Wiele osób unika obierania krewetek i kupuje je już obrane - poddane wstępnej obróbce. Popełniają duży błąd, to wcale nie jest takie trudne! Przeczytaj nasz poradnik, jak obierać krewetki, a szybko nabierzesz w tym wprawy!
Jak obierać krewetki - opis krok po kroku
- Przed rozpoczęciem obierania krewetki muszą być starannie umyte. Ich surowe mięso jest idealną pożywką dla bakterii, czasem naprawdę niebezpiecznych. Mycie owoców morza jest równie ważne, jak mycie owoców i warzyw!
- Obetnij krewetce głowę. Może brzmi to nieco makabrycznie, ale właśnie na tym polega pierwszy krok. Niektórzy wyrywają główkę, kręcąc nią na boki, to jednak wymaga pewnej wprawy - zawartość głowy może się rozlać.
- Oberwij odnóża krewetki.
- Obrywaj kawałki pancerzyka, podważając je delikatnie.
- Usuń ogonek - jeśli ściśniesz najniższy odcinek pancerzyka, powinien dać się usunąć w łatwy sposób.
- Nie zapomnij wypatroszyć krewetki! W tym celu trzeba usunąć jej jelita, które mają bardzo nieprzyjemny smak, mimo że nie są zbyt widoczne. Natnij grzbiet krewetki - zobaczysz czarną żyłkę. Usuń ją delikatnie.
- Dokładnie opłucz obraną i wypatroszoną krewetkę w zimnej wodzie.
Dowiedz się również, co możesz przyrządzić z krewetek:
Sałatka z makaronem i krewetkami - przepis
Sałatka z krewetkami - przepis
Krewetki - przepis Magdy Gessler
Sałatka z krewetkami - przepis
Krewetki - przepis Magdy Gessler