Kotlety mielone z buraczkami - przepis składniki i przygotowanie
Z dodatkiem fety i czosnku!

Opublikowano: 27.10.2015, 06:21
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 40 dag mielonej wołowiny
- upieczony średni burak
- 10 dag twardej fety
- 4 łyżki bułki tartej
- duże jajko
- sos sojowy
- 2 ząbki czosnku
- mielona kolendra
- łyżeczka posiekanego tymianku
- sezam
- olej
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kotlety mielone z buraczkami!
- Buraka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Połącz w misce z mieloną wołowiną, pokruszoną fetą, jajkiem, bułką tartą, posiekanym czosnkiem i tymiankiem.
- Dopraw pieprzem, kolendrą i ewentualnie sosem sojowym.
- Z tak przygotowanej masy uformuj 8-12 kotlecików, obtocz w sezamie.
- Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, obsmaż kotlety ze wszystkich stron, a następnie ułóż je na blasze i piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.
Reklama
Zobacz inne przepisy na kotlety:
Kotlety cordon bleu - przepis
Kotlet de vollaile - przepis
Kotlety z kalafiora i brokułów - przepis
Kotlety jajeczne z koperkiem - przepis
Kotleciki z bobu - przepis
Reklama
Reklama
Reklama