Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- kilogram białych porzeczek,
- 800 g cukru.
Przygotowanie:
- Porzeczki przebierz, usuń z nich gałązki, a następnie umyj i osusz.
- Przełóż do rondelka i zasyp cukrem. Delikatnie podgrzewaj na małym ogniu.
- Możesz dodatkowo zgnieść kilka owoców, aby szybciej puściły soki.
- Doprowadź całość do wrzenia, a następnie wolno gotuj, aż masa zgęstnieje. Jeśli pojawi się piana, zdejmuj ją na bieżąco.
- Kiedy dżem z białej porzeczki uzyska odpowiednią konsystencję, przełóż go do wyparzonych słoików, szczelnie zamknij i postaw je wieczkiem do dołu.
- Dżem jest gorący, więc nie będzie potrzebna pasteryzacja.
Czytaj także:
Przetwory z czerwonej porzeczki
Przetwory z czarnej porzeczki
Co jest zdrowsze: biała, czarna czy czerwona porzeczka?