Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa z indyka
- 2 jajka
- 10 dag pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 mała marchew
- 3–4 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Dodatki:
- tarta bułka do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Obraną cebulę i oczyszczone pieczarki drobno posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Warzywa i pieczarki zeszklij na maśle, ostudź.
- Dodaj do mielonego mięsa. Wbij jajka, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku i wsyp 3–4 łyżki tartej bułki, aby powstała gęsta masa.
- Uformuj owalne podłużne kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Usmaż na rumiano na rozgrzanym oleju.
- Podawaj z ryżem wymieszanym z posiekaną natką pietruszki.