Zapiekanka keto to szybki, prosty i smaczny posiłek na ciepło w jadłospisie diety ketogenicznej. Można go przygotować z dowolnych niskowęglowodanowych warzyw z dodatkiem mięsa lub jaj. Nieodzownym elementem każdej keto zapiekanki jest ser – zwiększa zawartość tłuszczu w daniu i tworzy apetyczną, chrupiącą wierzchnią warstwę. Wszystkie nasze przepisy pasują na keto adaptację.
Traktuj nasze przepisy jako inspiracje i nie bój się eksperymentować!
Spis treści:
- Zapiekanka keto z mięsem mielonym i pieczarkami
- Keto zapiekanka z kurczakiem i warzywami
- Zapiekanka keto z cukinii
- Keto zapiekanka z brokułami
- Zapiekanka keto z kalafiora
Zapiekanka keto z mięsem mielonym i pieczarkami
Całość zawiera około: 105 g białka, 161 g tłuszczu i znikomą ilość węglowodanów. To nasz przepis o najniższej zawartości węglowodanów.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- jajko,
- 300 g tartego sera cheddar,
- 200 g pieczarek,
- 6-8 pomidorków koktajlowych,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie,
- łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Pieczarki umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Obsmaż je na oleju i odstaw.
- W dużej misce wymieszaj mięso mielone z przyprawami. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż naczynie żaroodporne papierem do pieczenia. Wyłóż na niego masę mięsną i rozprowadź.
- Pieczarki wymieszaj z tartym cheddarem i wyłóż na masę mięsną.
- Pomidorki poprzekrawaj na pół i poukładaj na wierzchu.
- Wstaw do piekarnika i piecz 30-35 minut na środkowym ruszcie.
fot. Keto zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami/ Adobe Stock, nadianb
Keto zapiekanka z kurczakiem i warzywami
W tym przepisie na keto zapiekankę jest ok.: 181 g białka, 145 g tłuszczu i ok. 14 g węglowodanów. Danie to na pewno nie wytrąci cię ze stanu ketozy.
Składniki:
- 2 piersi kurczaka,
- zielona słodka papryka,
- 150 g dyni,
- 1 cebula,
- 2 jaja,
- 150 g boczku,
- 200 g sera tartego, może być cheddar,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka do smaku.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Piersi kurczaka pokrój w kostkę o boku ok. 1,5 cm i obsmaż na oleju.
- Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na niego obsmażonego kurczaka.
- Rozbełtaj 2 jaja z przyprawami w miseczce i zalej nimi kurczaka.
- Obierz dynię ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Poukładaj na kurczaku.
- Poszatkuj cebulę, a paprykę pokrój w kawałki i posyp nimi dynię.
- Oprósz tartym serem, a na niego powykładaj pokrojony w paseczki boczek.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 minut, aż ser się roztopi i zrumieni.
fot. Keto zapiekanka z kurczakiem i warzywami/ Adobe Stock, azurita
Zapiekanka keto z cukinii
W tej keto zapiekance z cukinii jest ok.: 100 g białka, 183 g tłuszczu i 9 g węglowodanów. To ciągle bardzo niewielka ilość cukrów!
Składniki:
- 250 g boczku,
- jajko,
- średnia cukinia,
- 200 g tartego sera cheddar,
- pół pęczka kolendry,
- sól, pieprz, łyżeczka trawy cytrynowej, łyżeczka majeranku.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Boczek pokrój w cienkie paseczki, wymieszaj z jajem.
- Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na niego boczek.
- Posiekaj kolendrę i większością oprósz boczek.
- Cukinię umyj, osusz i pokrój w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Wymieszaj w misce z przyprawami i wyłóż na boczek.
- Oprósz całość serem tartym i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut – ser powinien się zrumienić.
- Przed podaniem oprósz resztą kolendry.
fot. Keto zapiekanka z cukinii/ Adobe Stock, Vladislav Chusov
Keto zapiekanka z brokułami
Kolejny przepis na wysokotłuszczowe danie o małej zawartości węglowodanów, których w całym daniu jest ok. 35 g. Za to białka jest w nim ok. 90 g, a tłuszczu 106 g.
Składniki:
- brokuł,
- 4 jaja,
- 5-6 pieczarek portobello,
- 200 g tartego sera cheddar,
- sok z ½ cytryny,
- łyżka oregano, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Brokuła umyj, dobrze osusz i podziel na niewielkie różyczki. Łodygi drobno posiekaj i włóż do oddzielnej miseczki.
- Pieczarki umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry.
- Do miseczki z posiekanymi łodygami brokuła dodaj 4 jaja, przyprawy i dobrze wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia i wylej na niego masę jajeczną.
- Na wierzchu poukładaj różyczki brokuła i plasterki pieczarek, skrop sokiem z cytryny i oprósz serem.
- Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.
fot. Keto zapiekanka z brokułami/ Adobe Stock, voloshin311
Zapiekanka keto z kalafiora
Kalafiorowa keto zapiekanka zawiera ok.: 145 g białka, 255 g tłuszczu i ok. 25 g węglowodanów pochodzących z kalafiora, który zawiera ok. 5 g węglowodanów w 100 g.
Składniki:
- niewielki kalafior,
- 200 g mięsa mielonego,
- 250 g boczku parzonego,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2 jaja,
- 200 g tartego sera żółtego,
- łyżka oleju,
- pół łyżeczki curry, łyżeczka tymianku, sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Kalafiora umyj, osusz i podziel na różyczki.
- Mięso mielone i boczek krótko przesmaż na patelni, dodaj sól i pieprz, wymieszaj i odstaw.
- Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na niego obsmażone mięso.
- Rozbełtaj jaja ze śmietaną i zalej nimi mięso. Na wierzchu poukładaj różyczki kalafiora i oprósz curry i tymiankiem, a na koniec obsyp serem.
- Wstaw do piekarnika na ok. 35 minut.
- Podawaj zapiekankę udekorowaną listkiem zieleniny.
fot. Keto zapiekanka z kalafiora/ Adobe Stock, qwartm
Czytaj także:
Tak przygotujesz pyszne keto gołąbki!
Przepisy na pyszne keto placki z cukinii
Wypróbuj nasze jesienne keto przepisy na każdą okazję