Papryka marynowana z miodem: słodko-kwaśna przekąska ze słoika

Papryka marynowana z miodem to świetny pomysł na jesienno-zimowe przetwory z papryki, które będą nieoczywiste i zaskoczą swoim smakiem wszystkich. Słodko-kwaśny smak sprawdzi się jako samodzielna przekąska, imprezowy dodatek na stół albo uzupełnienie mięsnego obiadu. Zobacz przepis na paprykę marynowaną z miodem.
/ 10.08.2022 05:18
DRUKUJ PRZEPIS
Papryka marynowana z miodem: słodko-kwaśna przekąska ze słoika fot. Adobe Stock, teleginatania
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1.5 kg papryki (czerwonej, żółtej, zielonej),
  • do każdego słoika: kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka listków laurowych,
  • 500 ml wody,
  • 250 ml octu spirytusowego,
  • 200 g cukru,
  • 2 łyżki dowolnego miodu,
  • 2 łyżki soli.
Przygotowanie:

Papryka przygotowana w zalewie octowej jest chrupiąca i idealnie kwaskowata, a dodatek miodu równoważy smaki i sprawia, że całość idealnie sprawdza się na każdą okazję. Papryka marynowana z miodem to prawdziwe bogactwo witamin, dlatego warto po nią sięgać przez cały rok.

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę dokładnie umyj i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój w większą kostkę albo ok. 3 cm paski.
  2. Do wyparzonych, czystych i suchych słoików dodaj po kilka ziarenek ziela angielskiego i listków laurowych.
  3. Dodaj pokrojoną paprykę, wypełniając słoik do 3/4 objętości.
  4. Przygotuj zalewę, mieszając ze sobą wszystkie pozostałe składniki (bez miodu) w rondelku.
  5. Kiedy zalewa zacznie wrzeć, gotuj ok. 5 minut, a następnie zmniejsz ogień i dodaj miód.
  6. Gotuj jeszcze ok. 2 minuty, a następnie gorącą zalewę rozlej do słoików.
  7. Tak przygotowana papryka marynowana z miodem będzie gotowa do spożycia praktycznie od razu, ale lepiej dać jej ok. 10 dni.
  8. Gotowe słoiki zapasteryzuj.

Czytaj także:
8 popularnych mitów o miodzie
Pomysły na sałatki z papryki
Marynowane patisony

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA