie podsmaż na niewielkiej ilości oleju z solą, pieprzem oraz wybranymi ziołami.
- Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem, a następnie całość dopraw do smaku.
- Na tortilli ułóż umytą sałatę oraz pokrojone w kostkę lub paski warzywa.
- Dodaj usmażonego kurczaka, kawałki sera (żółty pokrój w kostkę, a fetę rozdrobnij). Całość polej sosem.
- Tak przygotowaną tortillę zawiń w "kebaba" i podgrzej w piekarniku lub opiekaczu.
fot. Co na kolację: pomysł na kolację na ciepło/Adobe Stock, Uuganbayar
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 10.12.2020.
Zobacz 40 innych pomysłów na to, co można zjeść na kolację: