Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa (najlepiej wołowo-wieprzowego)
- 1 kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Zobacz przepis na mielone z piekarnika!
- Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć, cebulę obrać, pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami.
- Do mielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, jajko, cebulę i starty ser, dokładnie wyrobić ręką, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Z mięsnej masy formować średniej wielkości kule, żaroodporne naczynie natłuścić olejem, włożyć do niego mięsne kule. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C n piec ok. 30 minut, aż mięso zacznie brązowieć.
- By sprawdzić, czy kule są już upieczone, najlepiej wbić w nie widelec – jeśli nie wypłynie z nich różowy płyn, są gotowe.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Przyjaciółki"