Orzeźwiający, słodko-kwaśny dżem z białej porzeczki

Dżem z białej porzeczki ma wyrazisty, słodko-kwaśny smak. To orzeźwiający dodatek do naleśników, gofrów i kanapek, ale także ciast czy lodów. Jego wykonanie jest bardzo proste, dzięki czemu możesz przygotować kilka lub kilkanaście słoików na jesień i zimę. Zobacz, jak przygotować dżem z białych porzeczek.
/ 20.07.2022 05:21
DRUKUJ PRZEPIS
Orzeźwiający, słodko-kwaśny dżem z białej porzeczki fot. Adobe Stock, elmowski
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • kilogram białych porzeczek,
  • 800 g cukru.
Przygotowanie:
  1. Porzeczki przebierz, usuń z nich gałązki, a następnie umyj i osusz.
  2. Przełóż do rondelka i zasyp cukrem. Delikatnie podgrzewaj na małym ogniu.
  3. Możesz dodatkowo zgnieść kilka owoców, aby szybciej puściły soki.
  4. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie wolno gotuj, aż masa zgęstnieje. Jeśli pojawi się piana, zdejmuj ją na bieżąco.
  5. Kiedy dżem z białej porzeczki uzyska odpowiednią konsystencję, przełóż go do wyparzonych słoików, szczelnie zamknij i postaw je wieczkiem do dołu.
  6. Dżem jest gorący, więc nie będzie potrzebna pasteryzacja.

Czytaj także:
Przetwory z czerwonej porzeczki
Przetwory z czarnej porzeczki
Co jest zdrowsze: biała, czarna czy czerwona porzeczka?
 

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA