Kotlety mielone - pulchne i soczyste. Tradycyjny przepis

Kotlety mielone - przepis fot. Adobe Stock
Udane kotlety mielone nie są suche, a soczyste, miękkie i dobrze wysmażone. Możesz przygotować mielone z indyka, wieprzowiny lub w postaci pulpetów w sosie pomidorowym lub koperkowym.
Weronika Kwaśniak / 29.06.2020 16:59
Kotlety mielone - przepis fot. Adobe Stock

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni zaraz po rosole i schabowych. Przepis na mielony jest prosty, ale wykonanie wymaga wprawy i wyczucia, by kotlety nie były zbyt suche, dobrze usmażone i nie ociekały tłuszczem.

Spis treści:

  1. Tradycyjny przepis na kotlety mielone
  2. Kotlety mielone rybne
  3. Kotlety z ciecierzycy - wegetariańskie mielone

Tradycyjny przepis na kotlety mielone

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (w tradycyjnej wersji: wołowo-wieprzowego, ale możesz również użyć indyczego, aby przygotować kotlety mielone z indyka),
  • 1 kajzerka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • tłuszcz do smażenia (smalec lub olej rzepakowy),
  • 1/2 szklanki tartej bułki do obtoczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso na kotlety mielone umieść w misce. Kajzerkę namocz w wodzie lub mleku (pół szklanki).
  2. Kajzerkę odciśnij, dodaj jajko, dopraw solą i pieprzem. Wyrabiaj na jednolitą masę.
  3. Cebulę posiekaj na drobno i podsmaż. Dodaj do mięsa i bułki. Kotlety mielone z indyka mogą być suche, więc warto do niego dodać mięso wieprzowe w proporcji 3:1.
  4. Z masy formuj dłońmi okrągłe kotlety, gotowe obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
  5. Kotlety mielone obracaj na patelni i dostosuj ogień do ich smażenia w trakcie - powinny być złociste, nieprzypalone. Podawaj z ziemniakami i surówkami.

Kotlet mielony - ile kcal?

Kotlet usmażony na niewielkiej ilości tłuszczu ma ok. 200 kalorii (waży wtedy 80 g - mówimy o porcji przeciętnej wielkości). Oznacza to, że w 100 g kotletów mielonych będzie ok. 250 kalorii. Oczywiście, kaloryczność mogą zwiększyć dodatki - gdy serwujesz kotlety mielone z serem lub kotlety mielone z pieczarkami, musisz liczyć się z większą ilością kalorii. Aby danie stało się bardziej dietetyczne, przygotuj kotlety mielone z piekarnika.

Mielony idealnyfot. Adobe Stock

Kotlety mielone - dlaczego się nie udają?

  1. Naczynie, w którym smażysz mielone musi być dokładnie rozgrzane. Olej nie może być zimny – w przeciwnym wypadku dodatkowo nie zamkniesz porów mięsa i wszystkie soki wypłyną poza kotlet
  2. Odmrażane lub świeże mięso musi być skrupulatnie osuszone za pomocą ręcznika papierowego – nadmiar wody szybko przykleja mięso do patelni i zwiększa ryzyko przypalenia z wierzchu. Nie mamy wtedy gwarancji, że potrawa w środku jest wypieczona.
  3. Używając żeliwnej patelni istnieje sprawdzona metoda – wysmaruj kilkoma warstwami oleju słonecznikowego lub kokosowego i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni Celsjusza. W ten sposób utworzysz ochronną powłokę.
  4. Użyj maksymalnie jednego całego jajka i 2 żółtek. Zbyt duża ilość  białek spowoduje, że masa będzie zbyt zwarta i po usmażeniu zbita i nieprzyjemna podczas jedzenia.
  5. Namocz płatki owsiane lub jaglane w mleku lub wodzie na 10 minut. Po tym czasie połącz z mięsem. W razie potrzeby odsącz z nadmiaru płynu - kotlety mielone będą wtedy bardziej soczyste i miękkie.

Kotlety rybne mielone

Alternatywą dla mięsa są warzywa (wypróbuj przepis na kotlety z kalafiora) oraz ryba. Do mielonych z ryby można zastosować takie gatunki ryb, jak: mintaj, miruna, dorsz atlantycki lub sola. Najlepiej sprawdzają się ryby o jasnym mięsie. Do obtoczenia możesz wykorzystać mąkę zamiast bułki tartej.

Składniki:

  • 500 g dorsza (może być polędwica lub filet)
  • 1 kajzerka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki tartej bułki,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Rybę oczyść z małych ości. Drobniutko ją posiekaj albo zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  2. Szczypiorek i koperek posiekaj na drobno.
  3. Wymieszaj rybę z jajkiem, koperkiem i szczypiorkiem.
  4. Dodaj sól oraz pieprz, a także odciśniętą kajzerkę.
  5. Masę na kotlety mielone z ryby wymieszaj dłońmi, a potem formuj kulki. Każdą obtocz w mące i tartej bułce.
  6. Kotlety mielone rybne włóż do lodówki na ok 30 min. Po upływie wyznaczonego czasu smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu, aż będą złociste z obu stron.

Kotlety z ciecierzycy - wegetariańskie mielone

Wegetariańskie mielone cieszą się coraz większą popularnością. Najpyszniejszą wersją popularnych kotletów to kotlety z ciecierzycy, która jest na tyle rozdrobniona, że konsystencją może przypominać staropolski przysmak. Nie oszukujmy się - nie jest to smak domowych mielonych, bo takie najlepsze robią babcie, ale warto spróbować wegetariańskiej wersji. 

Składniki:

  • puszka ciecierzycy,
  • 1 cebula szalotka,
  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 2 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • kmin rzymski,
  • papryka słodka,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • olej kokosowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź i potraktuj praską do ziemniaków lub blenderem.
  2. Ciecierzycę odcedź i zblenduj. Połącz z kaszą.
  3. Do składników dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy. Wszystko wymieszaj. Kotlety mielone z ciecierzycy obtocz w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzej olej i smaż płaskie kotleciki. Podawaj z surówkami lub sosami.

Przepisy na kotlety: Fit mielone - przepis, który zachwalają dietetycyKotlety jajeczne bez mięsa Kotlety ziemniaczane na 3 sposoby

Redakcja poleca

REKLAMA