Składniki:
- 800 g największych krewetek z ogonkami
- olej z pestek winogron
- 10 ząbków czosnku obranych i posiekanych
- 1/2-1 łyżeczka ostrego chilli lub 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- grubo mielony czarny pieprz
- sól do smaku
- sok z 1 limonki lub cytryny
- opcjonalnie świeża, posiekana kolendra
Przygotowanie:
W styczniowym numerze "Urody Życia" znajdziecie wiele przepisów Agnieszki Maciąg, wprost idealnych na karnawał! Zobaczcie jeden z nich - pomysł na pikantne krewetki!
- Krewetki umyj i osusz na sicie.
- Na mocno rozgrzany olej wrzuć dużo świeżo mielonego pieprzu i posiekany czosnek.
- Chwilę przesmaż i dodaj krewetki oraz mieloną papryczkę (chilli lub słodką).
- Smaż krótko na dużym ogniu, energicznie mieszając i potrząsając patelnią.
- Na koniec skrop sokiem z limonki lub cytryny.
- Teraz całość można posolić i posypać, na przykład siekaną kolendrą.
Na podstawie artykułu w magazynie "Uroda Życia"