Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni zaraz po rosole i schabowych. Przepis na mielony jest prosty, ale wykonanie wymaga wprawy i wyczucia, by kotlety nie były zbyt suche, dobrze usmażone i nie ociekały tłuszczem.
Spis treści:
- Tradycyjny przepis na kotlety mielone
- Kotlety mielone rybne
- Kotlety z ciecierzycy - wegetariańskie mielone
Tradycyjny przepis na kotlety mielone
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (w tradycyjnej wersji: wołowo-wieprzowego, ale możesz również użyć indyczego, aby przygotować kotlety mielone z indyka),
- 1 kajzerka,
- sól,
- pieprz,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- tłuszcz do smażenia (smalec lub olej rzepakowy),
- 1/2 szklanki tartej bułki do obtoczenia.
Sposób przygotowania:
- Mięso na kotlety mielone umieść w misce. Kajzerkę namocz w wodzie lub mleku (pół szklanki).
- Kajzerkę odciśnij, dodaj jajko, dopraw solą i pieprzem. Wyrabiaj na jednolitą masę.
- Cebulę posiekaj na drobno i podsmaż. Dodaj do mięsa i bułki. Kotlety mielone z indyka mogą być suche, więc warto do niego dodać mięso wieprzowe w proporcji 3:1.
- Z masy formuj dłońmi okrągłe kotlety, gotowe obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
- Kotlety mielone obracaj na patelni i dostosuj ogień do ich smażenia w trakcie - powinny być złociste, nieprzypalone. Podawaj z ziemniakami i surówkami.
Kotlet mielony - ile kcal?
Kotlet usmażony na niewielkiej ilości tłuszczu ma ok. 200 kalorii (waży wtedy 80 g - mówimy o porcji przeciętnej wielkości). Oznacza to, że w 100 g kotletów mielonych będzie ok. 250 kalorii. Oczywiście, kaloryczność mogą zwiększyć dodatki - gdy serwujesz kotlety mielone z serem lub kotlety mielone z pieczarkami, musisz liczyć się z większą ilością kalorii. Aby danie stało się bardziej dietetyczne, przygotuj kotlety mielone z piekarnika.
fot. Adobe Stock
Kotlety mielone - dlaczego się nie udają?
- Naczynie, w którym smażysz mielone musi być dokładnie rozgrzane. Olej nie może być zimny – w przeciwnym wypadku dodatkowo nie zamkniesz porów mięsa i wszystkie soki wypłyną poza kotlet
- Odmrażane lub świeże mięso musi być skrupulatnie osuszone za pomocą ręcznika papierowego – nadmiar wody szybko przykleja mięso do patelni i zwiększa ryzyko przypalenia z wierzchu. Nie mamy wtedy gwarancji, że potrawa w środku jest wypieczona.
- Używając żeliwnej patelni istnieje sprawdzona metoda – wysmaruj kilkoma warstwami oleju słonecznikowego lub kokosowego i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni Celsjusza. W ten sposób utworzysz ochronną powłokę.
- Użyj maksymalnie jednego całego jajka i 2 żółtek. Zbyt duża ilość białek spowoduje, że masa będzie zbyt zwarta i po usmażeniu zbita i nieprzyjemna podczas jedzenia.
- Namocz płatki owsiane lub jaglane w mleku lub wodzie na 10 minut. Po tym czasie połącz z mięsem. W razie potrzeby odsącz z nadmiaru płynu - kotlety mielone będą wtedy bardziej soczyste i miękkie.
Kotlety rybne mielone
Alternatywą dla mięsa są warzywa (wypróbuj przepis na kotlety z kalafiora) oraz ryba. Do mielonych z ryby można zastosować takie gatunki ryb, jak: mintaj, miruna, dorsz atlantycki lub sola. Najlepiej sprawdzają się ryby o jasnym mięsie. Do obtoczenia możesz wykorzystać mąkę zamiast bułki tartej.
Składniki:
- 500 g dorsza (może być polędwica lub filet)
- 1 kajzerka,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki tartej bułki,
- 1/2 szklanki mąki,
- sól,
- pieprz,
- tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Rybę oczyść z małych ości. Drobniutko ją posiekaj albo zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
- Szczypiorek i koperek posiekaj na drobno.
- Wymieszaj rybę z jajkiem, koperkiem i szczypiorkiem.
- Dodaj sól oraz pieprz, a także odciśniętą kajzerkę.
- Masę na kotlety mielone z ryby wymieszaj dłońmi, a potem formuj kulki. Każdą obtocz w mące i tartej bułce.
- Kotlety mielone rybne włóż do lodówki na ok 30 min. Po upływie wyznaczonego czasu smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu, aż będą złociste z obu stron.
Kotlety z ciecierzycy - wegetariańskie mielone
Wegetariańskie mielone cieszą się coraz większą popularnością. Najpyszniejszą wersją popularnych kotletów to kotlety z ciecierzycy, która jest na tyle rozdrobniona, że konsystencją może przypominać staropolski przysmak. Nie oszukujmy się - nie jest to smak domowych mielonych, bo takie najlepsze robią babcie, ale warto spróbować wegetariańskiej wersji.
Składniki:
- puszka ciecierzycy,
- 1 cebula szalotka,
- 200 g kaszy jaglanej,
- 2 ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- kmin rzymski,
- papryka słodka,
- 1 jajko,
- bułka tarta do obtoczenia,
- olej kokosowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź i potraktuj praską do ziemniaków lub blenderem.
- Ciecierzycę odcedź i zblenduj. Połącz z kaszą.
- Do składników dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy. Wszystko wymieszaj. Kotlety mielone z ciecierzycy obtocz w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż płaskie kotleciki. Podawaj z surówkami lub sosami.
Przepisy na kotlety: Fit mielone - przepis, który zachwalają dietetycyKotlety jajeczne bez mięsa Kotlety ziemniaczane na 3 sposoby