Krewetka to jeden z najpopularniejszych owoców morza. Jest ceniona ze względu na swój neutralny smak, brak nieprzyjemnego zapachu i uniwersalność - świetnie pasuje do wielu potraw i można ją serwować na różne sposoby. Na świecie istnieje tysiące odmian krewetki, niektóre z nich są nawet niejadalne! Zazwyczaj spożywamy jednak jeden z kilku rodzajów tego skorupiaka. Najpopularniejsza krewetka to koktajlowa, zimnowodna, tygrysia, pełnomorska, biała oraz kwiatowa.
Jak obrać krewetkę?
Obieranie krewetek nie wymaga wielkiej wprawy. Wystarczy, że zachowasz odpowiednią kolejność.
- Oberwij lub obetnij krewetce główkę. Jeśli robisz to po raz pierwszy, lepiej użyj noża - przy nieumiejętnym oderwaniu zawartość może się rozlać.
- Oberwij stanowczym ruchem odnóża krewetki.
- Teraz poodrywaj stopniowo kawałki pancerzyka.
- Usuń ogonek - powinien bardzo łatwo odejść wraz z najniższym odcinkiem pancerza.
- Na sam koniec natnij grzbiet krewetki. Zobaczysz czarną żyłkę - to jelita krewetki, które również trzeba usunąć.
Przepis na krewetki w tempurze
Oto składniki na pyszne krewetki w tempurze:
- 25 dag oczyszczonych krewetek,
- 50 ml gazowanej wody,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 5 dag mąki kukurydzianej,
- sól,
- olej do głębokiego smażenia.
Jak zrobić krewetki w tempurze? Krewetki opłucz. Nadziewaj po kilka na drewniane szpadki do szaszłyków. Z zimnej wody, soku z cytryny, mąki kukurydzianej i szczypty soli rozmieszaj dość rzadkie ciasto. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Krewetkowe szaszłyki zanurzaj w cieście, lekko osącz, kładź na gorący tłuszcz. Smaż 2-3 minuty. Wyjmij, osącz z nadmiaru tłuszczu.
Zobacz też przepis na krewetki z grilla
Przepis na ryż curry z krewetkami
Oto składniki na aromatyczny ryż curry z krewetkami:
- 250 g krewetek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek imbiru o długości 2-3 cm,
- 1 niewielka papryczka chili,
- 200 g ryżu,
- 200 g szpinaku baby,
- 2 łyżeczki curry,
- 2 łyżki oleju.
Jak zrobić ryż curry z krewetkami? Posiekaj cebulę, czosnek i imbir, pokrój chili. Ryż ugotuj i odcedź. Opłucz szpinak. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulkę, czosnek i imbir, po chwili dodaj krewetki, smaż przez 3 minuty. Partiami dodaj liście szpinaku, kiedy zmiękną, wsyp curry. Wrzuć ryż, wlej 4 łyżki wody, wymieszaj, podgrzewaj przez 2 minuty.
Przepis na krewetki w sosie chili
Oto składniki na krewetki w sosie chili:
- 125 g krewetek,
- łyżka masła,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- tymianek,
- 1 pomarańcza,
- 1 strąk papryczki chilli.
Jak zrobić krewetki w sosie chili? Do rondelka wlej sok z pomarańczy, zagotuj. Pod koniec dodaj pokrojone drobno chilli. Krewetki przepłucz i duś krótko na patelni z dodatkiem masła, oliwy i czosnku. Przypraw je solą i tymiankiem. Podawaj z ryżem, na przygotowanym sosie.
Zobacz więcej książek kucharskich redakcji Polki.pl