Pikantne krewetki - przepis Agnieszki Maciąg

Pikantne i rozgrzewające!
Weronika Kwaśniak / 08.01.2015 07:30
DRUKUJ PRZEPIS
Pikantne krewetki - przepis Agnieszki Maciąg fot. Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 800 g największych krewetek z ogonkami
  • olej z pestek winogron
  • 10 ząbków czosnku obranych i posiekanych
  • 1/2-1 łyżeczka ostrego chilli lub 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • grubo mielony czarny pieprz
  • sól do smaku
  • sok z 1 limonki lub cytryny
  • opcjonalnie świeża, posiekana kolendra
Przygotowanie:

W styczniowym numerze "Urody Życia" znajdziecie wiele przepisów Agnieszki Maciąg, wprost idealnych na karnawał! Zobaczcie jeden z nich - pomysł na pikantne krewetki!

  1. Krewetki umyj i osusz na sicie.
  2. Na mocno rozgrzany olej wrzuć dużo świeżo mielonego pieprzu i posiekany czosnek.
  3. Chwilę przesmaż i dodaj krewetki oraz mieloną papryczkę (chilli lub słodką).
  4. Smaż krótko na dużym ogniu, energicznie mieszając i potrząsając patelnią.
  5. Na koniec skrop sokiem z limonki lub cytryny.
  6. Teraz całość można posolić i posypać, na przykład siekaną kolendrą.
Więcej przepisów Agnieszki Maciąg znajdziecie w luksusowym magazynie "Uroda Życia":

 

Na podstawie artykułu w magazynie "Uroda Życia"

Zobacz inne przepisy na przekąski:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA