Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 40 dag mielonej wołowiny
- upieczony średni burak
- 10 dag twardej fety
- 4 łyżki bułki tartej
- duże jajko
- sos sojowy
- 2 ząbki czosnku
- mielona kolendra
- łyżeczka posiekanego tymianku
- sezam
- olej
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kotlety mielone z buraczkami!
- Buraka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Połącz w misce z mieloną wołowiną, pokruszoną fetą, jajkiem, bułką tartą, posiekanym czosnkiem i tymiankiem.
- Dopraw pieprzem, kolendrą i ewentualnie sosem sojowym.
- Z tak przygotowanej masy uformuj 8-12 kotlecików, obtocz w sezamie.
- Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, obsmaż kotlety ze wszystkich stron, a następnie ułóż je na blasze i piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.