Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa drobiowego
- cebula
- kawałek czerwonej papryki (łagodnej lub ostrej w zależności od upodobań)
- jajko
- szklanka tartej bułki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na mielone kotlety drobiowe!
- Cebulę obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij, dodaj do mięsa.
- Paprykę umyj, pokrój w drobną kostkę, dodaj do mięsa razem z jajkiem i połową tartej bułki.
- Wyrób masę, przypraw ją solą i pieprzem.
- Zwilżonymi dłońmi formuj spore kule, spłaszczaj je, a następnie panieruj w tartej bułce.
- Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju.
- Kładź na niego kotlety, smaż z obu stron na złoty kolor.
- Zmniejsz ogień, patelnię przykryj i trzymaj na niej kotlety jeszcze około 5 min.
- Kotlety zdejmij z patelni, połóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami i pozostaw na chwilę, by osączyć nadmiar tłuszczu.
- Kotlety podawaj z ziemniakami z wody i np. duszoną kapustą.