Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1.5 kg papryki (czerwonej, żółtej, zielonej),
- do każdego słoika: kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka listków laurowych,
- 500 ml wody,
- 250 ml octu spirytusowego,
- 200 g cukru,
- 2 łyżki dowolnego miodu,
- 2 łyżki soli.
Przygotowanie:
Papryka przygotowana w zalewie octowej jest chrupiąca i idealnie kwaskowata, a dodatek miodu równoważy smaki i sprawia, że całość idealnie sprawdza się na każdą okazję. Papryka marynowana z miodem to prawdziwe bogactwo witamin, dlatego warto po nią sięgać przez cały rok.
Sposób przygotowania:
- Paprykę dokładnie umyj i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój w większą kostkę albo ok. 3 cm paski.
- Do wyparzonych, czystych i suchych słoików dodaj po kilka ziarenek ziela angielskiego i listków laurowych.
- Dodaj pokrojoną paprykę, wypełniając słoik do 3/4 objętości.
- Przygotuj zalewę, mieszając ze sobą wszystkie pozostałe składniki (bez miodu) w rondelku.
- Kiedy zalewa zacznie wrzeć, gotuj ok. 5 minut, a następnie zmniejsz ogień i dodaj miód.
- Gotuj jeszcze ok. 2 minuty, a następnie gorącą zalewę rozlej do słoików.
- Tak przygotowana papryka marynowana z miodem będzie gotowa do spożycia praktycznie od razu, ale lepiej dać jej ok. 10 dni.
- Gotowe słoiki zapasteryzuj.
Czytaj także:
8 popularnych mitów o miodzie
Pomysły na sałatki z papryki
Marynowane patisony