Składniki:
- 80 dag ziemniaków
- 35 dag mielonego indyka
- jajko
- łyżka sezamu
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżeczka musztardy
- 2 średnie czerwone cebule
- 4 ogórki kiszone
- 1/2 małego pora
- po 1/2 czerwonej, żółtej, zielonej papryki
- łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- bułka do panierowania
Sos:
- 10 łyżek oliwy
- 1/2 łyżeczki majeranku
- łyżka musztardy
Przygotowanie:
Sałatka przypomina trochę klasyczną niemiecką sałatkę ziemniaczaną, ale jest lżejsza i delikatniejsza.
- Ziemniaki opłucz, ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie.
- Jeszcze ciepłe obierz i pokrój w ćwiartki.
- Mielone mięso z indyka wyrób na gładką masę z jajkiem, musztardą, sezamem, bułką tartą.
- Dopraw majerankiem, solą, pieprzem.
- Z masy uformuj malutkie kulki, obtocz je w dodatkowej bułce, a następnie usmaż na rumiano na rozgrzanym oleju.
- Ogórki pokrój w kostkę.
- Oczyszczoną cebulę i pora pokrój w plasterki.
- Papryki pokrój w paseczki.
- Składniki sosu połącz, dopraw do smaku.
- Polej nim wszystkie składniki sałatki. wymieszaj.