Składniki:
- 60 dag mielonego mieszanego mięsa
- czerstwa kajzerka
- pół szklanki mleka
- jajko
- 2–3 cebule dymki
- mała czerwona papryka (albo pół strąka większej)
- 2 łyżeczki pasty chili (sambal oelek)
- 2 ząbki czosnku
- 1–2 fileciki sardeli
- 2 łyżki masła
- 5–6 łyżek tartej bułki do panierowania
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Oczyszczoną cebulę dymkę wraz z częścią szczypioru oraz oczyszczoną z pestek paprykę posiekaj. Podsmaż na maśle, ostudź. Wymieszaj z pastą sambal oelek. Dopraw do smaku solą.
- Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij. Mielone mięso włóż do miski, wbij jajko, dodaj bułkę. Wyrób na jednolitą masę. Dopraw czosnkiem roztartym z sardelami, solą oraz pieprzem.
- Masę dokładnie wymieszaj i wilgotnymi dłońmi uformuj z niej nieduże placuszki. Ułóż na środku każdego łyżeczkę farszu i uformuj owalne, nieduże kotlety. Obtocz je w tartej bułce. Usmaż na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony.